OFF preizkuševalcev hrane

Aktualno-politična novica
18. 7. 2013 - 14.00
 / OFF

Adnan Rasheed, eden od šefov pakistanskih talibanov, je poslal odprto pismo šestnajstletni sodržavljanki Malali Jusafzaj, ki so jo njegovi somišljeniki lanskega oktobra s strelom v glavo skorajda poslali na drugi svet. Malala je namreč v dolini Svat na severozahodu države vse od svojega enajstega leta objavljala blog pod psevdonimom, v katerem je opisovala življenje pod talibanskim režimom. Največ pozornosti svetovnega internetnega občestva so požele predvsem zgodbe o talibanskem preganjanju izobraževanja žensk, kar naj bi bil tudi glavni povod za napad nanjo.

Talibanski voditelj je v pismu zapisal, da si želi, da se napad ne bi zgodil, vseeno pa se ni opravičil zanj. Zanikal je, da bi bila Malala ustreljena zaradi svojega zavzemanja za izobraževanje žensk, kriva naj bi bila njena umazana proti-talibanska kampanja pod okriljem Združenih narodov. Še njegov napotek deklici za konec: “Svetujem ti, da se vrneš domov. Sprejmi islamsko in paštunsko kulturo, pridruži se ženski medresi blizu tvojega rodnega kraja, proučuj in uči se iz Alahove knjige. Koristi svoje pisalo za islam in posveti se muslimanski skupnosti.“ Vse to je pospremil z izrazi menda bratskih čustev, saj da deklica pripada istemu klanu kot on.

Po včerajšnji množični zastrupitvi s šolskim obrokom v indijski zvezni državi Bihar, ki je zaradi prisotnosti insekticidov terjal življenja 23 otrok, bodo otroci sedaj dobili uradne preizkuševalce hrane. Tamkajšnja vlada je namreč odredila, da morajo, preden otrokom postrežejo s hrano, to najprej poskusiti njihovi ravnatelji in kuharji. S tem želijo prepričati starše o varnosti hrane, ki jo strežejo v šolah, mi pa smo že prepričani, da se bosta na tak način kvaliteta in varnost hrane mimogrede dvignili.

Aktivistka Špela, ki se nam je prejšnji petek javila iz Gaze, se je včeraj vrnila domov. Zadnje dni na Bližnjem vzhodu je preživela v Egiptu, kjer so razmere kljub oblikovanju prehodne vlade še naprej izjemno napete. Najprej nas je zanimalo, kako je vstopila v državo:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

Varnostni svet Združenih narodov je opravil prvo razpravo o zaščiti novinarjev po letu 2006, ko je sprejel resolucijo na to vižo. Namestnik generalnega sekretarja Združenih narodov Jan Eliasson je uvodoma navedel številko šeststo ubitih novinarjev v zadnjem desetletju, za nameček pa kar devetdeset odstotkov vseh umorov novinarjev med opravljanjem njihovega dela ni bilo nikoli raziskanih. Lani je bilo umorjenih 121 predstavnikov sedme sile, od tega v Siriji 41 in v Somaliji 18. Tamkajšnji dopisnik Mustafa Hadži Abdinur je tako povedal, da novinarje v tej razpadli državi imenujejo kar "mrtveci, ki hodijo" in da je imel srečo, da je sploh še živ. Dodal je, da mu pričevanje pred Varnostnim svetom zagotovo ne bo koristilo, a da bo še naprej opravljal svoje poslanstvo.

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vitalij Čurkin je priznal, da novinarstvo postaja eden od najbolj nevarnih poklicev, a naj bi del krivde z nepotrebnim tveganjem nosili tudi novinarji sami. Novinar TV-hiše NBC Richard Engel, ki je v nastopu ločil med poklicnimi novinarji ter blogerji in aktivisti, pa je menil, da bi morali novinarji po zgledu diplomatov dobiti imuniteto oziroma zaščito, ki bi jim omogočila objektivno opravljanje dela. To se v primerih umorov praviloma tragično konča zaradi pokrivanja lokalnih tem.

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni, ki sicer ni novinar, je pa znan bloger, je bil na spornem sodnem procesu v mestu Kirov spoznan za krivega poneverbe v poslu z lesom iz leta 2009, ko je bil svetovalec guvernerja regije Kirov. Sodišče ga je za oškodovanje javnega podjetja v višini približno štiristo tisoč evrov obsodilo na pet let kazenske kolonije in petnajst tisoč dolarjev denarne kazni. Navalni, ki je bil decembra 2011 na čelu protestnega gibanja proti predsedniku Vladimirju Putinu in proti kateremu poteka še več preiskav, je obsodilno obsodbo pričakoval. Trdi, da je nedolžen in da je proces politično motiviran. Če bo obsodba prestala tudi prizivni postopek, ne bo smel kandidirati na predčasnih županskih volitvah v Moskvi, kjer je volilna komisija včeraj sprejela njegovo kandidaturo.

Grški parlament je podlegel diktatu mednarodne trojke posojilodajalcev. Po dveh dneh burnih razprav je ponoči potrdil nov varčevalni sveženj vlade, ki med drugim predvideva odpuščanje do petnajst tisoč javnih uslužbencev. S sprejetjem varčevalnega zakona je izpolnjen pogoj za izplačilo naslednjega obroka posojila Grčiji v skupni vrednosti slabih sedem milijard evrov. Zategovanje pasu je na ulice mest, predvsem v Atenah, v zadnjih dneh spet pognalo na tisoče ljudi. Policija je za danes, ko se v glavnem mestu mudi nemški finančni minister Wolfgang Schaeuble, prepovedala javna zbiranja in proteste v središču mesta. Odpuščanje javnih uslužbencev naj bi prizadelo predvsem učitelje in občinske uradnike.

Vlada je na svoji spletni strani objavila predlog novele zakona o javnih zbiranjih, ki med drugim določa pristojnosti policije ob neprijavljenih shodih ter natančneje opredeljuje pojme nevarnih predmetov na javnem zbiranju in rediteljsko službo na takem zbiranju. Po sedaj veljavni zakonodaji v takšnih primerih niso določene pristojnosti policije, vlada pa ugotavlja, da je bila v zadnjem času večina shodov neprijavljenih. Gre seveda tudi za vseljudske vstaje, zato poglejmo, kako si vlada predstavlja urejanje tega vprašanja.

Po novem bo morala policija določiti potrebno število policistov, ki spremljajo potek neprijavljenega shoda ali prireditve, ter skrbeti za red in varnost udeležencev. Cilj izvajanja navedenih nalog pa je zagotavljanje varnosti udeležencev na shodu, preprečevanje ogrožanja javnega reda ter varnost premoženja. S predlagano spremembo bo dopolnjen tudi pojem nevarnih predmetov, ki jih udeleženci ne smejo prinašati oziroma uporabljati na prireditvenem prostoru, če so uporabljeni v nasprotju s splošnim namenom njihove uporabe. Dopolnjen je tudi pojem rediteljske službe, ki jo mora za zagotavljanje reda na prireditvenem prostoru zagotoviti organizator. S tem bo onemogočeno, da bi rediteljsko službo na javnih prireditvah opravljali samostojni podjetniki, posamezniki ali subjekti, ki nimajo veljavne licence, kadar na prireditvi reda ne bo zagotavljal organizator s svojo rediteljsko službo in bo zagotavljanje reda prepustil subjektu, ki opravlja dejavnost varovanja javnih zbiranj. Določena bo tudi vrsta prireditev, na katerih mora organizator zagotoviti zdravstveno oskrbo.

Po predlagani noveli bi se spremenila tudi višina glob. Tako bi za izvedbo prireditve z namenom, da bi na njej izvrševali z zakonom prepovedana dejanja, pravno osebo kaznovali z globo od 4000 do 21.000 evrov. Z enako globo bi se pravno osebo kaznovalo, če na prireditvi ne bi zagotovila vzdrževanja reda ali če bi se izvedla prepovedana prireditev. Trenutno zagrožena globa v omenjenih primerih sicer znaša od 700 do 4000 evrov. Za izvedbo neprijavljenega shoda je po novem za organizatorja - pravno osebo zagrožena kazen od 500 do 8000 evrov, za vodjo shoda, ki ne bi izvedel ukrepov, ki jih predlaga policija, pa bi globa znašala od 250 do 1500 evrov. Z globo v isti višini bi kaznovali tudi posameznika, ki bi motil ali oviral prireditev.

Več nevladnih organizacij in sindikatov je vladi in institucijam Evropske unije poslalo javno pismo, v katerem zahtevajo prekinitev servilnega odnosa do vlade Združenih držav Amerike v primeru žvižgača Edwarda Snowdna. Obenem zahtevajo, da naslovniki slednjemu ponudijo zatočišče in zaščito, vse nas pa ubranijo pred množičnim vdorom ameriške vlade v našo zasebnost. Izražen je tudi poziv, da vlada in Evropska unija podpreta pobudo za odvzem Nobelove nagrade za mir ameriškemu predsedniku Baracku Obami in da podpreta Snowdnovo kandidaturo za taisto nagrado, ki jo je vložil švedski profesor Stefan Svallfors. Pismo so med drugim podpisali Koordinacijski odbor kulture Slovenije, Društvo gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, Koalicija sindikatov javnega sektorja, Slovenska filantropija, Stranka za trajnostni razvoj Slovenije ter Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

V Gračišču se začenja Festival Etno Histeria. O njem smo spregovorili z umetniškim vodjem Matijo Solcetom.

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

Off sta pripravila Polona in Tadej.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.