rešeni OFF

Aktualno-politična novica
11. 3. 2016 - 15.00
 / OFF

Evropska komisija predlaga povečanje policijskega dostopa do digitalnih podatkov, vključno s podrobnostmi finančnih transakcij državljanov in biometričnimi podatki prosilcev za azil, je razvidno iz pricurljanega dokumenta, pod katerim je podpisan danes že po svoji bistroumnosti slavni Gilles de Kerchove, koordinator Evropske unije za boj proti terorizmu.  Razlog za še eno krhanje zasebnosti prebivalcev Evropske unije je, kot ponavadi, strah pred teroristi. S predlogom bi se razširil aktualni program finančnega sledenja potencialnim teroristom. To je dogovor med Združenimi državami Amerike in Evropsko unijo, ki ameriškemu finančnemu ministrstvu in evropskim policijskim agencijam omogoča sledenje finančnim transakcijam z namenom preprečevati financiranje terorizma.

Proti goljufijam korporacij pa nevladne organizacije iz več držav Evropske unije na spletu zbirajo podpise za uzakonitev javnega poročanja o poslovanju multinacionalk. Ne soglašajo z rešitvijo problema Evropske organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, ki multinacionalkam z več kot 750 milijonov evrov prihodkov nalaga obvezno poročanje državnim službam, poročila pa ostajajo nedostopna javnosti. Več Maruša Babnik iz Gibanja za davčno pravičnost.

Izjava

Peticijo lahko podpišete na spletni strani taxjusticeeurope.eu

Irski premier Enda Kenny, ki je vlado vodil v prejšnjem sklicu parlamenta, je naznanil odstop po tem, ko v tokratnem sklicu ni dobil zadostne podpore za oblikovanje vlade. Dobil je 57 od 80ih potrebnih poslanskih glasov. Na položaju bo ostal kot začasni premier, dokler se ne formira nova koalicija z zadostno podporo poslank in poslancev. Volilci so na nedeljskih parlamentarnih volitvah razpršili podporo med več strank, zaradi česar so verjetne tudi predčasne volitve.

V mednarodni skupnosti še vedno odzvanja umor okoljevarstvenice in aktivistke Berte Caceres v Hondurasu prejšnji teden. Umori oseb, ki opozarjajo na kršenje pravic najsibo staroselcev ali drugih skupnosti zavoljo koriščenja naravnih virov, so v državi pogosti, le redko pa je pravici zadoščeno. V tem oziru predstavniki več sto nevladnih organizacij z Združenimi narodi hondurško vlado pozivajo, da zagotovi varnost edine priče umoru. Prepogosto tudi te še pred sojenjem pokosi smrt, sumljiva pa je tudi tokratna prepoved odhoda priče iz države. Tako Združeni narodi kot mehiške oblasti ocenjujejo, da je priča, Gustavo Castro Soto, ogrožena, dokler ostaja na hondurških tleh.

Nigerijski sindikati naftnih delavcev so po obljubah, da ne bo odpuščanj, končali stavko proti racionalizaciji neučinkovitega in s korupcijo prežetega državnega naftnega podjetja. Stavka se je zgodila v času, ko se cene naftnih derivatov v državi strmo dvigajo zaradi pomanjkanja le-teh, slednje pa je stavka še povečala. Čeprav je Nigerija ena največjih proizvajalk surove nafte, mora zaradi majhnih zmožnosti predelave domačih rafinerij predelano nafto uvažati.

Grške oblasti so sicer doslej najavljale izpraznitev začasnega taborišča v kraju Idomeni do konca tedna, danes pa je pristojni minister napovedal, da grški represivni organi ne bodo koristili sile za njegovo izpraznitev in obenem napovedal pričakovanja, da se bodo razmere na območju normalizirale v roku tedna, dveh. Za konec današnjega informativnega programa se iz taborišča Idomeni javlja sodelavec Radia Študent Miha Turk.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness