Pobalinsko, netransparentno in po hitrem postopku

Oddaja
24. 6. 2013 - 17.00
 / OFFsajd

Lahko bi rekli, da smo se že navadili, da se vse nove spremembe, ukrepe in dopolnitve po različnih ministrstvih sprejema pobalinsko, ne-transparentno in po hitrem postopku. Pri sprejemanju tako imenovanih interventnih ukrepov se že kar praviloma zaobide tako strokovno kot laično javnost. Pretekli petek je vlada Republike Slovenije, natančneje ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na dopisni seji sprejela kopico interventnih ukrepov na področju trga dela in starševskega varstva ter spremembe in dopolnitve Zakona o urejanju trga dela. Občutile jih bodo socialno najbolj ranljive skupine.

In to kljub že leta 2009 s strani takratne tako imenovane leve vlade podpisane Resolucije o normativni dejavnosti, ki vladi pri sprejemanju zakonodajnih sprememb nalaga vključevanje javnosti. Vlado, katerokoli, obvezuje k vključevanju javnosti pri zakonodajnih procesih na podlagi načel. Mednje sodijo načelo pravočasnega obveščanja javnosti in zagotavljanja razumnega časa za sodelovanje, načela odprtosti, dostopnosti in odzivnosti. Pri tem je potrebno izpostaviti še načelo transparentnosti, po katerem bi morala biti javnosti zagotovljena preglednost nad postopki. Po tej resoluciji je sistem in način po katerem je vlada v petek sprejela spremembe, neprimeren in predstavlja popoln odstop od teh določil.

O posledicah sprejetih ukrepov, resoluciji, ki je očitno le še eksotičen dokument, smo govorili z izvršnim sekretarjem Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Goranom Lukičem   Za komentar glede pobalinske udomačitve interventnega sprejemanja zakonov v naših političnih logih, smo prosili ustavnega pravnika Andraža Terška.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness