OFF mladosti in brisač

Aktualno-politična novica
25. 5. 2017 - 15.06
 / OFF

Več deset tisoč protestnikov se je podalo na ulice glavnega mesta Brazilije in zahtevalo odstop neizvoljenega predsednika Michela Temerja ter predčasne volitve. Proteste je sprožila tudi nedavna aretacija predsednikovega svetovalca Tadeuja Filippellija zaradi domnevne korupcije pri gradnji stadiona Mane Garrincha. Protestniki so zažgali ministrstvo za finance in za kmetijstvo, ostala ministrstva so nato evakuirali. Temer je podpisal dekret, ki pooblašča vojsko za varovanje vladnih stavb med 24. in 31. majem. Vojska tako lahko sodeluje s policijo, dodeljena pa so ji tudi policijska pooblastila za izvajanje aretacij. Med protesti, ki so največji protivladni protesti po letu 2013, je bilo ranjenih vsaj 49 ljudi.

V Egiptu so blokirali dostop do 21 spletnih strani, ki so kritične do vlade, med drugim tudi spletno stran Al Jazeere in arabsko podružnico Huffington Posta. Glavni razlog naj bi bil, da te strani podpirajo terorizem, da so povezane s prepovedano muslimansko bratovščino ali da jih financira Katar, ki je v preteklosti podpiral egiptovsko muslimansko bratovščino. Katarska kraljeva družina je tudi delni lastnik Al Jazeere. Med drugim je bila nedosegljiva tudi spletna stran egiptovskega spletnega časopisa Mada Mars, ki se opisuje kot progresiven in nima nikakršnih povezav s Katarjem ali islamom.

Katarske spletne strani, vključno z Al Jazeero, pa so blokirali tudi v Saudovi Arabiji in Združenih arabskih emiratih. Razlog je, da se je na spletni strani Katarske tiskovne agencije pojavila novica, da ta država umika svoje veleposlanike iz Bahrajna, Egipta, Kuvajta, Saudove Arabije in Združenih arabskih emiratov zaradi trenj z administracijo Donalda Trumpa. Prav tako naj bi katarski monarh poveličeval Iran in Hamas oklical kot legitimnega predstavnika Palestincev. Predstavniki Katarja so kasneje izjavili, da je bila ta novica posledica hekerskega napada ter da so izjave ponarejene.

Češki predsednik Miloš Zeman je imenoval novega finančnega ministra Ivana Pilnyja. Ta je nadomestil Andreja Babiša, ki je po pritisku premierja Bohuslava Sobotke odstopil. Tako se je končala politična kriza, ki se je začela s sporom med premierjem Sobotko in Babišem, premier pa je takrat napovedal svoj odstop. Sobotka je Babiša obtoževal utaje davkov pri nakupu obveznic njegovega podjetja, kar Babiš zanika. Pilny je sicer član Babiševe stranke ANO, ki je favorit za zmago na čeških oktobrskih parlamentarnih volitvah.

Evropska agencija za varnost hrane je zavrnila študijo, ki herbicid glifosat povezuje z nastankom raka. Glifosat je učinkovina, ki jo ameriško agrokemično podjetje Monsanto prodaja pod imenom Roundup. Mednarodna agencija za raziskovanje raka, ki deluje pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, je leta 2015 izjavila, da je glifosat verjetno rakotvoren.

Leto kasneje je skupna raziskava Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo ter Svetovne zdravstvene organizacije prišla do nasprotnih rezultatov. Se je pa izkazalo, da je International life sciences institute, ki ga vodi Alan Boobis, dobil milijonsko donacijo s strani Monsanta. Isti Alan Boobis je bil predsednik srečanja Organizacije združenih narodov in Mednarodne zdravstvene organizacije o ostankih pesticidov. Evropska komisija namerava spet začeti pogajanja z državami članicami o podaljšanju dovoljenja uporabe glifosata. Morebitno podaljšanje uporabe komentira David Schwartz iz organizacije We move Europe.

Izjava

V organizaciji We move Europe so začeli tudi z zbiranjem podpisov proti nadaljnji uporabi glifosata.

Izjava

Peticijo lahko podpišete na spletni strani wemove.eu.

Slovenski državni zbor pa je leto pred volitvami v polnem teku. Poslanci so s 40 glasovi za in 20 glasovi proti podprli novelo Zakona o omejevanju porabe alkohola. Na športnih prireditvah bo tako spet dovoljeno točiti pivo in vino. Če se proti zakonu z vetom ne opredeli Državni svet, bo možno kupiti pivo na stadionih konec julija ali avgusta.

Državni zbor je sprejel tudi novelo stanovanjskega zakona. Tako so ugodili odločitvi ustavnega sodišča, da mora država subvencionirati tudi tiste, ki imajo pravico živeti v neprofitnih stanovanjih, a živijo v profitnih stanovanjih. Poleg subvencije za razliko med tržno in neprofitno najemnino jim bo občina, kjer imajo stalno prebivališče, financirala tudi do 80 odstotkov neprofitne najemnine, odvisno od prihodkov. Novela bo enkrat na pet let omogočala preverjanje, ali tudi tisti najemniki, ki so pogodbo sklenili pred letom 2003, še ustrezajo pogojem za neprofitni najem.

Poslanci pa so s 76 glasovi za in nobenim proti potrdili tudi novelo kazenskega zakonika. Ta prinaša zaostritev pregona kaznivih dejanj s področja terorizma, uvaja možnost izgona tujca iz države kot kazni za kazniva dejanja in zaostritev pregona nekaterih kaznivih dejanj s področja gospodarstva. Novela inkriminira objavo posnetkov s seksualno vsebino in zaostruje pregon kršiteljev delovno-pravne zakonodaje. Slednje komentira Goran Lukić iz Delavske svetovalnice.

Izjava

Za konec še napoved. Ob šestih bo v Slovenskem etnološkem muzeju otvoritev fotografske razstave Afganistan, slovenski pogledi. Otvoritveni program bo poleg nagovorov in slavnostnih nagovorov vključeval tudi glasbeni program na afganistanskem rubabu in afganistansko poezijo. Več sodelujoči na otvoritvi, Sharafuddin Hashami:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness