Dolina smrti

Aktualno-politična novica
14. 1. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

V četrtek prejšnji teden je na tiskovni konferenci v Moravčah ponovno zazvenela besedna zveza, ki jo je na Slovenskem v zadnjem času pogosto slišati: ekološka bomba! Župan občine Moravče Milan Balažic je z vodjo Ljudske iniciative Moravče in predsednikom okoljske organizacije Alpe Adria Green Antonom Komatom opozoril na jame nekdanjih peskokopov, ki naj bi jih podjetje Termit zasipavalo z nevarnimi odpadki. Balažic se opira na dokument Geološkega zavoda Slovenije in predvsem na interpretacijo Inštituta za okolje in prostor. Nepravilnosti je po Balažicevih besedah več: steklena volna se odlaga kot odpadek brez obdelave, nevarne snovi se odlagajo s pomočjo tovornjakov in se zato dvigajo v ozračje, okoliške vode se penijo ... Ključnega pomena je pet vzorcev, pri katerih so ugotovili preseženo vsebnost težkih kovin in organskih onesnaževal.

O posledicah požara v Kemisu in odzivu nanj
 / 29. 5. 2017

Rezultate drugače razume Miloš Bavec, direktor Geološkega zavoda Slovenije.

Izjava

Termit naj bi po besedah Balažica kršil določbe okoljevarstvenega dovoljenja, ko je nenadzorovano ravnal z odpadki, kar predstavlja veliko tveganje za okolje. Kaj podjetju očita tudi Ljudska iniciativa Moravče, objasni Matjaž Marolt.

Izjava

Kateri odpadki pa se pravzaprav znajdejo v Moravčah? Svoje odpadke je v Moravče namreč pošiljal tudi Kemis. Pojasnjuje Balažic.

Izjava

Da Termit na svoja odlagališča ne odvaža nevarnih odpadkov, zagotavlja Alenka Pavlin, svetovalka uprave.

Izjava

Pavlin obenem pove, da poslujejo s Kemisom, vendar tudi od njih sprejemajo samo inertne in nenevarne odpadke; torej tiste, za katere imajo ustrezna dovoljenja in katerih sestavo poznajo. Sogovornica še pojasni, da že v podjetju samem redno izvajajo nadzorovanje vplivov na okolico.

Izjava

Da Termita v Moravčah ne želijo, so občani izrazili že na občinskem referendumu leta 2007. Rezultat le-tega je po Balažičevem mnenju še vedno zavezujoč, zato se bo boril za čisto Moravsko dolino. Pri tem računa na pomoč ministra za okolje in prostor Jureta Lebna, ki je se je hitro odzval in odredil inšpekcijski pregled terena. Balažic upa na neodvisne in verodostojne analize, na podlagi katerih bi zaustavili dovoz odpadkov v dolino. Balažic si želi, da bi Moravče v prihodnosti postale vzor vsem ostalim dolinam v Sloveniji.

Sogovornik pa se zaveda, da bo to zahteven proces, ki sega čez meje občine ali države, zato računa tudi na podporo Evropske unije. Hkrati pričakuje, da mu bodo pod noge metali polena.

Ekološka katastrofa kot posledica ignorance državnih organov
 / 16. 8. 2017

Izjava

Vendar stopimo korak nazaj. Kako je do odločitve za analizo okolja na deponiji sploh prišlo in kakšni zapleti so jo spremljali? Odgovarja Marolt z Ljudske iniciative Moravče.

Izjava

Da res niso akreditirani za laboratorijske analize, potrdi Bavec z Geološkega zavoda, vendar pojasni, da to ni nič nenavadnega.

Izjava

Sogovornik še poudari, da so sodelovali s predstavniki Ljudske iniciative, vendar opozori, da so bili z obsegom projektne naloge omejeni. Študijo so zaključili s predlogom dodatnih raziskav.

Izjava

Če bodo dodatne raziskave izpeljali, bi bilo na mestu, da se vnaprej jasno dogovorijo o velikosti bagerja, ki bo izvajal izkopavanja. Pri tokratnih izkopavanjih je namreč prišlo do zapletov, saj naj bi jih opravljal manjši bager od pričakovanega. Govori Marolt iz Civilne iniciative Moravče.

Izjava

Bagra podjetje Termit vsekakor ne bo posodilo, saj ga nima. Majhen bager lahko vendarle odkoplje veliko, pravi Pavlin iz Termita.

Izjava

Zapleti med Civilno iniciativo in Termitom so tako postali vroča lokalnopolitična tema. Župan Balažic pravi, da z veseljem sprejme titulo populista, če to pomeni, da bo obvaroval svoje občane. Svet je v tem primeru namreč samo črn ali bel

.Izjava

Omenjena preigravanja so za stroko pravzaprav drugotnega pomena. Bavec z Geološkega zavoda si želi, da bi se strokovnjaki pogovarjali o stroki. Za objavljenimi rezultati stoji in poziva, naj si jih naročnik prebere, saj so objavljeni na spletni strani občine.

OFFsajd je pripravil vajenec Žiga.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness