Od programov k investicijam

Aktualno-politična novica
19. 6. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Na mariborski mestni občini so minuli teden na pogovor poklicali nevladne organizacije, ki delujejo na področjih kulture, dopolnilnih socialnovarstvenih programov in športa. Kakor trdijo na občini, ki ji drug mandat županuje Saša Arsenovič, je slaba dva meseca po sprejetju rekordnega proračuna nastala potreba po varčevanju in podražitvah. Zato na občini krivijo prenizka državna sredstva, energetsko draginjo in infrastrukturne investicije občine. Nevladnike  na občini skušajo prepričati, naj sprejmejo manj denarja za svoje programe, ki jih že izvajajo v polnem obsegu. Poleg tega so na sejah mestnega sveta podražili občinske storitve, kot so vrtci, parkirišča in vstopnine v mestni kopališči. Načrtujejo tudi dvig cen za vodo, odvoz odpadkov in pogrebne storitve. Prav tako Arsenoviču skozi mestni svet, kjer nima zagotovljene koalicije, še ni uspelo spraviti podražitev avtobusnega prevoza in gondole na Pohorje. Prihajajoča četrtkova seja mestnega sveta ima tako predvidenih 44 točk dnevnega reda, opozicija pa zahteva še uvrstitev dodatnih točk za zagotovitev polnega financiranja programov nevladnikov. 

Letošnji proračun je mestni svet sprejel dvajsetega aprila, kar je bilo že tretjič, da se je znašel pred mestnim svetom. Dvakrat pred tem so ga namreč svetniki že zavrnili in dopolnili. Sprejeli so ga z 18 glasovi za in nobenim proti, saj so se svetniki iz Gibanja Svoboda in Slovenske demokratske stranke glasovanja vzdržali. Proračun znaša nekaj več kot 190 milijonov evrov, kar je 50 milijonov več kot lani. Postavka v proračunu, poimenovana kot “drugi programi v kulturi”, je na primer glede na lanskoletno realizacijo narasla z nekaj manj kot šest na 28 milijonov evrov, “dejavnost zdravstvenih domov” pa se je z manj kot milijona dvignila na deset milijonov evrov. Čeprav proračun zagotavlja povišanja porabe na domala vseh področjih, je jasna razlika med povečanjem na področju investicij in povečanjem na področju tekočih odhodkov.

Brv Lent - Tabor za oživitev Maribora
 / 10. 11. 2022

Za povečanje tekočih transferjev nepridobitnim organizacijam in ustanovam, torej organizacijam, ki niso javni zavodi, proračun letos zagotavlja slabih 700 tisoč evrov več, kot je bilo porabljenih lani. Skupno povečanje tekočih transferjev in odhodkov, pod katero lahko uvrstimo denimo dražje energente, znaša 12 milijonov evrov. 38 milijonov evrov pa je razlika med lanskoletnimi realiziranimi investicijskimi odhodki in transferji ter letos predvidenimi sredstvi za investicije. Govori Mariborčan Matic Primc.

Izjava

Pri povečanju sredstev za investicije v kulturo sogovorci navajajo predvsem Center Rotovž, ki vključuje tudi knjižnico, in obnovo Vojašniškega trga. Arsenovič pa je v intervjuju za Večer navedel, da je za celoten proračun zmanjkalo 13 milijonov evrov. Na občini smo sicer skušali dobiti sogovorca, da bi nam podrobneje pojasnil proračunske postavke, povabili pa so nas na novinarsko konferenco, ki bo v sredo. Županove izgovore za luknjo komentira Primc.

Izjava

Mestni svetnik Josip Rotar z Liste kolesarjev in pešcev meni, da je luknja posledica več faktorjev, med katerimi se znajde tudi župan sam.

Izjava

Da bi proračunsko luknjo zmanjšal, je Arsenovič napovedal reze v nekaterih sektorjih, kakopak pa so najprej za to na vrsto prišla področja kulture, sociale in športa. Napovedal je uvedbo začasnih odločb, ki bi financiranje kulture, športa in socialnih transferjev zmanjšale za dvajset do štirideset odstotkov. Primc meni, da Arsenovič z rezi v kulturi hoče pridobiti dodatna sredstva za svoje infrastrukturne projekte.

Izjava

S tem, da je letošnji proračun prenapihnjen in da vse investicije v infrastrukturo niso nujne, se strinja Lidija Divjak Mirnik, mestna svetnica iz Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti. 

Izjava

Konec letošnjega leta se iztekajo roki za izvedbo del za evropsko kohezijsko perspektivo od leta 2014 do leta 2020. Če mariborska občina ne želi vračati evropskih sredstev, mora investicije letos tudi dokončati. Župan obljublja, da bodo sredstva, ki jih zdaj programi zaradi rezov ne bodo dobili, v primeru presežka na koncu leta vseeno izplačali. A na občini so nevladnikom dodatne reze napovedali tudi za naslednje leto. Več o začasnih odločbah na področju kulture pove Urška Breznik iz Pekarne Magdalenske mreže.

Izjava

Soočenje kandidatov in kandidatke za župana_jo Maribora
 / 7. 11. 2022

Svetniki iz Slovenske demokratske stranke so vložili zahtevo za razpravo o izplačilu dogovorjenih sredstev na področju športa na četrtkovi redni seji. Podobne zahtevke bodo vložili tudi v Gibanju Svoboda za področje sociale in Listi kolesarjev in pešcev za področje kulture. Več o predlogu Liste kolesarjev in pešcev pove Rotar.

Izjava

Tudi Rotar meni, da Arsenovič brez rebalansa proračuna nima nobene zakonske osnove, da sprejema odločitve, kot so začasne odločbe o financiranju programov nevladnikov.

Izjava

Na dnevnem redu svetnike čakajo tudi podražitve. Primcu se sicer podražitve v razumnih mejah zdijo neizogibne. Opozarja pa na to, da podražitve javnih storitev ne gredo skupaj z zmanjšanjem občinskih sredstev organizacijam, ki skušajo skrbeti za socialno varnost občanov. 

Izjava

Vir slike: Facebook

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.