Demografsko in versko načrtovanje v Bahrajnu

Oddaja
11. 12. 2012 - 17.00
 / OFFsajd

Že v OFF-u smo poročali o razsodbi bahrajnskega sodišča o zahtevi po takojšnji izpustitvi Nabeela Rajaba, ki je  bil 9. julija letos zaradi ilegalnega zborovanja in pozivanja k demonstracijam preko družbenih omrežij obsojen na tri leta zapora. Rajabu, ki velja za enega od vodij opozicije in organizatorja prodemokratične vstaje v Bahrajnu, ki v valovih traja vse od lanskega 14. februarja, je prizivno sodišče zmanjšalo zaporno kazen s treh na dve leti. Kljub zmanjšanju zaporne kazni so bahrajnski aktivisti izjemno razočarani, saj so pričakovali oprostilno sodbo. Predvsem zato, ker so obsodbo poskušali izpodbijati na podlagi sporne zakonodaje, ki je vsa javna zborovanja prepovedala in kriminalizirala.

Na tej točki bomo na kratko obnovili, kaj se dogaja od lanskega 14. februarja v Bahrajnu, ko je nezadovoljno prebivalstvo začelo  vstajo proti, lahko rečemo, sistemskemu kršenju človekovih pravic, vse bolj stopnjujoči represiji in družbenem inženiringu, ki ga izvaja sunitska kraljeva dinastija Al Khalifa. Ta je prišla iz Savdske Arabije in se na vse pretege oklepa oblasti že vse od davnega leta 1783. Med drugim tudi z zelo sofisticiranim  družbenim oziroma demografskim inženiringom, ki bahrajnskim državljanom prepoveduje sodelovanje v represivnih institucijah.  O temu sicer nekoliko kasneje.          

Že vse od začetka vstaje je sunitska kraljeva dinastija Al Kalifa, torej suniti v Bahrajnu, predstavlja okoli 30 odstotkov vseh islamskih vernikov, porušila pa je že več kot 35 šiitskih mošej. Ponovno smo spregovorili s Saidom Yousifom Al Muhafdhom, podpredsednikom Bahrajskega centra za človekove pravice, ki nadaljuje delo Nabeela Rajaba. Vprašali smo ga, ali avtoritarna bahrajnska oblast obnavlja porušene mošeje, kar je pred kratkim obljubila. Govori Said:

Izjava je v posnetku oddaje.

Nasilje in brutalnost represivnih organov v Bahrajnu se iz tedna v teden stopnjuje. 4. decembra je bil 19-letni protestnik Aqeel Abdulmuhsen skoraj ubit po tem, ko je bil iz neposredne bližine ustreljen s puško v obraz in roki. Več o naraščajoči brutalnosti, s katero oblasti skušajo zatreti prodemokratične proteste v državi, nam je pojasnil Said.

Izjava je v posnetku oddaje.

Dva dni po tem je aktivistka Zainab al Khawaja uprizorila osebni protest pred glavno bolnišnico Salmaniya, ki se je od vstaje spremenila v strogo zastražen zapor in bila za to posledično aretirana. Ker je bahrajnskim državljanom prepovedano pristopiti v represivne organe, za tovrstna umazana opravila oblasti najemajo plačance iz Arabskega  sveta in Azije, seveda pa morajo obvezno pripadati sunitski verski ločini. Na ta način bahrajnska avtoritarna oblast iz meseca v mesec sebi v prid povečuje razmerje med suniti in šiiti v državi v prid prvim, čeprav so zaenkrat še v manjšini. Več o demografskem inženiringu nam je povedal Said. 

Izjava je v posnetku oddaje.

Tako imenovane varnostne enote v Bahrajnu še vedno vodita John Timoney, nekdanji načelnik philadelfijske policije in John Yates, nekdanji šef londonske policije. Oba sta dobro poznana po svoji koruptivnosti in brutalnosti še iz časov, ko sta delovala v bistveno bolj demokratičnih družbah. Said poda svoje mnenje o najemu poznavalcev represije, v nadaljevanju pa spregovorimo tudi o številu političnih zapornikov.

Izjava je vposnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.