OFF sivine

Aktualno-politična novica
5. 2. 2016 - 15.00
 / OFF

Grška mesta je včeraj, na dan ponovne generalne stavke, zajel nov val protestov. Na desettisoče protestnikov se je zaradi nasprotovanja novim pokojninskim reformam, ki jih Grčija izvaja po diktatu Evropske unije, zbralo samo v Atenah. Prišlo je tudi do izgredov, ko so protestniki v policiste metali molotovke, ti pa so jim odgovorili s solzilcem. Reforme nižajo pokojnine in zvišujejo prispevke za socialno varnost, so pa tudi pogoj za tretji sveženj pomoči Mednarodnega denarnega sklada v vrednosti okoli 89 miljard evrov. So boleč korak za vladajočo stranko Sirizo, ki je, ko je bila v opoziciji, sama vodila proteste proti pokojninskim reformam.

Italijanski doktorski študent Giulio Regeni je bil najden mrtev v Kairu. Njegovo truplo so našli izmaličeno, z očitnimi znaki mučenja in počasne smrti. Italijanski mediji ugibajo o možni vpletenosti egiptovskih varnostnih sil v umor. Regeni se je namreč raziskovalno ukvarjal z delavci in delavskimi pravicami v Egiptu, kar je bila tema doktorata, ki ga je pripravljal na Univerzi v Cambridgu. Prav to naj bi bil tudi razlog za njegovo nezaželjenost pri egiptovskih oblasteh. Naj spomnimo, da je velik del protestniškega gibanja leta 2011, ki je odneslo takratnega samodržca Hosnija Mubaraka, tvoril prav razred nezadovoljnih in izkoriščanih delavcev. Poleg raziskovalnega dela v Egiptu, je o ugotovitvah pod psevdonimom redno poročal v italijanskem časniku Il Manifesto.

Delovna skupina Združenih narodov je presodila, da sta Velika Britanija in Švedska odgovorni za samovoljno pridržanje Juliana Assangea. Sporočila je, da bi ga morali izpustiti in mu omogočiti odškodninski zahtevek za čas, ki ga je preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Tja se je zatekel leta 2012 v strahu, da bi ga Velika Britanija izročila Švedski zaradi obtožb spolnega napada in posilstva, ki jih zanika, Švedska pa bi ga potem lahko izročila Združenih državam Amerike, kjer bi mu sodili zaradi objave zaupnih vojaških in diplomatskih dokumentov na spletni strani Wikileaks. Velika Britanija in Švedska sta odločitev Združenih narodov, ki ni pravno zavezujoča, zavrnili in sta mnenja, da ne spreminja ničesar.

Sindikat učiteljev iz Čikaga je včeraj v središču mesta v času prometne konice blokiral cestni promet ter s tem povzročil prometni kaos. Razlog za protest je nestrinjanje s predlogi, ki jih je sindikat pred tremi dnevi zavrnil na pogajanjih s čikaškimi javnimi šolami. Ponujena štiriletna pogodba deklarativno predvideva zmerno rast plač za učitelje ter omejitev števila privatnih šol. Člani učiteljskega sindikata so včeraj z blokado prometa opozarjali, da predlog skozi zadnja vrata prinaša ukinjanje delovnih mest, odpuščanja, reze za tiste sodelavce, ki se ukvarjajo z učenci s posebnimi potrebami ter dejansko zamrznitev plač. Z ostro zavrnitvijo predloga čikaški učitelji že osmi mesec nadaljujejo z delom brez kolektivne pogodbe, za v prihodnje pa napovedujejo stavko, ki je po tamkajšnjih zakonih možna šele po večmesečnem neuspešnem iskanju rešitev.

Zborovanja spletne skupnosti “Return of Kings”, slovenjeno Vrnitev kraljev, ki med drugim zagovarja legalizacijo posilstev, so odpovedana. Srečanja članov naj bi se dogajala jutri v 43 državah sveta. Organizator Daryush Valizadeh, ameriški bloger ter samooklicani mojster zapeljevanja, je včeraj sporočil, da ne more zagotoviti varnosti moških, ki bi se srečanj udeležili. V zadnjih dneh so namreč napovedani dogodki sprožili val nasprotovanj, protestov in groženj s strani civilne družbe večih držav, med drugim Združenih držav Amerike, Avstralije in Velike Britanije. Ameriški bloger, ki sicer piše vodnike za seks turizem in predlaga legalizacijo posilstva na zasebni posesti, je spletno platformo “Return of Kings” zagnal leta 2012, na njej pa je moč najti okrog dva tisoč mizoginih ter antifeminističnih prispevkov, ki jim je skupna predpostavka, da so ženske biološko nagnjene k sledenju ukazom moških.

Državni svet je s 24 glasovi za in štirimi proti sprejel odložilni veto na vladno novelo zakona o medijih, ki znatno povečuje kvote slovenske glasbe v radijskem etru. Predlog za veto je podala Komisija za kulturo, znanost, šolstvo in šport, ki je mnenja, da kvote radijske programe omejujejo, namesto da bi jih bogatile, prav tako pa ne povečujejo podpore slovenski glasbi in ne izboljšujejo položaja domačih glasbenih ustvarjalcev. Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je v odgovoru izjavila, da za veto ni utemeljenih vsebinskih razlogov, in domoljubno dodala, da je veto napad tako na slovensko glasbo kot na slovenski jezik. Ministrica je prepričana, da bo novela na ponovnem glasovanju v državnem zboru spet deležna zadostne podpore za uveljavitev.

Zgodil se je nov napad na avtonomni kulturni center Sokolc v Novem mestu. Že decembra so neznanci vrgli molotovko v stavbo Sokolca, ki je včasih gostila prvi slovenski narodni dom, danes ponoči pa so nanjo neznanci narisali več grafitov z neonacistično simboliko. Kakšne so pridobitve na fasadi narodnega doma, pojasni Mirko Vorkapić, član kolektiva Sokolc in MC:

izjava

Poleg svastik ter keltskih križev je bilo na Sokolc naslovljeno grozilno pismo. O vsebini nadaljuje Mirko:

Izjava

Trenutno so na kraju dogodka kriminalisti, ki ugotavljajo okoliščine incidenta, ki se je zgodil le teden dni po Antifa festu, ki ga je kolektiv Sokolca organiziral ravno z namenom opozarjanja na rastočo sovražnost v mestu in širše.

OFF sta pripravila vajenca Zobec in Vid.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness