hrvaška vojska na mejo?

Oddaja
2. 3. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Z odločitvijo več evropskih držav, med drugim tudi Slovenije, da naj pri rešitvi begunske krize s policijskimi pooblastili pomaga vojska, se spogleduje tudi Hrvaška. Vlada Tima Oreškovića namerava spremeniti zakon o nadzoru državnih meja, ki bi vojski za nadzorovanje toka beguncev podelil policijska pooblastila. Dodajmo, da predlog zakona vojski ne podeljuje pooblastil za humanitarno pomoč, saj te naloge vojska opravlja že sedaj. Več o sodelovanju vojske pri aktualni humanitarni krizi in vladni nameri Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije v Zagrebu.

Izjava

 

Po hrvaški ustavi ima vojska pooblastila za branjenje suverenosti ozemlja in morja, nima pa pooblastil za nadzor meja v primeru neogroženosti, zato bi predlagani zakon po mnenju Bosanca Bosanaca bil v nasprotju s sedanjo vsebino ustave:

Izjava

 

Velja omeniti, da glavni “argument” hrvaške vlade za napotitev vojske na mejo niti ni varnostno vprašanje, ampak prej plavanje z evropskim tokom, da torej sledi zgledom evropskih držav, kot sta na primer Madžarska in Slovenija.

Izjava

 

Čeprav drži, da sta tako sedanja kot prejšnja hrvaška vlada bili zadržani do ideje o nastanitvi beguncev, je med njima kljub temu opazna razlika, saj je prejšnja vlada takšno politiko sicer dopuščala, ampak jo je prepustila nevladnim organizacijam. Razloži Goran Božičević iz centra Miramida v Istri:

Izjava

 

Stališče vlade do nadzorovanja državnih meja pa je še vedno v fazi izoblikovanja, saj v tem trenutku ni jasno niti, ali vlada namerava dejansko poslati vojsko na mejo. Bosanac:

Izjava

 

Jasno ni tudi, ali bodo policijska pooblastila vojske omejena samo na mejni nadzor ali bodo veljala tudi v širšem družbenem kontekstu:

Izjava

 

Zgodba se ponovi pri vprašanju, kakšna pooblastila naj bi vojska dejansko imela na meji in če bo tam oborožena.

Izjava

 

Medtem ko Center za mirovne študije nasprotuje podeljevanju policijskih pooblastil vojski, pa zanj humanitarna pomoč vojske ni problematična.

Izjava

 

Temu stališču pritrjuje tudi Božičević iz centra Miramida v Istri.

Izjava

 

Offsajd zaključujemo z napovedjo Centra za mirovne študije, da si bo v primeru realizacije zakona slednjega prizadeval spodkopati tako s pravnimi sredstvi kot z direktnimi akcijami.

Izjava

 

 Offsajd je pripravil vajenec Klemen.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness