Iz enega žepa v drugega – z obrestmi

Aktualno-politična novica
16. 12. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Občina Rogaška Slatina je Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo po poročanju Štajerskega vala danes nakazala 431 tisoč evrov. Znesek predstavlja del evropskih sredstev, ki jih je občina dobila za gradnjo Poslovnega centra Vrelec, vendar jih je morala zaradi ugotovljenih nepravilnosti vrniti z zamudnimi obrestmi.

Poslovni center Vrelec je z 1,75 milijona evrov ena največjih naložb rogaškoslatinske občine. Njegovo gradnjo je deloma »za nazaj« financiral kohezijski denar, ki ga je bilo za milijon sto tisoč evrov. Odločitev o podpori projekta je bila namreč izdana januarja 2019, ko je bil poslovni center že nekaj mesecev odprt.

Kamor je šel bik, naj gre še štrik
 / 8. 6. 2021

Urad za nadzor proračuna Ministrstva za finance je junija v revizijskem poročilu ugotovil več nepravilnosti, ki se po večini nanašajo na določila Zakona o javnih naročilih, in občini Rogaška Slatina naložil, naj državi, torej gospodarskemu ministrstvu, s katerim je sklenila pogodbo, vrne sredstva, ki izhajajo iz nje. Ključna nepravilnost, ki jo je naznanil urad, je neupoštevanje dejstva, da je prijavitelj, kot piše v odločbi, do sredstev upravičen le, če »aktivnosti na operaciji, za katere se pridobi sofinanciranje, na dan izdaje odločbe o podpori še niso zaključene«. Iz prevoda pravne šprahe izhaja, da je poslovni center že stal, ko je občina zanj pridobivala sredstva, zato do njih ni bila upravičena. Med izpostavljenimi nepravilnostmi je tudi ta, da gradnja kavarne v poslovnem centru ne ustreza opredelitvi namena inkubatorja in ciljem projekta iz investicijskega programa občine.

Mimogrede, najemnik vodja kavarne, ki ni ustrezna za pravkar omenjene namene in cilje, je bil do nedavnega Uroš Kidrič, sin župana Rogaške Slatine Branka Kidriča. Ta na naša vprašanja – želeli smo namreč izvedeti več podrobnosti o povračilu sredstev – zaradi delovnih obveznosti, sestankovanja na treh ministrstvih, danes ni imel časa odgovarjati.

Odgovore smo zato iskali pri Tereziji Tomić, občinski svetnici iz vrst Socialnih demokratov, ki povzame, kako je bila s svojimi svetniškimi kolegi obveščena o tem, da bo morala občina za Poslovni center Vrelec vračati že porabljen denar.

Izjava

Občina je zahtevku za vračilo milijon sto tisoč evrov ugovarjala in se nanj pritožila.

Izjava

Po tem, ko so se svetniki seznanili s tem, da bo morala občina vračati sredstva, so na več sejah, nazadnje včeraj, razpravljali o tem, kje v dokumentih bo izkazano vračilo dolga.

Izjava

Zaradi zavlačevanja se je skupaj nabralo za 74 tisoč evrov zakonskih zamudnih obveznosti. Občina je sicer razmišljala o tem, da bi zahtevek za vračilo denarja izpodbijala na sodišču, a se za to na koncu ni odločila. Župan Kidrič je odločitev za Štajerski val pojasnil z naslednjimi besedami:

Izjava

Tomić smo vprašali, ali je župan občinski svet obvestil oziroma se z njim posvetoval o tem, ali naj občina vloži tožbo ali ne.

Izjava

Kot je Kidrič pojasnil za Štajerski val, so zato, da so lahko vrnili sredstva gospodarskemu ministrstvu, ta prerazporedili z drugega projekta. Katerega?

Izjava

Kljub rekordnemu proračunu rogaškoslatinske občine – ta bo naslednje leto znašal skoraj 16 milijonov evrov – bo za stolp Kristal treba najti dodaten denar, večina katerega trenutno sploh še ni zagotovljena. Več o trenutnem finančnem stanju projekta Tomić.

Izjava

Mogočna turistična infrastruktura v Rogaški Slatini in referendumski pobudi
 / 11. 8. 2020
Pred enim letom se je projekt velikega Kristala, ki bi se dvigal nad Rogaško Slatino, prebadal horizont in s svojo postavnostjo privlačil turistične množice, zdel neustavljiv. 13. decembra lani je namreč stolp dobil podporo tudi na občinskem referendumu. Velikost pa ne šteje le pri turistih, temveč tudi pri gradbenikih. Občina je za 106-metrski stolp v proračunu najprej predvidela dobra dva milijona evrov, kar je očitno veliko premalo. Prvi razpis ni bil uspešen. V drugo je občina vrednost projekta v proračunu sicer zvišala z 2,1 na 3,7 milijona, na drugi razpis, ki se je iztekel 19. novembra, pa sta se prijavila ista ponudnika s cenama 3,7 in 4,6 milijona evrov. Ali se bo občina za katerega od teh ponudnikov tudi odločila, za zdaj še ni znano.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.