1919+100

Oddaja
28. 3. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

V mekinjskem samostanu v Kamniku se je pred eno uro odprla Mednarodna filatelistična razstava. Do nedelje bo v šestih razstavnih dvoranah na ogled več kot sto filatelističnih zbirk - številne iz tujine -, ki tekmujejo v enajstih tekmovalnih kategorijah. Razstava poteka v luči stote obletnice izdaje prve slovenske poštne znamke, tako imenovanih Verigarjev. Sedem desetletij obstoja pa letos obeležuje tudi Filatelistična zveza Slovenije.

Znamko Verigarji je konec leta 1918 zasnoval slikar Ivan Vavpotič. Prikazuje moža, ki stoji nad goro in je ravno raztrgal svoje verige. Zasnovo prve slovenske znamke predstavi podpredsednik Filatelistične zveze Slovenije Igor Pirc.

Izjava

Verigarji so bili torej zasnovani še v času Države Slovencev, Hrvatov in Srbov novembra 1918. Kljub temu, da je bil obstoj te države kratkotrajen in je znamka prišla v obtok šele v času Kraljevine SHS januarja 1919, je ostala v obtoku s prvotnim napisom Država SHS.

Izjava

Filatelistična zveza Slovenije je ob obletnici izdaje Verigarjev pripravila vrsto aktivnosti. Lani jeseni je potekal simpozij, izdali pa so tudi stenski koledar. Dejavnosti se nadaljujejo in del njih je tudi umestitev razstave v Kamnik - rojstni kraj Ivana Vavpotiča.

Izjava

Na razstavi si bo mogoče ogledati več zbirk, vezanih na temo Verigarjev, med njimi tudi mednarodno nagrajene. Nekaj jih predstavi Pirc.

Izjava

Poleg teh bodo na razstavi zbirke z najrazličnejšimi tematikami. Pirc je sicer zadržan do izpostavljanja najboljših, saj je na razstavi tudi sodnik, kljub temu pa izpostavi nekaj zanimivih.

Izjava

Zbirke na razstavi v tekmovalnem programu tekmujejo v enajstih kategorijah.

Izjava

Kot je Pirc že omenil, je pri ocenjevanju zbirk v tekmovalnem programu pomembna zgodba, ki jo zbirka predstavlja. Poleg tega se ocenjuje tudi filatelistično znanje, redkost znamk in njihova ohranjenost.

Izjava

Razstava poteka tudi v luči 70. obletnice obstoja Filatelistične zveze Slovenije. V zvezi je danes aktivnih 28 društev.

Izjava

Slovenski filatelisti so dejavni in uveljavljeni tudi v tujini. Slovenska filatelistična zveza je članica treh regionalnih zvez, njeni sodniki pa sodijo tudi na svetovnih razstavah.

Izjava

Natančno polovico toliko let kot najstarejša slovenska znamka pa letos obeležuje vaša najljubša radijska postaja. Ob tej priložnosti je Pošta Slovenije izdala jubilejno znamko z motivom “Radio Študent. Podpišem”.

 

 

 

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.