OFF raztreljevanja gora

Aktualno-politična novica
8. 4. 2015 - 16.57
 / OFF

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in iranski predsednik Hassan Rouhani sta se v torek sestala v Teheranu. Glavnina pogovorov med Erdoganom in Rouhanijem je potekala o bilateralnih razmerjih med obema državama, ki so potekali v luči nedavne zaostritve jemenskega konflikta. Pri tem sta bila soglasna, da je treba podpreti politično rešitev jemenske krize.

Odnosi med obema državama po zaostritvi politične in varnostne situacije v Jemnu niso več najboljši. Erdogan je v začetku marca Iran pozval k umiku vojaških sil iz Sirije, Iraka in Jemna. Turčija poleg tega pozdravlja bombardiranje Iranu naklonjenih Hutijev v Jemnu. Predsednika obeh držav sta na srečanju podpisala tudi vrsto gospodarskih sporazumov med obema državama.

Ostajamo na Bližnjem vzhodu. Azijska infrastrukturna investicijska banka, krajše AIIB, je Iran sprejela kot eno izmed svojih 35 ustanovnih članic. Odločitev so sprejele vse obstoječe ustanovne članice, med drugim tudi Kitajska, Francija, Indija in Velika Britanija. Glavni cilj AIIB je financiranje infrastrukturnih projektov različnih azijskih držav, predvsem tistih v razvoju. Investicijska banka predstavlja alternativo ostalim mednarodnim finančnim institucijam, ki so nastale pod pokroviteljstvom zahodnih držav. To je po nedavnem sprejetju jedrskega sporazuma z ZDA že drug pomemben dogovor za Iran v mednarodnem prostoru.

Grški premier Aleksis Cipras je danes obiskal ruskega predsednika Vladimirja Putina. Namen Ciprasovega obiska je tudi utrditev gospodarskih vezi med obema državama. Poleg pogajanja z Gazpromom o popustu na dobavljeni ruski plin nekateri omenjajo tudi možnost dogovora glede posojila, ki bi ga Rusija namesto mednarodnih finančnih trgov lahko odobrila Grčiji. Grčija je za Rusijo zelo pomembna tudi zaradi gradnje novega plinovoda skozi Turčijo, ki bo nadomestil opuščen projekt Južni tok. Nov ruski načrt predvideva ustanovitev regijskega konzorcija naftnih podjetij, v katerem bi grška državna naftna korporacija DEPA igrala ključno vlogo.

Ostajamo pri energetiki. Angleško-nizozemski energetski gigant Royal Dutch Shell je prevzel britansko skupino BG. Za nakup večinskega deleža skupine bo Shell odštel 70 milijard dolarjev, kar v naftni industriji predstavlja enega največjih prevzemov zadnjih dveh desetletij. Skupina BG, ki je pred privatizacijo britanske naftne industrije delovala pod okriljem British petroliuma, je bila prisiljena v prodajo svojega deleža zaradi vse manjših prihodkov zaradi poceni nafte. Shell je s prevzemom družbe postal ena izmed največjih evropskih naftnih družb, katere vrednost je sedaj ocenjena na 200 milijard dolarjev.

Avstralski premier Tony Abbot je napovedal ustanovitev posebne enote za boj proti metamfetaminu. Sintetična droga avstralskim oblastem povzroča nemalo težav, saj se zaradi ugodne cene poraba vsako leto podvoji. Droge v Avstraliji dosegajo najvišje cene na svetu, kar privablja številne organizirane kriminalne združbe. Abbot napoveduje, da bo posebna enota za boj proti metamfetaminu ustvarila posebno strategijo, imenovano “National Ice Action Strategy”, ki bo pomagala razbiti prav delovanje organiziranega kriminala.

Selimo se v osrednjo Azijo. Kitajske oblasti v Tibetu so napovedale redno preverjanje domoljubnosti budističnih menihov. Nova pravila velevajo, da menihi in nune redno gojijo tako imenovano harmoničnost in patriotizem. Pri tem je njihova osrednja mantra priseganje zvestobe kitajskim oblastem in komunistični partiji. Pravila poleg tega narekujejo, da morajo vsi samostani biti ustrojeni po harmoničnem domoljubnem modelu. Sleherno svetišče bo zato moralo biti opremljeno s telefonsko povezavo, naročeni bi morali biti na specifične časopise ter imeti posebne bralne prostore. Poleg tega bo vsak tempelj moral obvezno razobesiti kitajsko državno zastavo.

Britanska banka Barclays je prenehala s finančno podporo podjetjem, ki rudarijo s spornimi metodami pridobivanja rudnih bogastev. Banka je morala popustiti pod pritiskom javnosti in tudi nekaterih svojih strank, ki so zagrozile z zamenjavo banke in umikom svojih depozitov. Barclays se je sicer poslovno usmerila v financiranje  okoljsko nevzdržnega rudarjenja in je bila izmed vseh bank največja financerka rudarskih podjetij, ki rudarijo na ta način.

Metoda, imenovana “mountain top removal” oziroma po slovensko metoda odstranitve gore, je sicer zelo učinkovita pri pridobivanju rud, saj za pridobivanje mineralnih bogastev razstreljujejo celotne gorske vrhove. A sproža veliko kritik, saj je do okolja zelo neprijazna. Njena uporaba je zelo razširjena predvsem v severnoameriških Apalačih. Tam se domačini in okoljevarstveniki že dalj časa zavzemajo za njeno prepoved. Pri Barclysu pravijo, da morajo podjetja za nadaljnje financiranje v določenem časovnem okvirju prenehati s to metodo.

 

Ob 16. uri Galerija FDV odpira razstavo z naslovom Pravica do samoodločbe - pozabljen boj zahodnosaharskega ljudstva. Otvoritvi razstave bo sledila okrogla miza z naslovom Zahodna Sahara - štiri desetletja statusa quo: pogled naprej. Na okrogli mizi bodo sodelovali predstavniki iz vrst organizacij, ki se ukvarjajo z okupacijo zahodne Sahare, akademiki in predstavniki ljudstva v evropskem in državnem parlamentu. Več nam o poteku omenjenih dogodkov pove Simon Derevan iz Galerije FDV:

Izjava dostopna v prispevku

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness