Neoliberalni laso

Aktualno-politična novica
12. 4. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Na včerajšnjem drugem krogu predsedniških volitev v Ekvadorju je po uradno preštetih 93 odstotkih glasov z 51 odstotki zmagal konzervativni bivši bankir Guillermo Lasso. Premagal je levičarskega ekonomista Andresa Arauza, ki je prejel okrog 47 odstotkov. Arauz je izbrani naslednik bivšega predsednika Rafaela Corree in je po prvem krogu vodil z okrog 30 odstotki glasov.

Arauz prihaja iz stranke Gibanje državljanske revolucije. To je stranka, ki se je oddaljila od zavezništva PAIS, ki ga vodi Correa, potem ko jo je predsednik v odhodu Lenin Moreno popeljal v smer neoliberalizma.

Predsednik Ekvadorja 2007-2017 na RŠ-u.
18. 5. 2019
Ekvador je trenutno v hudi ekonomski krizi. Tretjina prebivalstva je v času epidemije padla pod prag revščine. Dediščino Morenovega mandata pojasni Regis Dandoy, profesor politologije na univerzi v Quitu in raziskovalec na bruseljski univerzi.

Izjava

Kljub temu pa tako Arauz kot Lasso nista uspela formulirati resnične alternative.

Izjava

Na volitvah so največji uspeh v svoji zgodovini dosegli ekvadorski staroselci. Njihov kandidat Yaku Perez je v prvem krogu prišel na tretje mesto in le za las zgrešil drugi krog. Prejel je le pol odstotka manj kot Lasso, ki je zmagal v drugem krogu. Trdil je, da je bil žrtev volilne prevare, a ni predstavil trdnih dokazov. Perezov je uspel, ker je nastopil s široko platformo, ki je presegla samo vprašanja staroselcev.

Izjava

Za izid drugega kroga volitev se je izkazala ključna odločitev staroselske stranke Pachakutik, da ne podpre nobenega od kandidatov. Namesto tega je pozvala k oddaji neveljavnih glasovnic, kar je v Ekvadorju, ki ima uzakonjeno obvezno voljenje pod grožnjo kazni, edini način zakonite volilne abstinence. Poleg tega ima staroselska stranka močan položaj v enodomnem parlamentu.

Izjava

Staroselske skupnosti imajo pogosto protislovne politične nazore. Pri kulturnih vprašanjih se nagibajo h konzervativnim pozicijam, pri ekonomskih in socialnih pa k progresivnim. Perezova predsedniška kandidatura in njen širok program  kažeta na trend jačanja progresivne struje. 

Izjava

Novi ekvadorski predsednik bo torej Guillermo Lasso, ki mu je uspel presenetljiv politični podvig. Iz prvega v drugi krog je namreč krepko podvojil, skoraj potrojil svoj delež glasov. V dolgem, dvomesečnem premoru med obema krogoma volitev, kot ga pozna Ekvador, je s premišljeno taktiko ciljal na volivce poraženih kandidatov iz prvega kroga. V prvi vrsti je dvoril staroselcem, prebivalcem srednje velikih mest in periferiji.

Izjava

Njegova kampanja je za konzervativnega bankirja vsebovala nenavadno močno socialno noto. Stavil je predvsem na podobo kompetentnega gospodarstvenika, ki bo rešil potapljajočo se ekonomijo.

Izjava

Če vzamemo v obzir februarske parlamentarne volitve, na katerih je prepričljivo zmagala Correova široka koalicija Zveza za upanje z okrog tretjino poslanci, na drugem mestu pa je bila staroselska stranka s skoraj 17 odstotki, bo Lasso težko učinkovito vladal. Njegova stranka Ustvarjanje priložnosti, znana tudi pod kratico CREO, ima v parlamentu z desetimi odstotki glasov le 12 poslancev proti 76 poslancem omenjenih dveh progresivnih strank in 18 poslancem socialdemokratov. 

Izjava

Glede na to, da je favorizirani Arauz zapostavil nekatere ključne skupine progresivnega zavezništva, kot so ženske in LGBT skupnost, bo morda prerojena staroselska stranka postala pomemben del levice. Lassova izvolitev ob progresivno usmerjenem parlamentu ne bo dramatičen prelom, temveč nadaljevanje spogledovanja z neoliberalizmom njegovega predhodnika Morena, spada pa v trend konzervativnejših volilnih izidov v delu Latinske Amerike.

OFFsajd je pripravil Petar.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness