OFF lova na teroriste

Aktualno-politična novica
5. 6. 2014 - 14.00
 / OFF

Val protestov v Braziliji dobiva vse večji momentum. Že do sedaj glasnim demonstrantom so se v nasprotovanju visokemu denarnemu vložku v nogometno svetovno prvenstvo pridružili tudi gradbeni delavci, ki so ostali opeharjeni za brezplačno stanovanje. Ti so izražali nasprotovanje predvsem zaradi tega, ker jim je bilo s strani gradbenih mogotcev v zameno za njihovo delo obljubljeno brezplačno stanovanje, a je za gradnjo teh stanovanj zmanjkalo denarja. Ulice Sao Paula so bile tako pod izvedbeno taktirko gibanja gradbenih delavcev brezdomcev prepljavljene z 10.000-imi protestniki, ki so na vlado pritiskali s tem, da so zaprli glavno prometno pot do stadiona Arene Corinthians, kjer se bo odvila prva tekma. Številni gradbeni delavci, ki so pomagali pri graditvi štadionov za prihajajoči mundial, so na nepravilnosti in nehumane pogoje za delo opozarjali že prej.

 

Spektakel sirijskih predsedniških volitev je dobil svoj končni rezime. Torkovih predsedniških volitev v Siriji se je udeležilo 73,42 odstotka registriranih volivcev, vendar so volitve potekale le v delih Sirije, ki so pod nadzorom režima. Gre za okoli 40 odstotkov ozemlja, kjer živi kakih 60 odstotkov od skupno 22 milijonov Sirijcev. Posledično sta tako sirska opozicija kot Zahodne sile volitve označila za farso. Zmaga in s tem še en sedemletni predsedniški mandat sta bila namreč že v izhodišču zagotovljena dosedanjemu predsedniku Bašarju al Asadu, ki je imel zgolj dva marionetna izzivalca. Nov Asadov mandat je že potrdilo sirsko ustavno sodišče, ki je objavilo uradne izide volitev. Nov-stari sirski predsednik, ki državo vodi že od leta 2000, je prejel nič manj kot 88,7 odstotkov glasov.

 

Že včeraj smo poročali o izraelskem negodovanju nad ameriškim sodelovanjem z novo palestinsko vlado, danes pa je izraelsko-palestinski spor pridobil nove razsežnosti. Izraelski minister za stanovanja Uri Ariel je napovedal, da Izrael načrtuje gradnjo kakih 1500 novih stanovanj na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu. Gre za odgovor na pred dnevi oblikovano palestinsko vlado narodne enotnosti, v kateri je poleg gibanja Fatah prisotno tudi gibanje Hamas, ki ga Izrael smatra za teroristično organizacijo. Nova vlada narodne enotnosti je pred palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom prisegla v ponedeljek. Oblikovana je bila v skladu z aprilskim spravnim dogovorom med rivalskima gibanjema Fatah in Hamas. Sestavlja jo 17 ministrov, neodvisnih politikov in tehnokratov, vodi pa jo premier Rami Hamdalah.

 

V Angliji pričakujemo začetek prvega kriminalnega procesa v zgodovini angleškega pravosodja, ki se bo odvijal za zaprtimi vrati in v strogi zaupnosti. Proces proti dvema hujših dejanj terorizma obtoženima moškima, poznanima samo pod kraticama AB in CD, se ima začeti šestnajstega junija v Londonu. Uporabljeni izredni varnostni ukrepi bi medijem onemogočali živo spremljanje in poročanje o procesu, ki bi tako ostal docela nedostopen za javnost. Stroga merila zaupnosti naj bi angleški pravosodni organi sprejeli predvsem zaradi zagotavljanja nacionalne varnosti. Sprejetemu varnostnemu odloku se je že pritožil novinar Anthony Hudson, ki zastopa dnevnik Guardian in še nekaj drugih medijskih hiš, saj ga označuje za neskladnega z angleško ustavo, ki naj bi ščitila pravico do odprtega in transparentnega delovanja angleškega pravosodja. Strogim merilom zaupnosti navkljub je v javnost pricurljala vest, da sta v lanskem letu aretirana AB in CD obtožena priprave hujših terorističnih dejanj med februarjem 2012 in oktobrom 2013. V njuni lasti naj bi našli dokument z naslovom »Bombmaking«, CD pa je obtožen tudi ilegalne pridobitve angleških osebnih dokumentov.

 

Da je lov na teroriste vse bolj popularen šport, priča tudi protiteroristična aretacija, ki so jo izvedli v avstrijskem Gradcu. Na avstrijskem Štajerskem so zaradi suma povezave s teroristično združbo priprli 41-letnega imama iz Čečenije, ki naj bi sodeloval pri rekrutiranju mladih muslimanov za boje v Siriji. Imama so pred graško sodišče pripeljali v sredo, danes pa bo preiskovalni sodnik odločil o morebitni odreditvi preiskovalnega zapora.

 

Stranka Solidarnost je v koordinaciji s tednikom Mladina in pravniki vložila ustavno presojo predsednikovega odloka o razpisu volitev za 13. julij. Razpisani datum naj bi bil sporen, ker sovpada s časom poletnih dopustov in prinaša znižano volilno udeležbo. Za natančnejšo obrazložitev pritožbe smo povprašali Uroša Lubeja, sopredsednika stranke Solidarnost. Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

V nadaljevanju smo Lubeja povprašali tudi, če za pritožbo stoji tudi potreba po zagotovitvi več časa za pripravo novonastale stranke Solidarnost na volitve. Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

OFF zaključujemo z napovedjo drugega seminarja iz cikla Demistifikacija konoplje z naslovom »Konoplja in pravo: prohibicija versus regulacija«, ki ga v hotelu Lev pripravlja društvo »ONEJ - Društvo prekmurske pobude«. Več o samem dogodku in sodelujočih pa Maja Kohek iz društva Onej. Izjava se nahaja v posnetku oddaje. 

Med nastopajočimi bo tudi pravnik iz ameriškega Kolorada, Joshua Daniel Kappel. V svojem predavanju se bo osredotočil na izkušnje z legalizacijo trave v Koloradu. Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Zmerno gibanje Fatah in "skrajno" gibanje Hamas? Mar ni ta diskurz RŠ opustil že pred leti?

je, zato sta omenjeni oznaki izjemi (napaki).

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness