OFF brezposelnih obveščevalcev

Aktualno-politična novica
26. 2. 2015 - 15.00
 / OFF

Argentinski kongres je v skladu z napovedmi argentinske predsednice, Cristine Fernandez de Kirchner, razpustil obveščevalno službo Secretaria de Intelegencia. Kirchner je razpustitev obveščevalne službe napovedala pred dobrim mesecem v odzivu na misteriozno smrt tožilca Alberta Nismana. V javnih nastopih je argentinska predsednica omenjala povezave med Nismanovo smrtjo in obveščevalci, hkrati je večkrat poudarila, da obveščevalna služba ni delovala v javnem interesu. Razpuščeno obveščevalno službo naj bi v 90-ih dneh nadomestila zvezna agencija za obveščevalne službe, ki bo odgovorna tudi kongresu. Vodstvo agencije bodo za razliko od bivše obveščevalne službe potrjevali tudi argentinski kongresniki, še vedno pa ga bo imenovala argentinska vlada. Argentinski kongres je medtem razpravljal o novi zakonodaji na tem področju, ki med drugim nadzor nad prisluškovanjem telefonskim pogovorom prenaša na generalno tožilstvo. Temu odločno nasprotuje argentinska opozicija, ki jo skrbi tudi okrepljena vloga generalštaba argentinske vojske pri zbiranju obveščevalnih podatkov.

V Fukušimi spet pušča. Pravzaprav zaradi poškodb sistema odtoka meteorne vode iz poškodovane jedrske elektrarne Daichi pušča že zadnjih  10 mesecev, a lastnik -  privatno energetsko podjetje TEPCO, ki naj bi poleg svojega profita skrbelo tudi za ekološko varnost okolice - o tem do sedaj ni obvestil niti lokalnih prebivalcev niti pristojnih oblasti. Z radioaktivnim cezijem -137 obogatena deževna voda, katere vrednosti naj bi za 10-krat presegala dovoljene vrednosti radioaktivnosti, odteka že slabo leto.

Zunajzakonske prevare v Južni Koreji ne bodo več veljale za zločin. Južnokorejsko ustavno sodišče je namreč  spremenilo zakon, po katerem so oblasti prešuštnike kazensko preganjale in jih za dve leti pošiljale v zapor. V zadnjih petih letih so zaradi prevar obtožili skoraj 5.500 ljudi. Zakon o prepovedi prešuštva je bil v veljavi od leta 1953, z njegovo ukinitvijo pa Južna Koreja ne bo več v eminentni družbi muslimanskih držav, v katerih je ta zakon večinoma v veljavi.

Medtem ko v Jemnu vlada politični kaos, je odbor strokovnjakov Združenih narodov izdal poročilo, ki trdi, da je bivši predsednik Jemna, Ali Abdullah Saleh, s korupcijo v tridesetletni vladavini pridobil skoraj 60 milijard dolarjev. Petnajstčlanski odbor je novembra izvedel sankcije nad Salehom, ki vključujejo zamrznitev bančnih računov. Saleh naj bi imel premoženje razdeljeno po vsaj 20-ih državah. Strokovnjaki poročajo, da je Saleh denar nakradel predvsem s posredovanjem pri naftnih in plinskih pogodbah ter iz javnih skladov. Odbor je med drugim dodal Saleha na črno listo zaradi oviranja mira v Jemnu, predvsem zaradi podpore uporniški skupini Hutijev.

Po poročanju ruskega protirežimskega časopisa, Novaya Gazeta, naj bi načrti za rusko alienacijo nekaterih področij v vzhodni Ukrajini obstajali že pred padcem bivšega ukrajinskega predsednika, Viktorja Janukoviča. Novaya Gazeta se sklicuje na poročilo iz Putinove pisarne, ki naj bi bilo v posesti časnika. Omenjeni dokument naj bi opisoval Janukovičevo predsedstvo kot politični bankrot in predvideval, da je njegov padec neizbežen. Dokument naj bi predlagal, da se dogajanje v prihodnjih mesecih na področju Ukrajine spremlja z ustrezno PR-kampanjo v ruskih in ukrajinskih medijih. Kremelj zanika obstoj dokumenta in je poročanje Novaye Gazete označil za neumnost.

Rusko vojaško ladjevje bo od včeraj lahko pristajalo in postajalo v ciprskih pristaniščih. Tako sta sklenila ruski predsednik Vladimir Putin in ciprski predsednik Nikos Anastasiades. Na Cipru sicer že obstaja britanska vojaška baza, Putin pa pravi, da bo vojaško sodelovanje namenjeno predvsem bilateralnemu sodelovanju s Ciprom in protiterorističnim ter antipiratskim aktivnostim. Anastasiades je še razkril, da naj bi v prihodnosti Rusiji v humanitarne namene dovolili tudi uporabo svoje zračne baze. Rusija je sicer Cipru  v znak dobre volje in medsebojnih odnosov že v torek odobrila prestrukturiranje 2,5 milijarde dolarjev vrednega posojila iz leta 2011. Njene investicije tudi po ciprski finančni krizi še vedno predstavljajo 80 odstotkov tujega kapitala v državi.

Hrvaški notranji minister, Ranko Ostojić, se je po krajšem cincanju vendarle odločil prepovedati za soboto sklicani shod desne neoustaške Avtohtone hrvaške stranke prava v središču Zagreba. Shodu prvašev na Trgu Bana Jelačića, v središču hrvaške prestolnice, na katerem so ob 119. obletnici smrti strankinega utemeljitelja, Anteja Starčevića, nameravali priseči domovini in klubu samooklicanih in s strani stranke oblikovanih hrvaških domoljubnih sil, Ostojić sprva ni nasprotoval. Videti je bilo, da stranka prava, ki je shod uradno prijavila hrvaški policiji, ne bo imela težav s potrebnimi dovoljenji, naposled pa se je notranje ministrstvo odločilo drugače in zborovanje zaradi nevarnosti nasilja prepovedalo. Uradno hrvaška stranka prava dovoljenja ni dobila, ker naj bi s shodom v centru Zagreba motila in vznemirjala tamkajšnji promet, kar pa hrvaških desničarjev, ki za srečanje predpisujejo tudi črni militantni dress code z obvezno spitko, ne ovira, da srečanja ne bi organizirali in prijavili na drugi lokaciji.   

Oblikovana je bila parlamentarna preiskovalna komisijo za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri projektu TEŠ6. Parlamentarno-volilna komisija je za predsednika preiskovalne komisije predlagala poslanca Združene levice, Matjaža Hanžka, ki spregovori o razlogih in ciljih za njeno vzpostavitev:

Izjava

Hanžka smo vprašali tudi, kakšne so pristojnosti preiskovalne komisije:

Izjava

Preden bo preiskovalna komisija zavihala rokave, jo mora potrditi še Državni zbor.

Mineva 23 let od izbrisa 25.671 oseb iz registra stalnega prebivalstva Slovenije. Groba kršitev človekovih pravic, ki je bila vrsto let povsem zanikana, šele v zadnjih letih z odločitvami Evropskega sodišča za človekove pravice začela dobivati sodni epilog, s tem pa težave izbrisanih še nikakor niso rešene. Predstavnik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov, Irfan Beširević, je predstavil aktivnosti, ki so se ob obletnici izbrisa zgodile v tem tednu.

Izjava

 

Off so pripravili Nejc in vajenca Žiga ter Teja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness