Nikogaršnji McCarthy

Aktualno-politična novica
4. 10. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Predstavniški dom kongresa Združenih držav Amerike je z 216 glasovi za in 210 glasovi proti razrešil svojega predsednika Kevina McCarthyja. Republikanskega predsednika se je poleg vseh demokratskih članov predstavniškega doma odločilo razrešiti tudi osem strankarskih kolegov, ki so omogočili večino za njegovo razrešitev. Po vmesnih volitvah, ki so bile pred slabim letom dni, imajo republikanci v predstavniškem domu namreč večino z 221 poslanci proti 212 demokratskim poslancem. McCarthy bi brez osmih republikanskih glasov, ki so glasovali za njegovo odstavitev, torej še vedno bil predsednik. 

Inscenirana panika zaradi omejitve državnega dolga
 / 2. 6. 2023

Razrešitev si je McCarthy uradno nakopal zato, ker je s pomočjo demokratskih glasov in mimo skupine republikancev, ki je temu nasprotovala, skozi kongres spravil zakon o nadaljevanju financiranja vladnih institucij. Proračunsko leto Američani začenjajo s prvim oktobrom, do tega roka, torej do minule nedelje, je kongres zato moral sprejeti zakon, s katerim so se izognili prekinitvi financiranja vladnih agencij. Prekinitev financiranja je brez tega grozila denimo zvezni agenciji za letalstvo. Pobudo za razrešitev McCarthyja je vložil republikanec Matt Gaetz, saj je ocenil, da je McCarthy s tem, ko je skozi kongres spravil zakon o nadaljevanju financiranja vladnih agencij, prekršil ustni dogovor, ki ga je imel z republikanci.

Analiza dogajanja pred ameriškimi volitvami za senat in predstavniški dom
 / 12. 8. 2022

Za izvolitev na mesto predsednika predstavniškega doma je McCarthy potreboval 15 krogov glasovanja. Gaetz je s skupino republikanskih prijateljev, ki jih v ameriški politiki dojemajo kot goreče sledilce nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, v zameno za podporo McCarthyju januarja izpogajal, da bodo proračunske dokumente v kongresu potrjevali področno. Za vsako vladno agencijo oziroma za vsako področje delovanja zvezne vlade bi po dogovoru morali sprejeti ločen zakon. A ker se je prvi oktober približeval, kongres pa je uspel sprejeti le štiri področne zakone, je McCarthy sklenil, da bo potreben skupen zakon o podaljšanju financiranja vlade. Tega je nato v soboto skozi kongres ob nasprotovanju Gaetzove skupine spravil s pomočjo demokratov. Ob pogajanjih za začasno odpravo omejitve ameriškega državnega dolga konec maja oziroma začetek junija pa je republikanska skupina od McCarthyja izsilila še en bonbonček. Pobudo za razrešitev predsednika spodnjega doma odtlej lahko kadarkoli vloži zgolj en poslanec. Povzame Peter Finn z londonske Univerze Kingston. 

Finn

Zakaj je torej osem republikancev včeraj glasovalo za odstavitev McCarthyja, pojasni Richard Johnson z Univerze Queen Mary v Londonu. 

Johnson

Kateri so osebni razlogi, ki jih imajo za odstavitev McCarthyja nekateri republikanci, pojasni Johnson. 

Johnson

Tako imenovane »radikalne« republikance pri zakonu o podaljšanju financiranja agencij zvezne vlade moti predvsem McCarthyjev pogled na financiranje vojaške pomoči Ukrajini. 

Johnson

Vsa ta kolobocija je nastala zato, ker so v kongresu morali sprejeti zakon za podaljšanje financiranja institucij zvezne vlade. Kaj sploh pomeni prekinitev financiranja vlade?

Johnson

Kaj pomeni dejstvo, da so podaljšanje financiranja agencij zvezne vlade v kongresu dejansko sprejeli, povesta Johnson in Finn. 

Johnson 

Finn

Sprejeti zakon torej podaljšuje financiranje za čas šestih tednov, do 17. novembra. Zakon zagotavlja 16 milijard dolarjev pomoči za odpravljanje posledic poplav in požarov, vse ostalo financiranje pa ostaja na enaki ravni kot doslej. V drugo polovico novembra se bo tako nadaljevalo financiranje programov, kot sta program zvezne uprave za letalstvo za izboljšanje letališč in program za zračne navigacijske naprave. Še naprej bodo financirane tudi zdravstvene in socialne storitve. Kaj je bilo iz zakona o začasnem podaljšanju financiranja agencij zvezne vlade izvzeto, pove Johnson. 

Johnson

O ameriških vmesnih volitvah
 / 11. 11. 2022

McCarthy se je z voditeljem demokratske večine v senatu Chuckom Schumerjem zavezal, da bodo milijarde dolarjev pomoči za Ukrajino zagotovili v ločenem zakonu. A McCarthyja zdaj ni več. McCarthy je bil s podporo zakona o začasnem podaljšanju financiranja pripravljen na določen kompromis z demokrati. Zato je morda pri glasovanju o odstavitvi upal na njihovo minimalno podporo, ki pa mu je ti niso namenili. 

Johnson

Kot je povedal sogovornik, še ni jasno, ali se bo odstavitev McCarthyja demokratom na koncu izplačala. Zakon o začasnem podaljšanju financiranja je tudi za republikance, ki McCarthyju nasprotujejo, zgolj navidezen razlog za nasprotovanje Kevinu McCarthyju. Gre za tleče boje tako znotraj obeh strank kot tudi med njima pred predsedniškimi volitvami, ki bodo naslednjo jesen.

Foto:  Flickr, CC BY 2.0., DonkeyHotey

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness