OFF dražji komunali

Aktualno-politična novica
27. 2. 2024 - 15.00
 / OFF

meloni
O postfašistični stranki Bratje Italije
 / 30. 9. 2022

Predstavnica liberalnega Gibanja petih zvezd, Alessandra Todde, je zmagala na guvernerskih volitvah na Sardiniji. Todde, ki jo je podprla tudi Demokratska stranka, je premagala Paola Truzza iz stranke premierke Giorgie Meloni Bratje Italije. Končnih rezultatov komisija še ni objavila, a je Truzzu poraz že priznal, Sardinija pa je dobila prvo žensko guvernerko. Todde je v vladi nekdanjega predsednika vlade Maria Draghija opravljala položaj namestnice ministra za gospodarski razvoj in bila podpresednica Gibanja petih zvezd. Truzzu je župan Cagliarija, prestolnice Sardinije, njegov poraz za manj kot pol odstotne točke glasov pa je prvi poraz desničarjev na regionalni ravni od nastopa vlade Giorgie Meloni.

Evropski parlament je sredi kmečkih protestov, katerih politični cilj je med drugim okrniti okoljske regulacije, potrdil uredbo o obnovi narave. Uredbi so nasprotovali konservativci v Evropski ljudski stranki in v procesu njenega sprejemanja tudi dosegli precejšnjo omilitev določb. Konservativci so sicer želeli uredbo v celoti zavrniti, a za to niso zbrali dovolj glasov. Omiljena verzija uredbe namesto obvez po obnovi naravnih območij, zaščitenih v sklopu Nature 2000, države k temu zgolj poziva. Do leta 2030 tako države članice niso obvezane renaturalizirati nobenega območja. Obnovitev vsaj 30 odstotkov izsušenih šotišč do leta 2030 je za kmete in zasebne lastnike zemlje po sprejeti uredbi prav tako prostovoljna. Pred veljavnostjo morajo uredbo potrditi še predstavniki držav v Evropskem svetu. Brez kakršnih koli težav in s prepričljivo večino so evropski poslanci potrdili vzpostavitev instrumenta za pomoč Ukrajini. Obsega 50 milijard evrov za sklade, posojila in poroštva.

pepc
Madžarski zakon proti »LGBT propagandi«
 / 15. 6. 2021

Madžarski parlament je za novega predsednika države izglasoval Tamása Sulyoka, predsednika ustavnega sodišča. Katalin Novák je v začetku februarja s predsedniškega stolčka odstopila po javnem linču, vključno z množičnimi protesti, proti njeni pomilostitvi nekdanjega direktorja sirotišnice, obsojenega sodelovanja pri spolni zlorabi otrok. Sulyoka je za predsedniškega kandidata predlagala vladajoča konservativna stranka Fidesz in mu na glasovanju zagotovila večino. Nekaj predstavnikov opozicije se glasovanja protestno ni udeležilo, Sulyoka pa so v opoziciji označili za Fideszovega vojaka. Parlament je ratificiral tudi švedski vstop v ameriško imperialistično zavezništvo, znano kot Nato. 

Kiribati
Pravni primeri migrantov, bežečih pred učinki okoljskih sprememb
 / 3. 8. 2016

Ameriško zunanje ministrstvo je obsodilo namestitev kitajskih policistov na oceanijskem otočju Kiribati, najbližje ameriškim Havajem. Šef kiribatske policije Eeri Aritiera je potrdil, da lokalne policijske enote s kitajskimi sodelujejo pri policijskem delu v skupnosti in ustvarjanju programa podatkovne baze kriminala. Aritiera je za kitajsko pomoč prosil leta 2022, prvi kitajski policisti, ki na otočju opravljajo polletne izmene, so na Kiribati prispeli lani. Prejšnji teden sta se ameriška mornarica in kiribatska policija vkrcali na dve kitajski ribiški ladji, ki sta ribarili v kiribatski ekskluzivni ekonomski coni, vendar nista našli nepravilnosti. Kitajska je naznanila, da bo na kiribatskem otoku Kanton obnovila vojaško letalsko stezo, na istem otoku pa bodo Združene države Amerike obnovile pristaniški pomol. Američani na Kiribatiju načrtujejo tudi odprtje veleposlaništva. 

Pregled predloga Zakona za urejanje položaja študentov-1
 / 1. 4. 2022

Predstavniki Študentske organizacije Slovenije, znane kot ŠOS, so pred parlamentom predstavili predloge za nov Zakon za urejanje položaja študentov. Zakon so v organizaciji pripravljali leto in pol, a predloga še niso predstavili. Zakaj, pove predsednica ŠOS-a Marike Grubar.

Izjava

Dostopnost študentske prehrane bi na ŠOS-u razširili z dvigom državne subvencije za študentski bon na skoraj pet evrov in 20 centov. Minimalno urno postavko za študentsko delo bi dvignili za dobrih pet odstotkov na skoraj sedem evrov in 60 centov bruto. Predlagajo novo zdravstveno zavarovanje, ki bi izhajalo iz statusa študenta, saj so po trenutni zakonodaji študentje lahko zavarovani po starših kot vzdrževani družinski člani le do dopolnjenega 26. leta. Med drugim predlagajo še uvedbo brezplačnega javnega potniškega prometa za dijake in študente. Kako nameravajo predlog zakona, ko bo ugledal luč sveta, spraviti skozi državni zbor?

Izjava

O načrtovani pripojitvi javnega podjetja Snaga podjetju Vodovod-Kanalizacija
 / 11. 2. 2019

Mestna občina Ljubljana je predstavila nove cene storitev ravnanja s komunalnimi in nekomunalnimi odpadki ter oskrbe s pitno vodo in ravnanja z odpadno vodo. Nove cene so v Javnem holdingu Ljubljana sprejeli konec prejšnjega tedna, veljati bodo začele prvega marca. Znesek na položnici za storitve ravnanja s komunalnimi odpadki se bo za večino uporabnikov povišal za okrog sedem odstotkov. Oskrba s pitno vodo in ravnanje z odpadnimi vodami pa bosta na položnicah povprečno dražja za okrog sedem odstotkov in pol. Kaj to pomeni, razloži David Polutnik, direktor javnega podjetja Voka Snaga.

Izjava

Za občane sprememb v ceni storitev ravnanja z nekomunalnimi odpadki, kot so gradbeni odpadki in izolacija, ne bo. 

Izjava

OFF sta pripravila vajenec Tim in Martin. 

Foto: JP VOKA SNAGA

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.