OFF zabodenega nemškega levičarja

Aktualno-politična novica
6. 1. 2016 - 15.00
 / OFF

Po 131-ih dneh turškega zapora se je po plačilu varščine na prostosti znašel novinar portala Vice Mohammed Rasool. Skupaj z britanskima kolegoma je bil aretiran konec avgusta, ker naj bi kot novinar s spremljanjem boja mestnih gverilcev Kurdske delavske stranke proti turškim varnostnim silam pomagal teroristični organizaciji. Dva britanska državljana so izpustili že po enajstih dneh in izgnali, Rasool, ki je Iračan, pa je bil kljub nasprotovanju mednarodnih stanovskih organizacij poslan v strogo varovan zapor. Nesrečni Iračan se bo zdaj dvakrat tedensko javljal na turški policijski postaji, saj je še vedno obtožen, citiramo, “vključenosti v hierarhično strukturo oborožene organizacije”.

V turškem Kurdistanu, to je jugovzhodnem delu Turčije, še vedno traja teror turških varnostnih sil in z njim odpor lokalnega prebivalstva. Včeraj je prokurdska Demokratska ljudska stranka s kratico HDP potrdila, da so bile med štirimi v ponedeljek ubitimi osebami tri vidne kurdske političarke. V mestu Širnak, ki je že več dni pod neprestano policijsko uro, so padle pod streli policije. Podobna usoda je sinoči doletela tudi 19-letnika v istem mestu, ki so ga pokosili streli iz oklepnika turške vojske. Lokalci so se na nasilje turške vojske odzvali z organiziranjem samoobrambnih milic, ki so v včerajšnjih napadih in detonaciji obcestne bombe ubile vojaka in pet pripadnikov posebnih policijskih enot.

Voditelj koalicije za neodvisnost Katalonije Skupaj za, Artur Mas, je napovedal, da bo v ponedeljek sklical nove volitve, če mu do konca tega tedna ne uspe dobiti večinske podpore v regijskem parlamentu. Mas si je v zadnjih treh mesecih z levičarsko separatistično stranko CUP, ki ima v parlamentu 10 sedežev, želel zagotoviti veliko večino, kar pa mu ne uspeva. Stranka CUP ga namreč ni pripravljena podpreti kot predsednika vlade, saj ga obtožujejo korupcije in strogega vladanja v prejšnjem mandatu, je pa pripravljena podpreti drugega kandidata iz zavezništva Skupaj za.

Julian Kinzel, član nemške levičarske stranke die Linke, je bil v mestu Wismar 17-krat zaboden. Osemnajstletnika so na sprehodu po parku v bližini glavne železniške postaje napadli neznanci, med napadom nanj pa so vzklikali “prekleti komunajzer”. Predstavniki stranke so dejali, da okoliščine dogodka nakazujejo na delovanje ektstremnih desničarjev, preiskavo pa bodo prepustili pristojnim organom. Poudarili so, da napad ne bo vplival na njihov nadaljnji boj proti desnemu ekstremizmu, ki se je v nemški družbi razširil v zadnjih mesecih. Kinzel je po prihodu iz bolnišnice dejal, da je potrebno na take napade odgovarjati z ljubeznijo in solidarnostjo. Za komentar smo prosili Oliverja Schullerja, predstavnika stranke die Linke …

Izjava

… Prosili smo ga tudi za komentar na splošen porast ksenofobije v Nemčiji.

Izjava

… Prav tako je Oliver Schuller iz stranke die Linke opozoril na pomanjkanje solidarnosti in humanosti ne samo v Nemčiji, ampak tudi v Evropi.

Izjava

Konflikt med Savdsko Arabijo in Iranom zaradi sobotne usmrtitve šiitskega klerika Nimra al Nimra je izzval krizno situacijo, ostro celo za Bližnji vzhod. V odziv na savdsko usmrtitev so razjarjene iranske množice napadle dve stavbi savdskega veleposlaništva v Iranu, iranski verski voditelj Ajatola Ali Kamenei pa je napovedal, da bo njihove rivale doletela 'božja kazen'. Čeprav je iranski predsednik Hasan Rohani, ki v iranskem političnem prostoru predstavlja zmerno politično linijo, napad na veleposlaništvi obsodil, pa je bil že v ponedeljek primoran zaostriti svojo retoriko. Naravo konflikta in njegove geostrateške posledice bomo osvetlili v današnjem OFFsajdu ob 17. uri na valovih Radia Študent.

Včeraj je prisegel novi venezuelski parlament, v katerem ima večino desničarsko zavezništvo. Omizje demokratične enotnosti. Njihovi poslanci so že na prvem zasedanju predstavili nekaj zakonov, kar naj bi bilo v nasprotju s poslovnikom, zaradi česar so poslanci Združene socialistične stranke Venezuele zapustili sejo. Paket novih zakonov vsebuje simpatično poimenovan zakon o pomilostitvi in narodni spravi, ki predvideva osvoboditev nekaterih opozicijskih voditeljev, ki so zaprti zaradi spodbujanja nasilja ali korupcije. Predviden je tudi zakon, ki bi razlastninil imetnike več kot milijona stanovanj, ki so bila v zadnjih letih zgrajena z državnim denarjem. Na poteze novega parlamenta in predvsem velik poraz na nedavnih volitvah se je odzval tudi predsednik Nicolas Maduro, ki bo danes imenoval nov ministrski zbor. Maduro zagotavlja, da bodo novi ministri odražali želje baze in utelešali duha direktno demokratičnih komun, ki delujejo po vsej Venezueli.

Organizacija združenih narodov je sprožila novo preiskavo zaradi domnevnih zločinov njihovih mirovnikov na misiji v Srednjeafriški republiki. Štiri žrtve so namreč poiskale pomoč zaradi spolnih zlorab, ki naj bi jih zagrešili pripadniki sil Združenih narodov, vendar pa v organizaciji niso pojasnili, kdaj naj bi do zlorab prišlo ali iz katerih držav so domnevni storilci. Gre sicer za še eno v dolgi vrsti obtožb na račun mirovnikov v tej državi, ki so vključevale tudi spolne zlorabe otrok.

Severna Koreja je sporočila, da je uspešno prestala testiranje vodikove bombe. Če je dejansko prišlo do izvedbe poskusa, bi bil to četrti jedrski poskus od leta 2006. Južna Koreja je v odzivu na dogodek sklicala nujen sestanek sveta za nacionalno varnost, medtem ko njihova varnostna služba preiskuje verodostojnost poročil iz severne sosede. Ob poskusu sta južnokorejska in ameriška geološka agencija zaznali potres z magnitudo 5,1 po Rihtarjevi lestvici, Japonska pa ni zaznala povečanja radioaktivnosti v zraku. Poskus je močno obsodila mednarodna skupnost. Najbolj buren odziv je bil v sosednjih državah, med drugim tudi v severnokorejski zaveznici Kitajski, ki je Severno Korejo pozvala k spoštovanju mednarodnih dogovorov in k njeni razorožitvi.

Off sta pripravila vajenka Barbara in Jaša.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.