Povolilne sanje

Aktualno-politična novica
4. 6. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Spoštovano poslušalstvo, pozdravljeni na povolilni ponedeljek. Danes je nov dan in čas je, da se posvetimo včerajšnjim sanjam. Včeraj so namreč, če kdo tega še ne ve, potekale predčasne volitve v slovenski parlament, na kratko znane kot  parlamentarne volitve 2018. Rezultati so znani in čas je za analizo dogajanja, kot se za vsak resen medij spodobi.

Včerajšnjih volitev se je udeležilo 52,01 odstotkov volivcev, to je 890 tisoč Slovencev z volilno pravico, kar je malenkost več kot na volitvah pred štirimi leti.  Za sedeže v parlamentu se je potegovalo 25 strank, v parlament pa se jih je prebilo devet, kar je dve več kot leta 2014. Poleg že uveljavljenih strank se v parlament vrača Slovenska nacionalna stranka in eden in edini Zmago Jelinčič  ter prihaja novinka Lista Marjana Šarca, ki je ponovila uspeh vodje stranke z lanskih predsedniških volitev in se uvrstila na drugo mesto.

Relativni zmagovalec volitev je Slovenska demokratska stranka, ki je dobila 25 mandatov, na drugem mestu je že prej omenjena LMŠ s 13 mandati. Nato sledi tesen blok Socialnih demokratov in Stranke modernega centra z 10 mandati ter Levice z enim mandatom manj. Nova Slovenija je število mandatov zvišala na sedem, NSi pa sledita stranki, katerih vodji sta ostali zunaj parlamenta, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS. Kot zadnja je parlamentarni prag presegla Slovenska nacionalna stranka.

Včeraj so se sodelavci Aktualnopolitične redakcije odpravili na teren in za vas nabrali nekaj izjav, ki vam bodo obudile spomin na včerajšnji dan. Pričeli bomo v nižinah in skozi oddajo priplezali do vrha. Končali pa bomo s kompilacijo mnenj o sestavljanju koalicije.

DeSUS, tako imenovan glas upokojencev, v parlamentu ostaja, da poskrbi za starejše občane. Erjavec to, da sam ni bil izvoljen v parlament, pojmuje kot oseben poraz (oooo), a meni, da ima vsak vzpone in padce. Prisluhnimo, kako ga veseli, da tokrat DeSUS ne bo edina stranka, ki bo skrbela za upokojence, saj ima letos mnogo strank v programu skrb za starejše:

Izjava

Vtise o rezultatih je strnila tudi gospa med političnimi gospodi Alenka Bratušek, ki se tako kot gospod Erjavec ni uvrstila v parlamentarne klopi. Njeno stranko bo v državnem zboru zastopalo pet moških. Alenka Bratušek o tem, kakšno vlado si želi:

Izjava

Naslednja je Nova Slovenija in njen novi predsednik Matej Tonin, ki je ob dosegu sedmih mandatov ponudil svoj odstop, saj jih je svoji stranki in volivcem obljubil deset. S tem je pokazal, da vedno misli resno. To pojasni tudi sam:

Izjava

Si pa tudi v Novi Sloveniji zastavljajo pomembne izzive. Eden izmed njih je zdravstvo, drugi pa gospodarstvo:

Izjava

Sledi Levica, ki ni več združena, je pa po besedah njenega predsednika Luke Mesca prihodnost:

Izjava

Svoje vtise o rezultatih je v krajšem intervjuju strnil tudi Miha Kordiš:

Izjava

Na nehvaležno četrto mesto naše lojtre je splezala stranka, ki je vodila zadnji mandat in se v njem tudi po novih volitvah očitno zataknila. Stranka modernega centra in Miro Cerar sta namreč obtičala nekje med vodenjem vlade in predvolilno kampanjo, čeprav tudi v tej stranki zatrjujejo, da je glavna kakopak prihodnost. Več, Cerar:

Izjava

Bronasto medaljo volitev so si prislužili Socialni demokrati in Dejan Židan, ki bodo držali obljube. Kaj obljubljajo? Obljubljajo socialno državo, s solidnim zdravstvom in pravičnim sodstvom:

Izjava

In to še ni vse, SD bo poskrbela tudi za varnost:

Izjava

Tudi to še ni vse, na vrsto bo namreč prišlo tudi gospodarstvo:

Izjava

Na drugem mestu se veselo smehlja Marjan Šarec in Lista, ki nosi njegovo ime. Šarec želi razvojno naravnano vlado, a še bolj si želi možnost za sestavo vlade, v luči razvoja seveda:

Izjava

Na prvem mestu pa je ljudstvo nagovoril nihče drug kot Janez Janša, predsednik stranke SDS, ki zagotavlja, da Slovenije ne obkrožajo sovražniki in da se imamo pri nas v bistvu kar lepo :

Izjava

Zaključek današnjega OFFsajda pa namenimo špekulacijam o koaliciji. Pomladne stranke bi želele sestaviti vlado, a tiste nepomladanske pravijo, da v to vlado ne gredo. Predsednik države Borut Pahor bo SDS kot relativni zmagovalki dal možnost za sestavo vlade. Koalicijo si želi sestavljati tudi Marjan Šarec, ki opozarja, da bo sestava vlade težka. Sliši pa se tudi šepet o tem, da nas v prihodnosti čakajo ponovne predčasne volitve. V kakšne koalicije bi šli naši politiki?

DeSUS v koalicijo s SDS ne gre, je povedal Karl Erjavec, ki si želi levosredinsko vlado.

Izjava

Stranka Alenke Bratušek bo samo v vladi, ki bo poskrbela za upokojence in zdravstvo. Zagovarjajo namreč socialno liberalne vrednote in menda sem SDS ne spada.

Izjava

Nova Slovenija si želi močne vlade s čim manj strankami, kjer se ne delimo več na leve in na desne, ampak stopimo skupaj in mislimo resno .

Izjava

Levica je mnenja, da bodo kljub zmagi SDS koalicijo sestavljale stranke levo od nje. Ta vlada pa po njihovih besedah ne sme biti sredinsko prazna, kot je bila zadnja, ampak leva z veliko začetnico. Prav tako se bodo borili za izstop iz NATA.

Izjava

Miro Cerar raje kot o koaliciji govori o svojem preteklem mandatu, zato o tem, kaj bo storila SMC, ni želel poročati. Razumeti moramo, da si želijo člani te moderne stranke o rezultatih premisliti in počakati na koalicijska pogajanja.

SD se veseli živosti socialne demokracije . Želijo si vlade, ki bo koristna za Slovenijo, koaliciji z NSi bi menda lahko prikimali, koaliciji s SDS veliko težje.  

Bi pa koalicijo rad sestavljal Marjan Šarec, saj se tudi LMŠ ne vidi v koaliciji s SDS.

Izjava

Janez Janša, tisti iz SDS, ne tisti iz Levice, pa zagotavlja, da bo v koalicijo povabil vse, saj so v njegovi stranki odprti za sodelovanje:

Izjava

Znanega tako nič, vsepovsod se vije megla. Kakšno koalicijo bomo dočakali oziroma ali je sploh ne bomo dočakali, bo znano v prihodnosti. Naj vam bo prihodnost naklonjena, pa vzklikamo mi! 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness