Novo obdobje Japonske

Oddaja
1. 4. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Z nastopom novega japonskega cesarja Naruhita prvega maja in abdikacijo trenutnega cesarja Akihita se tej državi obeta tudi novo poimenovanje obdobja. Na Japonskem je vzporedno v veljavi tudi zahodni način štetja časa, torej gregorijanski koledar, a je recimo na dokumentih, časopisih, koledarjih in kovancih čas zapisan glede na tradicionalni cesarski koledar po zgledu kitajskih. Trenutno je tako na Japonskem leto Heisei 31, ki se je  začelo z nastopom trenutnega cesarja.

Japonska vlada je danes objavila, da bo ime novega obdobja Reiva. Rei lahko pomeni Red, ukaz, lahko pa pomeni tudi Dobro ali lepoto. Druga pismenka Va lahko pomeni mir ali harmonijo. Po besedah japonskega premierja Šinza Abeja Reiva implicira, da je kultura rojena in negovana, ko se ljudska srca privlačijo z lepoto. Kdaj se je tak način štetja časa vzpostavil, pojasni Luka Culiberg z Oddelka za azijske in afriške študije Filozofske fakultete v Ljubljani.

Izjava

Kot rečeno, se je novo obdobje do 19. stoletja začelo ob pomembnih naravnih pojavih ali krizah, nato pa se je to ob nastopu moderne Japonske in dobe Meidži leta 1868 spremenilo. Trenutno se sicer izteka četrto obdobje moderne Japonske. Culiberg podrobneje pojasni, zakaj se je po 19. stoletju obdobja poimenovalo po cesarjih.

Izjava

Tradicionalno so se pismenke obdobij na Japonskem prevzele iz starodavnih kitajskih tekstov, tokrat pa so prvič uporabili pismenke iz najstarejše obstoječe zbirke japonske poezije iz druge polovice osmega stoletja. Ozadje pojasni Culiberg.

Izjava

Beseda Reiva je sestavljena iz pismenk Rei in Va. Ime mora biti glede na smernice primerno za ideale naroda. Sestavljeno je iz dveh kitajskih pismenk in ne sme biti težko za napisati in prebrati. Čeprav je do začetka mandata novega cesarja še en mesec, so novo ime oznanili že zdaj, da se lahko podjetja in vladne ustanove pripravijo na spremembo.

Izjava

Ime so predlagali učenjaki klasične kitajske in japonske literature. Po mesecih skrivnega posvetovanja je panel, ki je bil zadolžen za izbiro končnega imena obdobja, to storil v pisarni premierja, kjer so še prej preverili, ali so nameščene kakšne prisluškovalne naprave. Vsi so morali tudi predati svoje telefone in druge naprave, da bi preprečili uhajanje imena v javnost. Vsako ime, ki bi ušlo, bi bilo takoj umaknjeno s seznama možnih izbir.Na Japonskem je bil okrog imena tudi velik medijski pomp. V urah pred naznanitvijo so potekale oddaje, v katerih so govorili o pomembnosti novega imena ter v živo prenašali novice. Uradnike, ki so določevali ime, so na poti do premierjeve pisarne v živo spremljali preko helikopterjev. Naznanitev imena so Japonci spremljali prek malih in velikih zaslonov, pozdravili so ga z aplavzom, nekateri pa tudi s solzami. Culiberg pove tudi, kako razširjeno je tradicionalno japonsko štetje časa.
Izjava

Trenutni cesar Akihito bo 30. aprila abdiciral zaradi zdravstvenih razlogov, kar bo prva abdikacija po več kot 200 letih. Napoved abdikacije je državna televizija objavila leta 2016, leta 2017 pa je bil sprejet zakon, ki bo to omogočil.

Izjava

Japonska je ustavna monarhija, cesar pa ima omejena pooblastila, izvaja recimo obredne dolžnosti, kot sta imenovanje premierja in predsednika vrhovnega sodišča. Člani cesarske družine služijo tudi kot predstavniki države v mednarodni skupnosti, gostijo tuje goste ter obiskujejo države. Culiberg pove tudi, kakšen bo po njegovem mnenju prihodnji japonski cesar.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.