OFF odstavitvi ameriškega predsednika

Aktualno-politična novica
Donald Trump
6. 2. 2020 - 15.00
 / OFF

Ameriški senat je pričakovano oprostil predsednika Donalda Trumpa, s čimer je postopek odpoklica predsednika padel v vodo. Večinsko demokratski predstavniški dom kongresa je ustavno obtožbo potrdil 18. decembra lani, večinsko republikanski senat pa je z 52-imi glasovi proti in 48-imi za ovrgel obtožbo o zlorabi predsedniškega položaja. Senatorji so nato demantirali še obtožbo o predsednikovem oviranju dela kongresa z razmerjem 53 za in 47 proti. Demokrati so postopek sprožili konec lanskega leta zaradi Trumpovega pogojevanja vojaške pomoči Ukrajini z začetkom preiskave o delovanju sina nekdanjega demokratskega podpredsednika Josepha Bidna v ukrajinskem energetskem podjetju Burisma. 

Združene države Amerike so skupaj z Združenim kraljestvom in Francijo sklicale izredno srečanje Varnostnega sveta Združenih narodov zaradi eskalacije konflikta v sirskem Idlibu. V provinci na severozahodu Sirije se ta teden prvič neposredno obstreljujejo turške in sirske vladne sile. Enote, lojalne predsedniku Bašarju Al-Asadu, so ob podpori ruskega letalstva zavzele več manjših mest na poti do samega mesta Idlib, središča islamističnih upornikov, ki jih podpira Turčija. Tako na turški kot na sirski strani poročajo o več ubitih vojakih. O smrti vojakov poročajo tudi Rusi, od katerih turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu pričakuje nemuden zaključek napadov v regiji.

Selimo se v Evropo. V nemški deželi Turingija je novi ministrski predsednik s tesno večino postal Thomas Kemmerich iz liberalne stranke FDP. V nemškem političnem vrhu je imenovanje povzročilo buren odziv: njegov mandat so namreč v deželnem parlamentu omogočili glasovi skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo, Kemmericha pa je podprla tudi Krščanskodemokratska unija, stranka nemške kanclerke Angele Merkel. Tako Merkel kot predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer sta že pozvali k ponovnim deželnim volitvam. Nad dogodki so zgroženi v stranki socialnih demokratov, koalicijski partnerici CDU-ja, zato je za soboto napovedan krizni sestanek nemške koalicije.

Slovaška vlada je izgnala enega izmed vietnamskih diplomatov v Bratislavi, ker naj bi ta sodeloval pri ugrabitvi vietnamskega gospodarstvenika Trina Šuana Tana v Berlinu leta 2017. Slovaško zunanje ministrstvo je sporočilo, da mora neimenovani diplomat v 48-ih urah zapustiti Slovaško. Nemško sodišče je namreč zaključilo obravnavo ugrabitve Tana, ki je v Nemčiji prosil za azil, saj je bil v Vietnamu obtožen za 150-milijonsko izgubo v državnem naftnem podjetju PetroVietnam Construction. Julija 2017 so Tana med sprehodom s prijateljico sredi dneva ugrabili in strpali v kombi. Domnevno naj bi to storila vietnamska tajna služba, ki ga je - če je verjeti nemškim obveščevalcem - prek Slovaške poslala nazaj v domovino, kjer je bil leta 2018 obsojen na dvojno dosmrtno ječo. 

pesti belih moških
O popolnem prenosu plačevanja socialnih in zdravstvenih prispevkov na delavce.
 / 31. 10. 2017
Romunski parlament je izglasoval nezaupnico manjšinski vladi premierja Ludovica Orbana. Njegova Nacionalna liberalna stranka se tako po samo treh mesecih poslavlja z oblasti. Na politični vrh se je sicer zavihtela po izglasovani nezaupnici socialdemokratski vladi. Opozicijski poslanci s preteklo vladajočo garnituro socialdemokratov na čelu so nezaupnico vložili po poskusu spremembe volilne zakonodaje za letošnje lokalne volitve. Po mnenju socialdemokratov in poslancev stranke madžarske manjšine bi dvokrožni volilni sistem za lokalne volitve, ki ga je želela uveljaviti Orbanova manjšinska vlada, pomembno znižal število potencialnih županov iz kvote opozicijskih strank. Za nezaupnico je sicer glasovalo 261 od 465 članov parlamenta. Predsednik države Klaus Iohannis mora tako imenovati novega mandatarja. Če v 60-ih dneh parlament ne bo uspel potrditi nove vlade, bo Iohannis parlament razpustil in razpisal predčasne volitve, ki bi bile prve v romunski politični zgodovini. 

Vladna komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč je v svoj program za letošnje leto uvrstila ureditev vojaškega pokopališča na Orlovem vrhu blizu ljubljanskega gradu. Tam so med italijansko okupacijo Ljubljane uredili pokopališče za slovenske domobrance. Komisija je pokopališče označila za novoodkrito, saj je po besedah vodje komisije Jožeta Dežmana veljal mit, da so posmrtne ostanke z grobišča že odstranili.

Izjava

Župan Zoran Janković se z ureditvijo pokopališča seveda ne strinja in pravi, da bo zemljišče na Orlovem vrhu dolgoročno ostalo takšno, kot je. Več o vojnem pokopališču v OFFsajdu ob 17. uri.

Prodaja Abanke
 / 20. 6. 2019
Nova kreditna banka Maribor je Slovenskemu državnemu holdingu plačala dobrih 444 milijonov evrov in s tem v celoti prevzela Abanko. Združitev bank v eno pravno osebo bo predvidoma zaključena še letos, po bilančni vsoti pa bo združena banka primerljiva z Novo ljubljansko banko, ki je največja v državi. Nova združena banka bo imela skoraj četrtinski tržni delež po vlogah prebivalstva in bo s tem dihala za ovratnik NLB-ju, tržni delež združene banke po neto posojilih pa bo celo večji od NLB-jevega. Združena banka bo tako imela okrog 800.000 strank, več kot 110 poslovalnic, 500 bankomatov in dobrih 2100 zaposlenih. Pogodba o prodaji Abanke Novi KBM, ki je v lasti ameriškega sklada Apollo, je bila sicer podpisana junija lani. Takratna knjigovodska vrednost Abanke je znašla dobrih 600 milijonov evrov.

OFF sta pripravila vajenec Urh in Martin. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.