Novi prebivalci Lenta

Aktualno-politična novica
27. 12. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

Prekinitev financiranja inštituta Lutra
 / 31. 3. 2022
V tokratnem OFFsajdu se podajamo v Maribor, kjer so prebivalci mesta dobili nove someščane. V začetku novembra so mimoidoči sprehajalci na Lentu opazili podrto mlado nedavno zasajeno vrbo. Videti je bilo, kot da bi jo nekdo posekal, a se je kmalu izkazalo, da so zločin zakrivili bobri. Ti so se na desni breg reke Drave, sploh v bližino železničarskega mostu, naselili že pred slabim letom dni.

Na prvi pogled je nekoliko čudno, da so se bobri naselili ravno ob Lentu, torej v obljudenem okolju. Bobri so namreč plašne živali in se navadno umaknejo stran od ljudi. Ustanoviteljica in idejna vodja Inštituta Lutra Marjana Hönigsfeld Adamič pa pojasnjuje, da izbira desnega brega Drave ni tako nenavadna.

Izjava 1

Bobri so sicer slovenska avtohtona vrsta, a so zaradi lova za dolga stoletja izginili iz naših krajev. 

Izjava 2

Nadalje Adamič pojasnjuje, kakšno okolje je primerno za te glodalce. 

Izjava 3

Bobri prostore, v katerih živijo, izbirajo tudi glede na hrano, ki jim je v določenem habitatu na voljo. Kako se bobri prehranjujejo in kako to vpliva na menjavo njihovega življenjskega prostora? 

Izjava 4

Ali se bodo bobri obdržali v štajerski prestolnici, je seveda odvisno predvsem od ljudi. Kot opisuje Adamič, se je človeški odnos do bobrov skozi stoletja spreminjal. 

Izjava 5

Sogovorka pojasnjuje, da bobri sicer lahko povzročijo škodo, a država omogoča njeno povrnitev. Sicer pa nikakor ne ogrožajo človekovega življenjskega prostora. 

Izjava 6

Bobre že dalj časa spremlja novinar, zgodovinar in lovec Stanislav Kocutar. Kot je dejal za Televizijo Slovenija, so se bobri znašli 30 metrov od stare trte, ki raste na Lentu. Kocutar, ki sicer deluje tudi kot mestni viničar, se je odločil, da trto zavaruje z mrežo, da živali ne bi poškodovale najstarejše trte na svetu. 

Izjava 7

Adamič pa dodaja, da so nam bobri mnogokrat lahko tudi zgled, zlasti pri spopadanju s podnebnimi spremembami. 

Izjava 8
  
Bobri, ki so se do sedaj nahajali predvsem v zgornjem toku reke Drave, na območju Krajinskega parka Mariborsko jezero, v bližini Kamnice, Bresternice in obrežja Mariborskega otoka, se bodo morda ustalili tudi na mariborskem Lentu. Zagotovo so že postali medijska senzacija. 

Srečno, bober!

Foto: Creative Commons, Flickr

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Človek človeku, bober

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness