OFF varovanja naftnih polj

Aktualno-politična novica
29. 10. 2019 - 15.04
 / OFF

Slovaški parlament je sprejel koalicijski predlog zakona, ki prepoveduje objavljanje volilnih anket 40 dni pred volitvami. Zakon razširja obdobje prepovedi objavljanja, ki je pred tem trajalo 14 dni, predlagala pa ga je vladajoča stranka Smer - socialna demokracija, ki sicer po aktualnih anketah sodeč vodi tudi pred februarskimi parlamentarnimi volitvami. Opozicijske stranke so nasprotovale sprejetju zakona, češ da je ta namenjen cenzuriranju manjših strank, ki računajo, da bodo predvolilne ankete poskrbele za njihov preboj v parlament. Poleg tega si manjše stranke težje privoščijo naročanje zasebnih analiz predvolilnega razpoloženja Slovakov. Največja parlamentarna stranka trdi, da bo ukinitev objavljanja anket pripomogla k preusmeritvi pozornosti volivcev na strankarske programe ter da stranke z objavo predvolilnih anket manipulirajo z volivci. 

Evropski svet je potrdil podaljšanje roka za izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije do 31. januarja. Trimesečno podaljšanje je namenjeno le pravnim postopkom ratifikacije izstopnega dogovora, ne pa spreminjanju njegove vsebine. Premier Boris Johnson, ki je EU pozval, naj ne podaljša roka za izstop za dalj kot do 31. januarja, pa namerava v tem obdobju izvesti predčasne parlamentarne volitve. Za volitve, ki bi bile predvidoma 12. decembra, Johnson ni uspel pridobiti nujne podpore dveh tretjin glasov, med drugim se je večina laburistov vzdržala glasovanja. Posledično je Johnson, ki potrebuje izboljšanje volilnega rezultata svoje stranke za sprejem izstopnega dogovora z EU, parlamentu predlagal zakon, po katerem bi za sklic predčasnih volitev zadostovala navadna večina. Predčasnim volitvam so do sedaj nasprotovali le laburisti, saj so v zameno za podporo zahtevali ukinitev možnosti izstopa iz Evropske unije brez dogovora. Vodja laburistov Jeremy Corbyn je zaradi podaljšanja roka izstopa iz Unije sedaj pripravljen podpreti predčasne decembrske volitve.

Bolivijska vlada je po nedavnih volitvah, na katerih je bil znova izvoljen Evo Morales, pristala na izvedbo preiskave domnevnih nepravilnosti na predsedniških volitvah, ki jo bo izvedla Organizacija ameriških držav. Predsednik Morales je izjavil, da bo v primeru, da preiskava dokaže volilno prevaro, razglasil izvedbo drugega kroga volitev. Na volitvah bi se tako volivci odločali med Moralesom in drugouvrščenim Carlosom Meso. Organizacija ameriških držav in Brazilija, največji bolivijski trgovinski partner in država, ki je zaprla najpriljubljenejšega politika, da bi bil lahko izvoljen fašist, trdita, da pred izvedbo preiskave ne moreta priznati volilnih rezultatov kot legitimnih zaradi resnih dvomov o pravičnosti in transparentnosti volitev. Opozicija trdi, da je vrhovni volilni tribunal, organizacija, ki je med drugim odgovorna za sprotno objavljanje volilnih rezultatov sredi volitev, prekinil prikaz rezultatov in v času neprikazovanja sprotnih rezultatov priredil volilni izid. Mesa je pozval k splošni stavki v La Pazu, Morales pa je odvrnil, da ga opozicija tako poskuša odstraniti nelegalno, in dodal, da so njegovi podeželski volivci pripravljeni obkoliti mesta, kjer protestirajo Mesovi podporniki. 

Obrambno ministrstvo Združenih držav Amerike se je razglasilo za zaščitnika sirskih naftnih polj in grozi, da bo s silo preprečilo njihov prevzem ali vstop na naftna polja komurkoli, pa naj bo to Rusija, Islamska država ali sirska državna vojska. Že prejšnji teden je ameriška vojska v ta namen poslala okrepitve na svoje pozicije ob naftnih območjih. Kot razlago za preprečevanje vstopa drugim državam navajajo, da njihovi zavezniki, Sirske demokratične sile, s prodajo te nafte financirajo svoje operacije, vključno z varovanjem zaporov z borci Islamske države. 

Iraška vlada je po večtedenskih demonstracijah do nadaljnjega v prestolnici uvedla policijsko uro. Bagdadski protestniki so sinoči sicer ignorirali policijsko uro, čeprav je vojska od polnoči dalje zahtevala, da prenehajo protestirati, po posameznih pričevanjih z ulic pa naj bi nato vojska proti civilistom uporabila prave naboje. V poskusu pomiritve protestnikov je parlament nadaljeval s sprejemanjem ukrepov, pozval premiera Abdela Mahdija na zaslišanje in odpravil privilegije visokih uradnikov. Vodja največjega parlamentarnega bloka Moktada al-Sadr pa je pozval k predčasnim parlamentarnim volitvam. Te bi po njegovem predlogu potekale brez sodelovanja obstoječih strank in pod nadzorom Organizacije združenih narodov. Al Sadr je tudi oznanil, da njegovo gibanje ne bo sodelovalo z vlado, dokler ne bodo zahteve protestnikov po odpravi korupcije in zmanjšanju nezaposlenosti sprejete. 

Turške in sirske vladne sile se se spopadle prvič, odkar je Turčija sprožila operacijo okupacije severne Sirije z namenom vzpostavitve tako imenovane “varne cone” na severu Sirije. Vojski sta se spopadli ob obmejnem mestu Ras al-Ain. Po dogovorjenem umiku kurdskih sil naj bi turške sile z rusko pomočjo nadzorovale mejni pas, ki pa bi se raztezal 10 kilometrov v notranjost Sirije, torej polovico manj, kot je Turčija načrtovala, ko je sprožila invazijo. Rok za umik kurdskih sil s tega območja poteče čez eno uro.

Hisense, kitajsko podjetje, ki je lastnik Gorenja, v imenu izboljšanja učinkovitosti ločuje upravni in proizvodni del Gorenja. Proizvodni del bo ostal v Velenju, upravni del pa bo na novo nastal v Ljubljani. Upravni del v Ljubljani se bo imenoval Hisense Europe in bo skrbel ne le za prodajo izdelkov Gorenja, temveč tudi za vodenje poslovanja Hisensa v Evropi. Hisense je napovedal tudi združitev prodajnih enot Gorenja v tujini z obstoječimi Hisensovimi. Kako bodo združitve vplivale na število delovnih mest, pa iz podjetja še niso sporočili. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.