Off politične mode

Aktualno-politična novica
22. 1. 2013 - 14.00
 / OFF

Po zahtevi filipinskih oblasti bo teritorialni spor s Kitajsko v Južnem kitajskem morju reševalo arbitrarno sodišče Združenih narodov. Po tem, ko je po besedah filipinskega zunanjega ministra, Alberta del Rosaria, uradna Manila izčrpala vsa politična in diplomatska sredstva za rešitev spora, je na vrsti arbitražna presoja. Jabolko spora je majhen greben, ki leži zahodno od Filipinov. Nekaj hektarjev veliko ozemlje, pod katerega spada 150 kvadratnih kilometrov morja z imenom Scarborough,  je doseglo vrelišče spora junija preteklo leto, ko so kitajske oblasti prisilile filipinske k umiku ladjevja z območja.

Rusija bo v naslednjih dneh v Libanon poslala dve letali, ki bosta na varno prepeljali 150 ruskih državljanov, ki so v Libanon pribežali iz Sirije, kjer se niso več počutili varno. Razlog je vse večja moč opozicijskih sil, ki so že 22 mesecev v državljanski vojni z vladnimi silami Bašarja al Asada, ki ga že ves ta čas zvesto podpira ruska vlada. Mnogi Rusi v Siriji se tako bojijo, da bi bili ob porazu trenutnega režima upornikom prepuščeni na milost in nemilost. Rusija ob tem opozarja, da to ni evakuacija, saj v Siriji živi več kot 10,000 ruskih državljanov, pač pa svojim državljanom nudijo pomoč, ko se ti zatečejo na konzulat v Damasku. Kljub temu je ruska vlada priznala, da ima pripravljen evakuacijski načrt v primeru padca režima, in s tem prvič implicitno priznala, da režim, ki ga tako zvesto podpira, morda ni večen.

Na predčasnih parlamentarnih volitvah pa danes svoje nove predstavnike izbirajo Izraelci. Dosedanji in, kot kažejo javnomnenjske raziskave, tudi bodoči premier Benjamin Netanjahu je parlament razpustil oktobra lani, ko se ta ni dogovoril o proračunu za prihodnje leto. Kljub temu se njegovi stranki Likud v koaliciji z ultra nacionalistično Yisrael Beitenu obeta zanesljiva zmaga. Ob podpori, ki jo pričakujejo ostale desne in religiozne stranke, je oblikovanje nove koalicije na čelu z Netanjahujem precej predvidljivo. Predvolilno kampanjo so sicer zaznamovali predvsem socialni in ekonomski problemi državljanov, manj pa mirovni proces s Palestino, kar ustreza tudi Netanjahuju, ki je lahko precej zadovoljen s trenutnim slabim stanjem v Gazi in na Zahodnem bregu.

Medtem ko Laurent Gbagbo, bivši predsednik Slonokoščene obale, obtožen zločinov proti človečnosti, čaka na sojenje v Haagu, je bil v Gani aretiran tudi Charles Ble Goude, njegova desna roka. Bivši minister za mladino je bil že izročen svoji domovini, kjer je obtožen vojnih zločinov, umorov in kraje javnega premoženja. Goude naj bi vodil milice, ki so se po predsedniških volitvah leta 2010, na katerih je zmagal Gbagbojev nasprotnik Alassane Ouattara, spopadle s podporniki novoizvoljenega predsednika. Štirimesečna kriza, ko Gbagbo kljub porazu na volitvah ni želel zapustiti predsedniške rezidence, je za sabo pustila 3000 mrtvih.

Odstranitev spomenika borcem albanske Osvobodilne vojske Preševa, Bujanovca in Medveđe v mestu Preševo na jugu Srbije je sprožilo tudi mednarodne odzive. Albanci v Srbiji in na Kosovu so se namreč na odstranitev spomenika odzvali z množičnimi zborovanji, skrunitvami pravoslavnih grobov in celo zažigom kapele. Na zaostrovanje med stranema sta se takoj odzvali misija KFOR in ameriška ambasada v Prištini, ki vladajoče na vseh nivojih pozivata k umiritvi strasti. Da zadnji dogodki ne bi ogrozili pogovorov med Srbijo in Kosovom, skrbi tudi predstavnico Evropske unije za zunanje odnose, Catherine Ashton. Da je krivda delno tudi na srbski strani, pa so opozorili na britanski ambasadi v Beogradu, ki je delovala kot mediator v sporu glede spomenika, saj se je Srbija za njegovo odstranitev odločila enostransko zatem ko ni bil dosežen konsenz.

Največja hrvaška opozicijska stranka Hrvatska demokratska zajednica je na srečanju v Opatiji opozorila članice stranke, da ne smejo nositi visokih pet, če se mislijo ukvarjati s politiko. V HDZ-ju so pojasnili, da visoke pete, lepa obleka ali nakit pritegnejo, po njihovih besedah, drugačno vrsto pozornosti. V stranki menijo, da je oseba, ki se ukvarja s politiko, govorec in hkrati javna oseba, ki tudi na videz sporoča svoja politična prepričanja. Na zboru v opatijskem samostanu je članom in članicam stranke svetoval medijski trener Vinko Vukadin. Dodal je še, naj skrbijo za splošno javno podobo, hvalijo svoje politične nasprotnike in naj se ne sramujejo svojega narečja.

Aktivist skupine 29. oktober Sanjin Jašar, ki so ga policisti včeraj odpeljali iz prostorov občine, nato pa mu še začasno odvzeli prostost, se je danes vrnil v prostore občine in napoveduje, da bo s tem nadaljeval, dokler mestni svet ne odstopi. V prvo nadstropje občine je vstopil nekaj čez osmo uro zjutraj, bo pa tam vztrajal, če mu tega ne bodo spet preprečili policisti.  Jašar ima namen ostati v prostorih mariborske občine do konca uradnih ur.

Po napovedih glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Branimirja Štruklja se bo v sredo, na dan splošne stavke javnega sektorja, izobraževanje ustavilo. Stavko so izglasovali v skupno 695 izobraževalnih zavodih, proti pa so se izrekli v 18 vrtcih in šolah. Poleg vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter fakultet in univerz se bodo stavki pridružili v kulturnih institucijah in raziskovalnih inštitutih. Govorili smo z Branimirjem Štrukljem.

Izjava je na voljo v posnetku.

Štruklja smo vprašali tudi, kako bodo potekali shodi v Ljubljani in po Sloveniji.

Izjava je na voljo v posnetku.

Neprofitni zavod za izvedbo in organizacijo kulturnih prireditev Bunker pa namerava v sredo staršem ponuditi varstvo za otroke med 1. in 10. letom starosti. Varovali jih bodo sodelavci Bunkerja in prostovoljci, otroci pa bodo imeli na voljo poleg varstva še igralnico in pijačo, starše pa prosijo, naj za otroke prinesejo kaj za malico. Pri bunkerju so se za varstvo otrok v sredo odločili zaradi stavke javnega sektorja, ki jo podpirajo tako kot tudi zahteve stavkajočih, a razumejo tudi stisko staršev. O podrobnostih smo povprašali Almo Selimovič iz zavoda Bunker.

Izjava je na voljo v posnetku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness