OFF zahodne vojske, kapitala in vrednot

Aktualno-politična novica
sea breeze
11. 7. 2017 - 15.00
 / OFF

Izraelska policija je aretirala sedem funkcionarjev, ki so osumljeni korupcije pri državnem nakupu nemških podmornic. Osumljeni so podkupovanja, davčne prevare in pranja denarja pri 1,5-milijardnem nakupu treh podmornic nemškega podjetja ThyssenKrupp Marine Systems. Funkcionarji vključujejo državne uradnike in predstavnike podjetja, ni pa znano, če je med njimi David Shimron, ki je sorodnik in osebni odvetnik premierja Benjamina Netanjahuja in je bil v času sklenitve posla leta 2014 hkrati predstavnik podjetja ThyssenKrupp v Izraelu. Pred tremi meseci je Izrael sicer pristal na vključitev dodatne klavzule v pogodbo, ki Nemčiji omogoča prekinitev posla, če bodo sumi dokazani s strani izraelske policije. Hkrati je Nemčija začela z lastno preiskavo. Netanjahu nujnost nakupa utemeljuje z vojaško grožnjo Irana, zanimivo pa je, da je Iran 8-odstotni lastnik podjetja, od katerega Izrael kupuje podmornice.

Vzhodno od Nemčije se Izrael trudi vzpostaviti trdnejše vezi z Madžarsko, ki jo bo naslednji teden obiskal premier Netanjahu, kar je prvi tovrsten obisk po tridesetih letih. Izraelsko zunanje ministrstvo se tako trudi omiliti izjave izraelskega veleposlanika na Madžarskem in se premierju Viktorju Orbanu pridružuje v gonji proti Georgeu Sorosu. Veleposlanik je namreč Orbana pozval, naj ustavi kampanjo proti ameriškemu poslovnežu. V zadnjih dneh madžarska vlada intenzivira kampanjo proti Sorosu, v kateri so mesta preplavili plakati, na katerih poleg slike milijarderja piše, citiramo: “Ne dovolimo Sorosu, da bi imel zadnjo besedo.” Veleposlanik je kampanjo obsodil, ker naj bi spodbujala antisemitizem. Zunanje ministrstvo pa sedaj njegovo izjavo omiljuje in trdi, da nikakor ni hotela delegitimirati kritikov Sorosa, ki naj bi spodkopaval tudi izraelske demokratično izvoljene vlade.

V Črnem morju ob obalah Ukrajine so se začele 12-dnevne vojaške vaje Nata, imenovane “Morski veter”. Vaj se udeležuje 31 plovil iz 16 držav, med njimi ni Slovenije. Tesne odnose z Natom pa je potrdil tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki se je v Kijevu sestal z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom. Ukrajina se po besedah Porošenka z Natom začenja dogovarjati o Akcijskem načrtu za članstvo v zvezi, kar je prvi v nizu uradih korakov v postopku priključitve vojaški zvezi. Dan pred srečanjem med predstavniki institucij Evropske unije in Ukrajine pa je Svet Evropske unije potrdil uradno ratifikacijo sporazuma o sodelovanju z Ukrajino s strani vseh držav članic. Sporazum, ki stremi k povečanju gospodarske in politične povezanosti Ukrajine in Evropske unije, je Porošenko podpisal leta 2014, do prejšnjega meseca pa ga ni ratificirala le Nizozemska.

Komisar za človekove pravice Sveta Evrope Nils Muižnieks je izdal poročilo po marčevskem obisku Slovenije. Poudaril je, da bi država morala skrajšati postopke za pridobitev azila in ponovno pozval proti aktivaciji sprememb v Zakonu o tujcih, ki ne vsebujejo primernih zagotovil za izpolnjevanje človekovih pravic v postopkih deportacije. Prav tako opozarja na to, da bi spremenjeni Zakon o tujcih lahko povzročil, da bi otroci migrantov, ki se rodijo v Sloveniji, ostali brez državljanstva. Za zagotavljanje človekovih pravic “izbrisanih” pa bi komisar v šolske kurikulume uvedel poučevanje o procesu iz let po osamosvojitvi. Poleg tega Muižnieks vlado poziva k odpravi vseh varčevalnih ukrepov, ki imajo negativne učinke na pravice.

Stečajna upraviteljica Merkurja Simona Goriup je z ameriškim investicijskim skladom HPS Investment Partners podpisala pogodbo o prodaji družbe Merkur trgovina za 28,6 milijona evrov. K pogodbi mora dati soglasje še sodišče. Simona Goriup je poleg tega naznanila, da bo prodan tudi Merkurjev Big Bang.

Ljerka Bizilj ostaja na mestu direktorice TV Slovenija. Programski svetniki RTV Slovenija niso dali soglasja za njeno razrešitev. Za uresničitev razrešitve direktorice je zmanjkal en glas - za potrditev predloga generalnega direktorja Igorja Kadunca o razrešitvi bi namreč moralo glasovati vsaj 15 od 29 svetnikov. Nepreklicni odstop je po glasovanju napovedal predsednik programskega sveta Miran Zupanič. Opozoril je, da je svet na primeru Tednikovega prispevka o Marku Perkoviću Thompsonu ugotovil kršitev programskih standardov, Ljerka Bizilj pa je zastavila svoje ime za varovanje spornih praks. Odstop sta napovedala tudi programska svetnika Sašo Hribar in Domen Savič. Več v Offsajdu ob petih.

Če se na javni televiziji ukvarjajo z notranjimi spori, se na na največji slovenski komercialni televizijski hiši Pro Plus z menjavo lastnikov. Skupina United Group, ki je v lasti ameriškega investicijskega sklada Kohlberg Kravis Roberts, kupuje podružnici Central European Media Enterprises, krajše CME, v Sloveniji in Hrvaški. United Group, ki je tudi lastnik telekomunikacijskega operaterja Telemach, bo v poslu odštel 230 milijonov evrov. Pro Plus, ki pokriva približno 75 odstotkov slovenskega televizijskega oglaševalskega trga, tako enega lastnika z ameriškimi koreninami menjuje za drugega. Novi lastnik bo investicijski sklad z devetimi milijardami dolarjev letnih prihodkov, ki kapital obrača v industrijah od finančne do kemične, zdravstvene in medijske. Transakcija naj bi bila izvedena do konca leta, prevzem pa morajo odobriti še varuhi konkurence. Po Zakonu o medijih operater, ki izvaja komunikacijske storitve, namreč načeloma ne more biti izdajatelj radijskega ali televizijskega programa. Lahko pa vseeno pridobi dovoljenje za izvajanje te dejavnosti, ki ga izdaja Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.