Gnojenje s koprivami na srbski način

Aktualno-politična novica
12. 7. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

V Srbiji odmeva nova afera, povezana s Srbsko napredno stranko, krajše SNS, predsednika države Aleksandra Vučića. Uporabnik Twitterja, ki se predstavlja kot Dragan Vidaković Mrki, je namreč na blogu Vuna Kićo objavil seznam več kot štirinajst tisoč lažnih profilov na različnih družabnih omrežjih, ki so služili za promocijo vladajoče stranke in za napade podpornikov drugih strank, tudi koalicijskih. Z računi na družabnih omrežjih Twitter, Facebook, Instagram in Tik Tok naj bi upravljalo okoli tri tisoč članov SNS. 

Stefan Janjić, odgovorni urednik portala Fake News Tragač, kjer se ukvarjajo z razkrivanjem lažnih novic, pojasni, da identiteta osebe, ki stoji za razkritjem seznama, pravzaprav ni popolnoma znana.

Izjava

Prav tako ni znano, kako je Mrki, čigar uporabniško ime na Twitterju je @protivdictature, [seznam] sploh dobil.

Izjava

Razkrinkani lažni računi naj bi bili razdeljeni v štiri skupine. Skupino klasičnih botov so sestavljali računalniško nadzorovani lažni računi, služili pa so predvsem hvaljenju stranke SNS in Aleksandra Vučića. Druga skupina je bila zadolžena za žaljenje političnih nasprotnikov, tretja pa spet za hvaljenje Vučića in SNS, a v nasprotju z boti so za računi stale resnične osebe. Zadnjo skupino tvorijo tako imenovani »superspecialisti«, ki so zaposleni v državnih in javnih službah in se odzivajo v izrednih situacijah. 

Sve mora da stane in Vučićevo gibanje za državo
 / 3. 6. 2023

Običajna reakcija vladajočih ob predložitvi za njih obremenjujočih podatkov je navadno zanikanje, ki pa mu je, kot razloži Marija Vučić, novinarka portala Krik, sledil poskus SNS, da razkritje obrne sebi v prid.

Izjava

Za boti oziroma lažnimi računi pa vseeno stojijo resnične osebe. Vučić pove, da nagrada za upravljanje teh računov sprva ni bila nujno finančna. 

Izjava

Upravljanje lažnih računov je torej vezano na službe v javnem sektorju. Kakšne naloge so imeli, pojasni Janjić; portal Fake News Tragač je namreč tudi stopil v stik z enim od upravljalcev lažnih profilov.

Izjava

Zanimiva je tudi prostorska analiza, ki so jo opravili pri portalu Fake News Tragač. Glavna ugotovitev je, da število lažnih računov ni neposredno povezano s številom prebivalcev v dani občini, kar bi lahko sklepali iz tega, da imajo večje občine več javnih uslužbencev, ki bi bili primorani voditi lažne račune.

Izjava

Umetna trava ne pozebe
Astroturfing pri nas in drugod
 / 26. 2. 2021

Lažni računi so služili za izvajanje tako imenovanega astroturfinga. Izraz izhaja iz podjetja AstroTurf, ki se je ukvarjalo s proizvodnjo umetne zelenice. Tako predstavlja astroturfing umetna grassroot gibanja, torej varljivo ustvarjeno pobudo od spodaj navzgor. Astroturfing ima svoje plastične korenine v podjetništvu, v današnjih časih pa je najpogosteje uporabljen v politiki. Tudi na Slovenskem. Spomnimo se poslanke Slovenske demokratske stranke Alenke Jeraj, ki se je na Twitterju nenamerno samorazkrila, da uporablja tudi uporabniški račun pod imenom Kopriva, ki je propagiral ideje SDS in napadal politične nasprotnike. A vrnimo se v Srbijo. Tudi tam je astroturfing v politiki prisoten in razkrit že dalj časa. Leta 2020 je Twitter izbrisal okoli 8500 lažnih profilov, prav tako povezanih s stranko SNS. Skupno so ti profili objavili več kot 40 milijonov tvitov, cilj katerih je bilo ustvarjanje pozitivne podobe SNS v javnosti. Takrat je uporabo lažnega profila priznal tudi današnji beograjski župan Aleksandar Šapić.

Kakšen vpliv ima astroturfing na oblikovanje javnega mnenja v Srbiji, razloži Vučić.

Izjava

Tudi v Srbiji torej uporabljajo metodo gnojenja umetnih zelenic s koprivami. Do zdaj naj bi prinašala precej dobre letine, kako se bo metoda na prostranih srbskih poljih obnesla po razkritju ne-tako-skrivne recepture, pa bomo morda videli še letos. Predsednik Aleksandar Vučić je pred mesecem dni namreč napovedal predčasne volitve, a ni povedal, kdaj jih bo razpisal niti kdaj bodo potekale.

Foto: Facebook Zeleni svet

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.