OFF groženj in odganjanja

Aktualno-politična novica
25. 1. 2013 - 14.00
 / OFF

 

Severna Koreja je dan po razglasitvi načrtov za tretji jedrski poskus izdala še eno opozorilo. V izjavi se je Pyongyang zavezal k »fizičnim protiukrepom« zoper Južno Korejo, če bo slednja sodelovala pri sankcijah Združenih Narodov. Južno Korejo je severnokorejski Komite za Miroljubno ponovno združitev očetnjave poimenoval za »marionetno skupino izdajalcev«, sankcije Združenih Narodov pa doumeva kot razglasitev vojne. Do omenjenih groženj prihaja 24 ur po tem, ko je Severna Koreja izjavila, da bo nadaljevala s tretjim jedrskim poskusom, poteza pa naj bi bila uperjena predvsem proti njihovemu »glavnemu sovražniku«, Združenim državam Amerike. Bela Hiša je potezo že obsodila in jo označila za »nepotrebno provokativno«. Naj spomnimo, do oznanitve omenjenega jedrskega poskusa je prišlo po tem, ko je Varnostni Svet Združenih Narodov sprejel resolucijo, v kateri je obsodil nedavno severnokorejsko izstrelitev rakete in razširil sankcije zoper to azijsko državo. Uradni Peking je obe strani že pozval k dialogu in ob tem vztrajal, da se pri reagiranju zadržita in imata v mislih predvsem dolgoročni interes, možno pa je, da bo Kitajska, če Severna Koreja nadaljuje z jedrskimi poskusi, tej državi zmanjšala svojo pomoč.

 

Odposlanec japonskega premierja Shinza Abeja, Natsuo Yamaguchi, se je v luči rastočega teritorialnega spora med državama v Pekingu srečal s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom. Yamaguchi, vodja koalicijske stranke Novi Komeito, ki je najvišji funkcionar, ki je obiskal Kitajsko, odkar so se diplomatski odnosi med državama zaostrili, je kitajskemu voditelju predal pismo japonskega premierja Abeja, katerega vsebina ni bila razkrita, je pa povedal, da sta se oba strinjala, da je pomembno, da med državama vlada dialog. Xi pa je Japonsko pozval, naj v želji po razrešitvi ozemeljskih težav ta »vztrajno sodeluje s Kitajsko«. Obe državi namreč terjata suverenost nad verigo otokov v Vzhodno-kitajskem morju, ki ga Japonci imenujejo Senkaku, Kitajci pa Diaoyu. Po srečanju je Yamaguchu še povedal, da si Japonska, navajamo: »želi nadaljevati z odnosi s Kitajsko, vendar bi pri tem rada obdržala pogled na širšo sliko,« konec navedka.

 

Japonska je sicer lani že četrto leto zapored zabeležila deflacijo. Cene življenjskih potrebščin so se tako na letni ravni znižale za 0,1 odstotka, v primerjavi z 2010 pa so cene nižje za 0,6 odstotka. To je daleč od cilja dvoodstotne inflacije, h kateremu po novem stremi japonska centralna banka. Japonska se že bojuje z deflacijo, ki vedno bolj škoduje gospodarstvu. Padajoče cene znižujejo dobičke podjetij, ta manj zaposlujejo in prelagajo investicije, ki bi spodbudile rast. V Tokiu se medtem otepajo očitkov, ki so najglasneje odzvanjali predvsem iz ust nemške kanclerke Angele Merkel in finančnega ministra te države Wolfganga Schäublea. Ta trdita, da želijo Japonci z rahljanjem denarne politike predvsem manipulirati z jenom in si tako zagotoviti konkurenčne prednosti. Japonski finančni minister Taro Aso je te očitke odločno zavrnil in jih označil za popolnoma neutemeljene. Po njegovih besedah gre le za boj proti deflaciji in spodbujanje letargičnega japonskega gospodarstva.

Policija se je spopadla s protestniki, ki so v egipčanski prestolnici Kairo, na trgu Tahrir, poskušali odstraniti barikade, ki so zapirale cesto, ki vodi do omenjenega trga. Spopadi so se nadaljevali preko cele noči, policija pa je zoper protestnike, ki so zasedajo trg, uporabila tudi solzilec - osem ljudi je bilo ranjenih. Do incidenta prihaja tik pred drugo obletnico vstaje, ki je z oblasti odnesla Hosnija Mubaraka. Nasprotniki Mohammeda Mursija, ki slednjega obtožujejo izdaje revolucije, ob omenjenem jubileju načrtujejo proteste. Mursi, ki obtožbe zanika, pa je državljane pozval k mirni proslavitvi dogodka. Njegova Muslimanska bratovščina uradno ni pozvala k pohodom po cestah prestolnice. Kot so dejali, nameravajo začetek revolucije obeležiti le z nekaj družabnimi in dobrodelnimi dogodki.

 

Kolumbijski mirovni pogovori pa naj bi se pospešeno nadaljevali, po besedah predstavnika Farca, Jesusa Santricha »v ritmu mamba«. Po treh krogih pogovorov naj bi končno našli nekaj skupnih točk okoli agrarne reforme. Pogajalec kolumbijske vlade, bivši podpredsednik države Humberto de la Calle, je dejal, da pereče razlike še obstajajo, vendar so našli tudi nekaj soglasja. Pogovori, s katerimi želita strani končati okoli petdesetletni konflikt, ki je po besedah kolumbijske vlade končal življenja okoli pol milijona ljudi, se bodo nadaljevali čez teden dni, v Havani na Kubi. Farc sicer še vedno pritiska na Kolumbijo za zagotovilo, da bo rešitve, do katerih bodo prišli na pogovorih, priznala tudi kolumbijska ustavna skupščina.

 

Promet v Atenah je paraliziran zaradi stavke delavcev, zaposlenih v javnem prevozu. Policija je v zgodnjih jutranjih urah razpršila delavce, ki so se zbirali pri garažah mestnega metroja in zapečatila dostop do stavb, delavce pa so najprej aretirali ter kasneje izpustili. V kasnejših dnevnih urah se v mestu pričakuje večji shod, na katerem naj bi se v znak solidarnosti zaradi napovedi 25-odstotnega zmanjšanja plač s strani zaposlenim v javnem prevozu pridružili tudi drugi transportni delavci. Konzervativna vlada pa je zavoljo stavke, ki traja že deveti dan in ki je uspešno ohromil atenski podzemni prevozni sistem, začela uveljavljati tudi krizno zakonodajo civilne mobilizacije, na podlagi katerega stavkajočim grozi z aretacijo, če se ti ne vrnejo na delo. Omenjena zakonodaja je bila sicer do zdaj v državi od leta 1974, ko je padla grška vojaška diktatura, uporabljena devetkrat.

Srbi na severu Kosova, ki nasprotujejo vzpostavitvi meje in s tem navzočnosti kosovske policije na prehodih ter plačevanju carine kosovskim oblastem, so včeraj zvečer delno zablokirali ceste, ki vodijo do integriranih mejnih prehodov Brnjak in Jarinje s Srbijo. Cesto proti Brnjaku kosovski Srbi z osebnimi vozili in tovornjaki blokirajo vse od jutranjih ur in vztrajajo, da bodo mimo dovolili vsem vozilom z izjemo tistih, ki prevažajo kosovske policiste. Protestniki so zato danes v Zubinem potoku ustavili več vozil Eulexa, v katerih so bili pripadniki te misije Evropske unije, vozila Natove misije Kfor in kosovske policije na poti proti prehodu Brnjak.

Poslanka Socialnih Demokratov Majda Potrata je na novinarski konferenci komentirala posege Ministrstva za izobraževanja, znanost, kulturo in šport v srednjih šolah:

Izjavi je mogoče prisluhniti v posnetku prispevka.

Poslanka Potrata komentira tudi včerajšnjo omejitev vpisa na visokošolske zavode, ki je bila sprejeta na seji vlade.

Izjavi je mogoče prisluhniti v posnetku prispevka.

V Mestni občini Kranj pa je Sosvet za varnost sprejel ukrepe za okrepitev varovanja na območjih, kjer se zadržujejo uživalci nedovoljenih substanc. O problematiki podžupan, Dare Jarc.

Izjavi je mogoče prisluhniti v posnetku prispevka.

Kakšne ukrepe je sprejel sosvet:

Izjavi je mogoče prisluhniti v posnetku prispevka.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness