Kapitalistično zeleno samoupravljanje

Oddaja
23. 8. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Just one more lane bro
 / 22. 8. 2023

Medtem ko prostovoljci in razni politični influenserji še pospravljajo posledice zadnje vremenske katastrofe pri nas, se v prvem glokalnem OFFsajdu potikamo med industrijskimi halami in težko mehanizacijo Toskane. Tam so delavci iztrgali produkcijska sredstva iz rok investicijskega sklada Melrose iz Združenega kraljestva in podjetje GKN preimenovali v ex-GKN. Vodstvo podjetja je v začetku julija 2021 450 delavcem poslalo odpovedna elektronska pisma in množično odpuščanje v izjavi za javnost pospremilo s porogljivim: »Hoteli ste Greto, evo vam odpovedi!«, potem ko poskus greenwashinga lastnikom ni prinesel želenih dobičkov. 

Wärtsila
Wärtsila odhaja, delavci protestirajo
 / 31. 8. 2022

Seveda pri najdaljši zasedbi tovarne v zgodovini Italije ne gre le za simbolično preimenovanje, temveč so delavci svoj boj povezali z okoljskim bojem. Prav zato so se odločili, da prenehajo s svojo temeljno proizvodnjo menjalnikov za osebne avtomobile, in se nameravajo posvetiti proizvajanju menjalnikov za električne avtobuse. Dokler za to ne vzpostavijo pogojev, pa proizvajajo tovorna kolesa. 

O delavsko-okoljskem boju v Toskani smo govorili z Emmanuelom Leonardijem, raziskovalcem na oddelku za sociologijo in gospodarsko pravo na Univerzi v Bologni, ki ga te dni lahko srečate na Mednarodni poletni šoli politične ekologije na Kardeljevi ploščadi.

Intervju

 

Vir slike

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness