Off prostemu gibanju

Aktualno-politična novica
10. 3. 2020 - 15.00
 / OFF

Ameriška vojska je začela zmanjševati število vojakov v Afganistanu, kot je bilo dogovorjeno v sporazumu, ki so ga ZDA 29. februarja v Dohi podpisale s predstavniki talibanov. V njem je določeno, da se bo število ameriških vojakov v državi v 135 dneh zmanjšalo s sedanjih 12 tisoč na 8600. Če se bosta obe strani držali dogovora, bodo ZDA in njene zaveznice v NATU v 14 mesecih umaknile vse vojake. V prihodnjih dneh naj bi afganistanska vlada, ki sicer ni podpisnica dogovora, izpustila vsaj tisoč izmed pet tisoč zaprtih pripadnikov talibanov. Predstavniki le-teh so sporočili, da so pripravljeni spoštovati svoj del dogovora, ki od njih predvideva izpustitev nekaj več kot tisoč pripadnikov afganistanskih varnostnih sil. Po sporazumu med ZDA in talibani je bilo sicer predvideno, da bi se po izmenjavi zapornikov danes začela pogajanja med afganistansko vlado in talibani, a so bila prestavljena zaradi politične krize. Včeraj je poleg dosedanjega predsednika Ašrafa Ganija na ločeni inavguraciji prisegel tudi njegov glavni tekmec Abdulah Abdulah, ki ne priznava rezultatov septembrskih volitev in je napovedal vzpostavitev lastne vlade.

Vrhovno sodišče v Republiki Južni Afriki je predsednika Cyrila Ramaphoso oprostilo obtožb o laganju parlamentu glede prijave donacije njegovi kampanji za predsednika vladajoče stranke Afriškega nacionalnega kongresa.  Sodni spor je sprožil Ramaphosa, ki ga je urad javne zaščitnice Busisiwe Mkhwebane obtožil, da je sprejel približno 30 tisoč evrov od podjetja, ki oskrbuje zapore, nato pa je to v parlamentu zanikal. Zaradi tega je predlagala parlamentu, da predsednika sankcionira, kar je ta izpodbijal na sodišču. Odločitev sodišča, ki je ugotovilo, da je Mkhwebane prestopila svoje pristojnosti in zanemarjala dokaze, ki niso podpirali njenih obtožb, je precejšen udarec za javno zaščitnico, ki se je zapletla v političen spopad s predsednikom, zaradi česar poskušajo njegovi zavezniki sprožiti njen odpoklic.

Italijanska vlada je razširila omejitev gibanja zaradi koronavirusa na celotno državo. Ljudje lahko med mesti potujejo zgolj zaradi nujnih družinskih opravkov, za kršitev pa je zagrožena kazen do treh mesecev zapora. Zaprte so vse šole in fakultete, odpovedane so tudi vse športne in druge javne prireditve. Lete v Italijo so ukinile številne letalske družbe, prihode letal iz Italije pa so prepovedale tudi nekatere države, med njimi Avstrija, Srbija in Albanija. 

Izbruh virusa se medtem umirja na Kitajskem, kjer so nove primere okuženih zabeležili zgolj v najbolj prizadeti provinci Hubei. Mesto Vuhan je danes obiskal tudi kitajski predsednik Ši Džinping, ki je razglasil ukrepe kitajskih oblasti za uspešne. Ob tem je povedal, da je poimenovanje nove bolezni vuhanski virus napačno in da morda virus ne izvira iz Kitajske, kar so v zadnjih dneh začeli poročati tamkajšnji državni mediji.

Socialno omrežje Twitter je začelo uporabljati novo označbo “Manipulirana medijska objava”. Prva objava, ki jo je doletela ta označba, je čivk direktorja komuniciranja na socialnih omrežjih ameriškega predsednika Donalda Trumpa Dana Scavina, ki vsebuje posnetek demokratskega predsednika Joeja Bidena, v katerem se zdi, da Biden po sekvenci precej zmedenih stavkov podpira ponovno izvolitev Trumpa. V imenu resnice, Biden je povedal naslednje.

Izjava

Evropsko sodišče za človekove pravice je odločilo, da Slovenija ni kršila Evropske konvencije o človekovih pravicah, ker dvema romskima družinama ni omogočila dostopa do pitne vode. Država je v sicer nelegalnih romskih naseljih  pri Dobruški vasi v občini Škocjan in vasi Goriče pri Ribnici postavila rezervoarje z vodo, ki jih je sodišče ocenilo kot zadosten ukrep. Obe družini in Amnesty International Slovenije so napovedali pritožbo na veliki senat sodišča. Več v OFFsajdu ob petih. 

Končujemo spet s koronavirusom. Število okuženih v Sloveniji je naraslo na 31.  Epicenter izbruha koronavirusa v Sloveniji je Metlika. Od tam se nam oglaša urednik lokalnega mesečnika Ruzanc Verant. 

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.