Nejasna prihodnost novomeške klubske scene

Oddaja
Sokolski dom
29. 8. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Danes svojo pozornost usmerjamo v Novo mesto, kjer bomo prevpraševali prihodnost novomeške klubske scene. Pred slabim letom dni smo že poročali o dogajanju iz Sokolskega doma. Takrat je občina izdala odlok, ki je zahteval nenadno izselitev vseh nastanjenih uporabnikov in skrbnikov stavbe. Slednji so se zahtevi uprli, kar je vodilo do začasne preložitve občinske namere. Medtem pa se svojemu koncu najema prostorov bliža tudi novomeški mladinski center Lokalpatriot. Slednjemu se v prihajajočem letu najverjetneje obeta zadnja klubska sezona na trenutni lokaciji, kjer klub deluje od leta 2008.

Začenjamo s Sokolskim domom, kjer se razmere po preteklem letu niso občutno spremenile. Prvi narodni dom v Sloveniji, ki več kot zadnje desetletje služi kot osrednji prostor prenekaterih novomeških umetniških ustvarjalcev, še vedno ostaja pod grožnjo izselitve uporabnikov. Nastanjena ekipa ustvarjalcev in organizatorjev lanskih dogodkov ni pristala na zahteve občine, ki se je zavzela za njihovo takojšnjo izselitev. Občina Novo mesto je po neuspešnem poskusu izselitve v koncu lanskega septembra vložila tožbo proti Društvu za kulturno osveščanje, ki je uradni predstavnik oseb, delujočih v Sokolskem domu.

Sodišče je zavrnilo argumente predstavnikov društva, zato so se predstavniki maja pritožili na višje sodišče, od katerega še vedno niso prejeli povratnih informacij. Več o trenutnem poteku dogovarjanja z mestno občino doda Nejc Smodiš, eden izmed predstavnikov uporabnikov prostorov Sokolskega doma:

Izjava

Vodja županovega kabineta Mestne občine Novo mesto, Sara Kaja Draškovič, pa trenutno dogovarjanje z uporabniki prostorov Sokolskega doma opiše takole:

Izjava

Smodiš med drugim opozarja na nejasnost, ki se razvija že od začetka tožbe s strani Mestne občine Novo mesto. Sodni postopek je namreč naslovljen na Društvo za kulturno osveščanje, ki mu predseduje Sebastian Šeremet. Smodiš izpostavlja, da se tako odpira vprašanje, kaj sledi z ostalimi uporabniki prostorov, ki niso člani omenjenega društva.

Izjava

Prav tako tudi na mestni občini Novo mesto ne vedo, kako bodo uresničili svojo zahtevo po izselitvi preostalih uporabnikov, ko dobijo odgovor s strani višjega sodišča. Dodaja Draškovič:

Izjava

Draškovič v zadnji izjavi omeni sklep, ki ga je leta 2011 podpisal nekdanji župan Alojzij Muhič. Ta je v dokumentu, ki smo ga že objavili v oddaji lansko leto, odobril uporabo prostorov Društvu za kulturno osveščanje vse do končnega prenosa upravljavskih pravic na podjetje Zarja. Sklep pa je občina šele po uradni zahtevi za izselitev uporabnikov razveljavila z obrazložitvijo, da ta ni imel zadostne pravne podlage.

Mestna občina Novo mesto je včeraj uradno začela projekt obnove Glavnega trga. Draškovič poudarja, da gre za popolnoma ločen projekt, ki ne bo vplival na obnovo Sokolskega doma. O občinskih načrtih prenove Narodnega doma pa pove sledeče:

Izjava

Najverjetneje naslednje leto bo svoje prostore primoran zapustiti tudi mladinski center oziroma klub Lokalpatriot, ki v obliki nevladnega zavoda deluje že skoraj dve desetletji. Več o izgubi trenutne lokacije doda direktor zavoda Lokalpatriot, Borut Pelko:

Izjava

Za razliko od Sokolskega doma Lokalpatriot koristi podporo mestne občine. Pelko izpostavi, da bo občina sodelovala pri financiranju in zagotavljanju lokacije za nove prostore kluba Lokalpatriot, čeprav obstaja možnost, da bodo novi prostori služili funkciji večnamenskega mladinskega centra z različnimi izvajalci.

Izjava

Ne glede na to, da je prihodnost kluba Lokalpatriot trenutno zelo negotova, Pelko zatrjuje, da morebitno zaprtje v obdobju iskanja in urejanja nove lokacije ne predstavlja dramatične prelomnice v delovanju kluba Lokalpatriot.

Izjava

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Popravite imena akterjev: Sara Drašković, Sebastjan Šeremet.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness