OFF pozitivnih tolp in cepiv

Aktualno-politična novica
29. 5. 2013 - 14.00
 / OFF

Lepo pozdravljeni. Dnevno-informativni program pričenjamo v Hondurasu. Zamaskirani pripadniki dveh najnasilnejših kriminalnih združb "Calle 18" in "Mara Salvatrucha" so na legendarni tiskovni konferenci, ki so jo organizirali kar v zaporu v mestu San Pedro Sula, po večmesečnih pogajanjih naznanili, da bi od sedaj radi kriminalno delovanje preusmerili v pozitivnejše panoge. Pri tem so obljubili, da na ulicah ne bo več zločinov in nasilja ter da to vedo tako pripadniki tolp, ki so v zaporu, kot tisti na prostosti. Honduraško ljudstvo so prosili za odpuščenje, medtem ko od vlade za zamenjavo za mir zahtevajo, naj jim prisluhne in pomaga. Pri tem so imeli v mislih predvsem rehabilitacijske programe za zaposlitev njih in njihovih otrok, kot je program izdelave pohištva, v katerega se je že vključilo veliko število članov kriminalnih združb.

 

                                                                                                  

 

Naj še omenimo, da slovi Honduras po najvišji stopnji umorov na svetu, po podatkih Združenih narodov na 100.000 prebivalcev umorijo 87 ljudi, kar v enem letu pomeni več kot 7100 umorov. Nasilje, povezano z organiziranim kriminalom, je v že tako nasilnem Hondurasu bliskovito naraslo v zadnjih letih. Delno tudi zaradi prisotnosti mehiških tolp, ki uporabljajo srednjeameriško državo kot tranzitno točko za tihotapljenja prepovedanih drog. Številni so mnenja, da v tej zgodbi ne bo srečnega konca kot ga pravljično napovedujejo.

 

V mjanmarski provinci Shan je izbruhnilo sektaško nasilje med pripadniki budistične in islamske veroizpovedi, ki naj bi mu botroval prepir med uslužbencema na bencinski postaji, ki se je končal s tem, da je moški polil žensko z bencinom in jo zažgal. Dejanje je na noge spravilo razjarjene pripadnike obeh veroizpovedi, ki so v nasilnih obračunih začeli požigati tako islamska kot budistična svetišča, sirotišnice, trgovine in centre lokalnih skupnosti. Sektaško nasilje v državi postopno narašča, odkar je budistični menih in ekstremist Wirathu začel javno širiti sovraštvo proti muslimanom. Mjanmarska vlada je v regiji razglasila izredno stanje ter obe strani pozvala, da pomirita strasti.

 

V napadu ameriškega brezpilotnega letala na pakistanskem ozemlju naj bi bil ubit drugi mož pakistanskega krila talibanov. Ob tem se poraja vprašanje, do katere mere so takšni napadi poseganje Združenih držav v suverenost Pakistana, kar je novoizvoljeni pakistanski predsednik Nawaz Sharif tudi poudaril v odzivu na napad. Obtožbe letijo na administracijo Baracka Obame, da s takšnimi taktikami zlorablja pozicijo moči, ki jo ima v regiji, navkljub spremembi in omejitvi pristojnosti za uporabo brezpilotnih letal, ki jo je pred kratkim sprejela.

 

Avstralska vlada je uzakonila obvezno cepljenje otrok do petega leta starosti in starši otrok, ki niso cepljeni, slednjih ne morejo vpisati v izobraževalne ali varstvene ustanove brez uradnega potrdila, da so iz programa cepljenja upravičeno izvzeti. Med sprejemljive argumente, da otrok ne bi cepili, so vključena tudi verska, filozofska in osebna prepričanja, vendar zadnja beseda vseeno pripada zdravstvenim strokovnjakom, ki potrdila o izvzemu izdajajo na podlagi otrokovega zdravstvenega stanja.

 

Mednarodni odnosi, vezani na konflikt v Siriji, so se zaostrili, potem ko je izraelsko obrambno ministrstvo izjavilo, da bo vojska napadla ruske konvoje, ki sirskim vladnim silam dostavljajo napredne protiletalske raketne sisteme. Ruska vlada navkljub kritiki mednarodne skupnosti vztraja pri načrtovani pošiljki raketnih sistemov, za katere trdijo, da so ključni za preprečevanje tujega vmešavanja v državljansko vojno. Izraelski obrambni minister Moshe Yaalon opozarja na nevarnost, ki jo raketni sistemi zaradi svojega dosega predstavljajo, saj lahko zadenejo tako vojaške kot civilne tarče v izraelskem zračnem prostoru. Zato, po njegovih besedah, vedo, kaj storiti, če do pošiljke res pride.

 

Škoti besnijo po pubih, potem ko je njihova vlada predstavila načrt, da v imenu varnosti širom severne regije prepove uporabo steklenih kozarcev za »pint« piva. Kritike letijo na vlogo varuške, ki jo želi igrati vlada, saj je že dosegla uveljavitev prepovedi steklenih kozarcev za vse pijače v nočnih klubih, širitev prepovedi na vse gostilne, ki strežejo alkoholne pijače, pa je po mnenju številnih gostincev in gostov kaplja čez rob.

 

Jutri bo v Domu sindikatov ob dvanajstih potekala novinarska konferenca Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, naslovljena »PEKO, AHA Mura, SVEA Zagorje – Kako naprej?«, na kateri bodo s sindikalnimi predstavniki teh podjetij spregovorili o nujnosti ohranitev podjetij, delovnih mest in blagovnih znamk ter posledicah neustreznega ravnanja, ki se dotika več kot 2500 zaposlenih v teh podjetjih. Več o vsebini konference nam je povedal Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

OFF je pripravil Natan. Poleg je bil Počivalšek.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness