Niti ena manj, vsak teden znova

Aktualno-politična novica
27. 11. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Femicid na Hrvaškem
 / 27. 9. 2023

V Italiji se že več kot en teden na ulicah zbirajo protestnice proti femicidu in nasilju nad ženskami. Povod za proteste je bil umor 22-letne Giulie Cecchettin, ki jo je umoril nekdanji partner. V soboto smo obeležili tudi mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, na protestu v Rimu pa se je zbralo več deset tisoč ljudi. O protestih smo govorili z Isabello Borelli, aktivistko iz transfeministične organizacije Niti ena manj, ki je proteste organizirala.

Izjava

Sledi rekonstrukcija.

V zgodnjih jutranjih urah dvanajstega novembra je Giulio Cecchettin ugrabil in umoril njen nekdanji partner. Bila sta sošolca na študiju strojništva, Giulia pa se je zvezo odločila končati avgusta, potem ko jo je partner psihološko in verbalno trpinčil. Giulia se je z nekdanjim partnerjem sestala zaradi skrbi zanj, kljub temu da jo je v mesecih pred umorom večkrat ustrahoval in ji grozil z nasiljem.

Enajstega novembra se nekdanji par sreča v restavraciji. Nadzorne kamere na cesti Fossò, ki je nekaj kilometrov oddaljena od restavracije, dvajset minut do polnoči posnamejo Giulio, ki pobegne iz avtomobila. Nekdanji partner ji na posentku sledi, jo ujame in vrže na tla ter večkrat udari. Napadalec jo nato odnese nazaj v avto in se odpelje. Avto preiskovalci pozneje opazijo na različnih točkah v pokrajinah Benečija in Treviso. 

En teden pozneje je policija v provinci Pordenone našla Giulino truplo. Forenziki so v obdukciji ugotovili, da je Giulia umrla zaradi najmanj dvajsetih vbodnih ran v vrat in obraz. Čez nekaj dni je njenega nekdanjega partnerja, ki je zbežal v Nemčijo, aretirala policija. Ta je njen umor že priznal. 

meloni
O postfašistični stranki Bratje Italije
 / 30. 9. 2022

Giulia bi morala šestnajstega novembra, le štiri dni potem ko je bila umorjena, diplomirati. Namesto tega je postala stosedma umorjena ženska v Italiji letos in štiriinpetdeseta žrtev femicida. Umor Giulie Cecchettin je v Italiji sprožil množične odzive medijev in politike. Femicid je javno obeležila tudi neofašistična premierka Georgia Meloni, ki je izrazila sožalje Giuliini družini in napovedala ukrepe za zmanjšanje nasilja nad ženskami. Aktivistka Isabella Borelli sicer meni, da vlada kljub napovedanim ukrepom poslabšuje položaj žensk in pripadnikov kvir skupnosti.

Izjava

Sogovorka na primeru partnerskega nasilja opiše problem patriarhata v Italiji. 

Izjava

Vlada in nasilni posamezniki pa niso edini krivec v vzdrževanju kulture patriarhata, ki aktivno prispeva k pogostosti femicida, kot je umor Giulie Cecchettin.

Izjava

Italijanski senat je v sredo sprejel amandmaje k tako imenovanemu zakonu rdečega alarma, ki je namenjen varovanju žensk pred nasiljem. Zakon povečuje sredstva za načrt boja proti nasilju in za zaščito žensk, ki so žrtve partnerskega ali družinskega nasilja, in uvaja 20-dnevno aretacijo za vse nasilne partnerje, ki jih med nasiljem zasačijo. Kdo je ta, ki jih mora zasačiti, v amandmaju ni natančno pojasnjeno. Poleg tega zakon osebam s prepovedjo približevanja odreja nošnjo elektronske zapestnice, ki bo merila minimalno razdaljo od žrtve. Vlada pa je ministrstvu za enake možnosti in družino naložila pripravo ozaveščevalne akcije o partnerskem nasilju v šolah. Borelli pojasni, zakaj sprejeta zakonska dopolnila niso dovolj. 

Izjava

Glavna kritika sogovorke temelji v neprimernem državnem financiranju varnih hiš v Italiji.

Izjava

Umor Giulie Cecchettin je že štiriinpetdeseti femicid v Italiji letos, kar pomeni, da se je v primerjavi z lanskim letom število femicidov v državi zvišalo za vsaj 17 odstotkov. Kljub temu se vlada raje kot z ustanavljanjem varnih hiš ukvarja z deložacijami skvotov, ki zaradi nezadostnega financiranja opravljajo nalogo varovanja zlorabljenih žensk. 

Preverjanje vladnih naporov preprečevanja nasilja nad ženskami
 / 6. 6. 2023

Borelli pove, kakšne akcije organizacija Niti ena več pripravlja v prihodnje. 

Izjava

Medtem ko je število večine zločinov v Italiji v zadnjem letu padlo, število femicidov strmo narašča. Nezadostni ukrepi vlade in medijsko romantiziranje umora Giulije Cecchettin prispevata k vzpenjajočim številkam. Giulia je le ena izmed 54 Italijank, ki so bile letos umorjene, zgolj zato ker so bile ženske. Niti ena manj, vsak teden znova. 

 

Foto: Non una di meno, instagram.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.