Lažna skrb za zdravje maltežanov

Aktualno-politična novica
23. 10. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Malteško sodišče je presodilo, da je zadrževanje migrantov v taboriščih na podlagi zdravstvenih zakonov, ki traja več kot deset tednov, nezakonito. Sodišče je tako pritrdilo 6 prosilcem za azil, ki so bili zadržani v tako imenovanih Safi barakah več kot 10 tednov, na podlagi zakona ”o preventivi proti boleznim”. Poleg sodnega procesa, ki je dokazal, da vlada ne more zlorabljati zdravstvenih zakonov za utemeljitev zapiranja migrantov, se Malta sooča tudi s slabimi razmerami v taboriščih. Te so privedle do nedavnega protesta v Hal Far sprejemnem centru, po katerem je policija aretirala 107 migrantov. V današnjem OFFsajdu tako o razmerah na Malti in nepravilnostih sodnih procesov proti migrantom. 

6 prosilcev za azil je v procesu tako pridobilo pravico svobodnega gibanja in bivanja v odprtih sprejemnih centrih. Nil Falkon, direktor nevladne organizacije Aditus, ki je azilantom priskrbela odvetnike, predstavi celoten sodni proces. 

izjava 

Zakoni o zdravju oziroma o ravnanju pri nalezljivih boleznih, na podlagi katerih je vlada zaprla migrante, sicer uradno veljajo za turiste, Maltežane in migrante, ki bi lahko prinesli nalezljive bolezni. Falkon svojo trditev, da skrb za zdravje služi le kot izgovor za politično dejanje zapiranja migrantov v taborišča, potrdi z dvema argumentoma. 

izjava 

Vlada tako zapira migrante v taborišča, kjer jim je kršena pravica do svobodnega gibanja, namesto da bi jih namestila v kakovostna bivališča. Falkon predstavi problem malteškega pomanjkanja nastanitev za migrante in našteje možne rešitve. 

izjava 

Na nelegalno ravnanje z migranti pa je poleg tega sodnega procesa opozoril tudi protest migrantov v Hal Far centru. Hal Far center je največji tako imenovani odprti sprejemni center. To pomeni, da imajo v nasprotju s taboriščem, v katerem je bila zaprta šesterica, migranti v Hal Faru svobodo gibanja. Vendar pa tudi tu vladajo slabe bivanjske razmere, ki so najverjetneje sprožile nedeljski protest. Na protestu je policija aretirala 107 migrantov. Falkon opiše razmere v Hal Faru. 

izjava 

Falcon obsodi nepravilno delovanje sodnega sistema, predvsem izpostavi ravnanje policije ob aretacijah, premajhno število odvetnikov za migrante in kršitev zasebnosti migrantov. 

izjava 

Seveda pa nepravilno, nelegalno ravnanje policije, slabe razmere v taboriščih in prelaganje odgovornosti za razmere med akterji niso omejene na Malto. 

Taborišče Vučjak v Bosni, v katerem je približno šest tisoč migrantov na bosansko-hrvaški meji trenutno nima tekoče vode. Mestna občina Bihača je namreč ukinila dovoz tekoče vode v taborišče kot opozorilo vladi Bosne in Hercegovine. Vlado namreč opozarjajo, da ne zmorejo več financirati stroškov taborišča kot so hrana, tekoča voda in zdravniška oskrba. Mestna občina Bihač želi doseči zaprtje taborišča, v katerega lokalna policija kljub opozorilom občine Bihač dovaža nove migrante. Občina tudi poudarja, da niso prejeli nobene finančne pomoči vlade Bosne in Hercegovine. Zaprtje Vučjaka zahteva tudi Evropska unija, češ da je taborišče preblizu hrvaške meje, vendar pa Evropska unija zaenkrat ni ponudila nobenih sredstev za premestitev migrantov oziroma izgradnjo drugega taborišča. 

Novinarka Nidžara Ahmetašević izpostavi dogajanje v taborišču Vučjak v Bosni kot še en primer izpostavljanja migrantov nevarnostim. 

izjava 

Ahmetašević vidi trenutno kratkoročno rešitev predvsem v dodatnih sredstvih s strani Evropske unije.

 izjava 

Nevladne organizacije pa so se kritično odzvale na pozitivno mnenje Evropske komisije o vstopu Hrvaške v schengensko območje. Več nevladnih organizacij, ki branijo pravice migrantov na Balkanu, je s pismom Evropski komisiji opozorilo, da bi Evropska komisija morala pogojevati vstop Hrvaške v schengensko območje s spoštovanjem prava EU in mednarodnega prava o pravicah beguncev. Ahmetašević , ki sodeluje z nevladno organizacijo Are You Syrious, eno izmed podpisnic pisma, komentira pismo in hrvaško ravnanje z migranti. 

izjava 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.