OFF ekonomske pluralnosti

Aktualno-politična novica
5. 5. 2014 - 14.00
 / OFF

Nigerijski predsednik Goodluck Jonathan se je po treh tednih od izginotja približno 270 deklic prvič javno opredelil o dogodku. Povedal je, da so to za državo težki in boleči časi in zaprosil za pomoč pri iskanju deklet. Pogrešane deklice, ki jih je iz šole Chibok v zvezni državi Borno odpeljala islamistična militantna skupina Boko Haram, so povzročile javno zgražanje nad nesposobnostjo nigerijskih oboroženih sil in nato še neodzivnostjo državnega vrha. Hkrati pa izginotje deklic, ki so najbrž namenjene porokam s pripadniki Boko Haram, kaže, da kljub temu, da deklice naokoli vozijo v konvoju vozil, nigerijska vojska v resnici ne nadzoruje severa države, pač pa je ta popolnoma v domeni Boko Haram. Upor Boko Haram, ki je iz zavzemanja za več ekonomskih in socialnih pravic in povečano lokalno samoupravo prerasel v oborožen boj, sicer traja že več let, samo v tem letu pa so bili njegovi pripadniki odgovorni za več kot 1500 mrtvih.

 

Odzvala se je tudi Goodluckova žena s slikovitim imenom Patience. V svojo palačo je povabila žene vseh guvernerjev zveznih držav in nekaj veljakinj iz zvezne države Borno. Na povabilo se ni odzvala žena guvernerja Borna, države v kateri se je zgodila ugrabitev deklic, kar je prvo damo Nigerije na sestanku spravilo v jok. Trdi namreč, da je z neudeležbo na sestanku, ki sicer nima prav velikega pomena, pokazala, da ji ni mar za svoje otroke, za katere bi kot prva žena Borna morala skrbeti kot mater. Vse ženske Borna, ki v zadnjih dneh protestirajo zaradi vlade, ki ni sposobna najti več kot dvesto ljudi v lastni državi, pa je pozvala naj s protesti prenehajo, saj očitno nočejo sodelovati z njo, za morebitne napade s strani policije pa so od danes naprej odgovorne same.

 

Predsedujoči libijskemu kongresu Ezzedine al-Amawi je zavrnil imenovanje novega začasnega premiera Ahmeda Maitiga. Odločitev je sprejel po turbulentni seji kongresa, ko zaradi proceduralnih zapletov in pritožb opozicije glede vodenja seje ni bilo jasno ali si je kandidat Maitig uspel regularno zagotoviti potrebnih 121 glasov od 185 članov kongresa. Glasovanje bi se sicer moralo zgoditi že v torek, vendar so zgradbo kongresa napadli oboroženi napadalci in preprečili glasovanje. Tudi sicer je politični prostor v Libiji po padcu Moamerja Gadafija leta 2011 precej kaotičen, kar najbolje odražajo ravno redni napadi oborožencev na državne institucije in grožnje politikom.

 

Skupina proruskih aktivistov v ukrajinskem mestu Odesa je napadla policijsko postajo in se skozi vhod v garažo prebila v poslopje. Ko so začeli razbijati tam parkirana vozila, so policisti popustili in izpustili več kot 60 priprtih proruskih aktivistov, ki so jih zaprli po tem, ko so podporniki nelegalne kijevske vlade, v večini člani neonacističnega Desnega sektorja, zažgali poslopje sindikatov v mestu in ubili 38 njihovih kolegov. V osvoboditev aktivistov se policija po navedbah protestnikov ni vmešavala, branili so le svoje zaloge orožja. Kijevska vlada je medtem v Odeso že napotila še več specialnih policijskih enot.

 

Kitajski premier Li Keqiang je ob začetku turneje po štirih afriških državah priznal, da so afriško-kitajski odnosi v težavah oziroma ne tako dobri, kot bi si želeli. Lansko leto je sicer trgovinska menjava presegla 210 milijard dolarjev, na afriškem kontinentu pa posluje 2500 kitajskih podjetij. Kljub temu mnoge lokalne skupnosti z vlaganji kitajskih podjetij niso zadovoljne, saj pogosto ne dosegajo okoljskih in zdravstvenih standardov ter ne upošteva lokalne zakonodaje. Poleg tega podjetja pogosto uvozijo kar kitajske delavce in tako ne zagotavljajo novih delovnih mest lokalcem, kar je eden glavnih argumentov v njihov prid. Kitajski premier je tako ob začetku obiska pozval, naj se podjetja podredijo lokalni zakonodaji in zagotavljajo kakovost svojih izdelkov.

 

Severnoirska policija je po štirih dneh zasliševanja izpustila vodjo irske republikanske stranke Sinn Fein, Garrya Adamsa. Adams je bil pridržan zaradi umora Jean McConville leta 1972, ki ga je najverjetneje zagrešila Irska republikanska armada, saj jo je sumila, da izdaja informacije britanski vojski in policiji. Adams sicer že več kot štirideset let zanika sodelovanje v umoru ali članstvo v armadi. Aretacija Adamsa in njegova izpustitev zaradi premalo dokazov je sicer eden večjih dogodkov na tej fronti po leta 1998 sklenjenem premirju med pro-britanskimi protestanti in katoliškimi republikanci.

 

Predsednik Štaba za obrambo Vukovarja Tomislav Josić je bil obsojen na osem mesecev pogojne zaporne kazni, ker je z medijskimi nastopi spodbujal k uničevanju dvojezičnih tabel v hrvaškem Vukovarju. To se je sčasoma tudi zgodilo, saj so protestirajoči vojni veterani in invalidi razbili kar nekaj plošč na javnih institucijah, kjer se je zaradi številčne srbske skupnosti v mestu pojavljala tudi cirilica. Josić sicer še vedno trdi, da so table nezakonite in ne razume, kako mu lahko tisti, ki je table postavil, to je država, zdaj sodi.

 

Študenti ekonomije iz 19 držav in 41 univerz so spisali manifest v katerem zahtevajo prevetritev učnega načrta študija ekonomije. Z ignoriranjem spoznanj drugih disciplin in znanosti namreč sodobna ekonomska znanost uničuje družbo. V kurikulume tako zahtevajo debate o finančnem zlomu leta 2008 in teoretsko in metodološko pluralnost. Gibanju se pridružuje tudi slovenska podružnica, in sicer Gibanje za ekonomsko pluralnost, ki deluje na Ekonomski fakulteti. O njihovih prizadevanjih in metodah delovanja je spregovoril član gibanja Tej Gonza:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Teja Gonzo smo vprašali še kakšna je podpora oziroma odziv na njihove aktivnosti med študenti in profesorji Ekonomske fakultete.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Alenka Bratušek je poslala odstopno izjavo z mesta predsednice vlade predsedniku Borutu Pahorju in predsedniku Državnega zbora Janku Vebru. Ob tem je prosila, da se parlament z odstopom seznani čim prej, saj tako začnejo teči roki za razpis novih volitev, ki so lahko ob hitrem ukrepanju še pred koncem junija. Veber je sicer medtem že sporočil, da se konec junija ne zdi realen datum, poslanci pa se bodo z odstopom uradno seznanili šele v četrtek. Poslanci, ki so iz Pozitivne Slovenije izstopili po porazu Bratušek na kongresu so sicer že napovedali ustanovitev svoje stranke, ki bo sestavljena iz članov trenutno nepovezane poslanske skupine in bo z nekdanjo premierko tudi nastopila na volitvah.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness