Žirovski žir spora

Aktualno-politična novica
3. 9. 2019 - 18.04
 / OFFsajd

Kljub temu, da je že september in da je sezona lokalnih OFFsajdov z avgustom že ugasnila, se v današnjem OFFsajdu še enkrat posvečamo dogajanju v manjšem kraju, družinskim povezavam, ki ga povzročajo, skratka vsemu, kar pritiče oznaki “lokalno”. V Žireh, kjer avtobus bojda vozi enkrat na letni čas in ne na uro, je završalo, ko je župan Janez Žakelj letos maja prekinil pogodbo o sodelovanju z odgovorno urednico Žirovskih stopinj Jožico Kacin. Stopinje so sicer občinsko glasilo, a jih Žirovci soustvarjajo prostovoljno ali pa za manjši honorar. Župan je poleg prekinitve pogodbe s Kacin naznanil še, da bo najverjetneje izdajateljske pravice Stopinj prevzela družba Gorenjski glas. Žirovci nad odločitvijo niso bili navdušeni. 

Ob 1000 izdaji časopisa Izolčank in Izolčanov
 / 25. 3. 2013

Klub žirovskih študentov je prevzel pobudo in organiziral peticijo, v kateri zahtevajo, da naj se izvede javni razpis za urednika Žirovskih stopinj, na katerega bi se lahko prijavili tudi domačini, s čimer bi Žirovske stopinje tudi ostale žirovske. Zbrali so 1334 podpisov, kar je več kot število glasov, s katerimi je bil na položaj izvoljen aktualni župan Žakelj. Slednji kot razlog za prekinitev pogodbe z dosedanjo odgovorno urednico Kacin navaja njeno krvno vez z občinsko svetnico Vesno Kranjc, ki je bila v svet izvoljena decembra lani. Kranjc in Kacin sta namreč sestri, Žakelj pa je bil mnenja, da je taka povezava v nasprotju z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, zato je pogodbo s Kacin prekinil. V obrazložitvi svoje odločitve je župan zapisal, da je občinska svetnica Vesna Kranjc, ki je tudi občinska pravnica, sama podala mnenje, da gre pri urednikovanju njene sestre na občinskem glasilu za kršitev omenjenega zakona. Kranjc je po objavi županovega zapisa tako izjavo zanikala. Pri tem je dodala, da gre pri Žakljevi odločitvi, da prekine pogodbo s Kacin, pravzaprav za kršitev zakona, saj bi se njena pogodba morala najprej izteči. Nastala je torej velika zmeda, saj ni več jasno, kdo je rekel kaj in kdo bo zaradi tega pri družinskem kosilu dobil hladen krožnik juhe. Morda še najbolj pomembno vprašanje, ki je pestilo Žirovce, pa je, kdo bo nadalje urejal Žirovske stopinje in kakšne vsebine bodo ponujale.

Odgovorna urednica Stopinj Jožica Kacin razloži, da so o spornosti družinske povezave med njo in njeno sestro občinsko svetnico povprašali tudi Komisijo za preprečevanje korupcije:

Izjava

Ker očitno pri zaposlitvi Kacin ne gre za koruptivno dejanje, ostaja odprto vprašanje, zakaj se je župan odločil za prekinitev pogodbe. Kacin je bila odgovorna urednica Stopinj zadnjih 9 let, zato se ji ni zdelo korektno, da vztraja pri tem, da ostane urednica, in je županovo odločitev sprejela z razumevanjem:

Izjava

Ribniški mesečnik Rešeto že pol leta brez odgovrnega urednika, urednikovanje opravlja PR služba
 / 21. 8. 2017

Kot pojasni Kacin, je sodelovanje z občino potekalo korektno, dokler ni bila v občinski svet izvoljena njena sestra Vesna Kranjc:

Izjava

Tako za Kacin kot za podpisnike peticije je največji problem županovega postopanja pravzaprav v tem, da se je takoj obrnil na Gorenjski glas in ni poskusil iskati novega odgovornega urednika med Žirovci:

Izjava

Župan se je na očitke, da ni izvedel razpisa in je takoj izbral Gorenjski glas, odzval s trditvijo, da, citiramo:

“... še nihče ni pooblaščen za izdajanje lokalnega glasila. Lokalno smo preverili možnosti za imenovanje odgovornega urednika iz lokalnega okolja. Do danes nisem prejel nobenega konkretnega predloga. Zato smo izpeljali zbiranje ponudb v skladu z Zakonom o javnih naročilih. Najugodnejši ponudnik med tremi oddanimi ponudbami je bil Gorenjski glas.” Konec citata.

V Klubu Žirovskih študentov si želijo predvsem tega, da bi se izvedel javni razpis za mesto odgovornega urednika, pove Tilen Justin, predsednik kluba:

Izjava

Justin je izpostavil tudi dejstvo, da se z županom še niso uspeli sestati glede vsebine peticije. Prav tako je župan obljubil svetnikom, da bo ponudnik Gorenjski glas do konca julija pripravil pilotno izdajo Stopinj, na podlagi katere bodo lahko svetniki odločali o ustreznosti izdajatelja. Do danes izdajateljske pravice sicer niso predane Gorenjskemu glasu. Pojasni Marija Volčjak, direktorica Gorenjskega glasu:

Izjava

V primeru, da bi bila ponudba Gorenjskega glasu izbrana, bi občina obdržala lastništvo nad Stopinjami, izdajateljske pravice pa bi pripadle Gorenjskemu glasu, pojasni Volčjak:

Izjava

Tako prakso Gorenjski glas že izvaja v mnogih krajih v regiji. Skupno ima družba izdajateljske pravice za 23 edicij na Gorenjskem, tudi za glasila, ki so v lasti občine. Justina pri tem skrbi predvsem izguba tako imenovanega žirovstva v uredništvu in pa nevarnost, da bi vse več prostora v glasilu dobivali oglasi:

Izjava

Kljub temu, da so bile Stopinje občinsko glasilo, je delo v uredništvu po mnenju Kacin potekalo neodvisno od občine. Župan namreč ni mogel prebrati časopisa, preden je ta izšel, vprašanje pa je, kaj bi se s to neodvisnostjo zgodilo v primeru, da bi uredništvo prevzel Gorenjski glas:

Izjava

O vsem tem smo povprašali tudi župana, ki je povedal, da bo zadeve obravnaval občinski svet in da si tako delikatnih stvari ne želi komentirati v medijih. 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness