OFF poziva nobelovcev

Aktualno-politična novica
21. 7. 2014 - 14.00
 / OFF

Nasilje v Gazi se nadaljuje, včerajšnji dan pa je bil eden izmed najbolj krvavih, saj je bilo v spopadih zaradi izraelskega bombardiranja iz zraka in s topovi ubitih najmanj 100 Palestincev in 13 izraelskih vojakov. Oglasil se je tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki je na novinarski konferenci v Dohi ostro obsodil nasilje, zahteval premirje obeh strani, izraelsko ofenzivo na Gazo pa označil za krvoločno dejanje. Ban Ki Mun je še dodal, da se mora Izrael maksimalno zadrževati in narediti veliko več za zaščito civilistov ter spoštovati humanitarno pravo. Konference se je udeležil tudi katarski zunanji minister Halid Al Atija, ki je predstavil pogoje Hamasa za sprejetje premirja. Ti vključujejo konec blokade Gaze, odprtje mejnega prehoda z Egiptom, izpustitev zapornikov, zajetih med ofenzivo, ter vključitev Turčije in Katarja v pogajanja o premirju.

K vojaškemu embargu proti Izraelu pa pozivajo nekateri Nobelovi nagrajenci in svetovno znane osebnosti. O vsebini poziva smo se pogovarjali z Nado Pretnar iz Gibanja za pravice Palestincev BDS Slovenija.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Podpisniki poziva so ugledne znane osebnosti. Nadaljuje Nada Pretnar:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje.

Južnosudanski uporniki so sprožili ofenzivo, s katero želijo ponovno zavzeti mesto Nasir, ki leži v bližini meje z Etiopijo. Združeni narodi so opozorili, da ofenziva predstavlja jasno kršitev premirja med uporniki in vlado predsednika Salve Kiira, ki je bilo vzpostavljeno januarja letos. Predstavnik upornikov Lul Kuang pravi, da njihova ofenziva predstavlja akt samoobrambe, saj naj bi vlada večkrat poskušala aretirati njihovega vodjo Rieka Macharja, padec mesta Nasir pa naj bi tlakoval pot k zavzetju bližnjih območij, bogatih z nafto. Zaradi nasilja v Južnem Sudanu, ki traja že od decembra, je bilo ubitih več tisoč ljudi, svoje domove pa je moralo zapustiti milijon in pol ljudi.

Po besedah ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja obstajajo dokazi o ruski vpletenosti pri krivdi za strmoglavljenje letala družbe Malaysian Airlines nad Ukrajino. Kerry sicer ni točno navedel, za kakšne dokaze naj bi šlo, je pa pozval Rusijo, da prevzame odgovornost za napad. Rusija naj bi oskrbela ukrajinske separatiste z orožjem, s katerim je bilo sestreljeno letalo, vendar pa Rusija zanika vse obtožbe. Ruski predsednik Vladimir Putin še dodaja, da je pomembno, da se sproži neodvisna mednarodna preiskava, ki bo ugotovila, kdo stoji za napadom. Kerry medtem opozarja, da je ameriška obveščevalna služba zasledila velike premike ruske vojaške opreme v Ukrajino, vključno s konvojem oboroženih vozil, tankov in raketnih sprožilcev.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je sporočila, da se je Iran znebil urana, ki je obogaten do te mere, da bi lahko predstavljal surovino za izdelavo jedrskega orožja. Dejanje je del dogovora, s katerim se želi oklestiti del iranskega jedrskega programa, Združene države Amerike pa bodo Iranu v zameno odmrznile 2,8 milijarde dolarjev v zamrznjenih iranskih skladih. Pogajanja z Iranom, v katerih poleg Združenih držav Amerike sodelujejo še Francija, Kitajska, Nemčija, Rusija in Velika Britanija, naj bi se zaključila septembra, končni dogovor pa dosežen ob koncu novembra.

Afganistanska državna volilna komisija je ustavila ponovno štetje glasov iz drugega kroga predsedniških volitev. Kot razlog so navedli, da je ustavitev posledica nesporazuma, a več podrobnosti niso navedli. Ponovno štetje sicer traja že od četrtka, komisija pa ga je sprožila, ker sta se za zmagovalca volitev razglasila oba kandidata – nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah in nekdanji finančni minister Ašraf Gani. V prvem krogu je sicer največ glasov dobil Abdulah, po delno preštetih glasovih drugega kroga pa je slavil Gani.

Glasovi pa se še vedno preštevajo tudi v Sloveniji. Državna volilna komisija bo danes preštela glasove predčasnih volitev v Državni zbor, ki so po pošti prispele iz tujine. Po pošti in na slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništvih je glasovalo okoli 4000 volivcev, ki so začasno v tujini. Glasovi iz tujine ne morejo spremeniti razmerij med strankami, ki so se že uvrstile v državni zbor, lahko pa v državni zbor pripeljejo še Slovensko ljudsko stranko, ki je tik pod štiriodstotnim državnozborskim pragom. Po objavi končnih rezultatov naj bi z uradnimi pogovori za sestavo koalicije začel tudi najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar, ki še čaka, da bo jasna tudi dokončna usoda Slovenske ljudske stranke.

Mariborsko višje sodišče je nekdanjega ministra za pravosodje Lovra Šturma oprostilo obsodb o zlorabi položaja. Tožilstvo je Šturmu očitalo, da naj bi svojemu državnemu sekretarju Robertu Maroltu zagotovil prazno notarsko mesto v Kamniku, kljub negativnemu mnenju notarske zbornice zaradi pomanjkanja pravniških izkušenj. Višje sodišče je Šturma oprostilo, saj mu ni bilo dokazano, da je storil očitano kaznivo dejanje, v njegov prid pa govori tudi dejstvo, da je Marolt edini kandidat za notarja v Kamniku.

Višje delovno in socialno sodišče je v delovnem sporu med obrambnim ministrstvom in Sindikatom ministrstva za obrambo glede obračuna stroškov prevoza na delo ugodilo sindikatu. Ministrstvo mora tako zaposlenim, ki nimajo možnosti uporabe javnega prevoza na delo izplačati povračilo stroškov prevoza za celotno razdaljo. Povračilo potnih stroškov bodo dobili tisti zaposleni, ki za prihod od kraja bivališča do kraja delovnega mesta in nazaj nimajo možnosti uporabe javnega prevoza na razdaljah, ki znašajo od dva kilometra naprej.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness