Slovaški dobri fantje

Aktualno-politična novica
7. 4. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Tako kot v Republiki Sloveniji je tudi v Slovenski republiki, to je na Slovaškem, izbruh epidemije spremljalo oblikovanje nove vlade. Konec februarja so potekale parlamentarne volitve, na katerih je slavila stranka Običajni ljudje in neodvisne osebnosti, krajše OLANO, ki jo vodi povsem običajen milijonar in sedaj tudi premier Igor Matovič. Zmagovalna desnosredinska stranka je svojo kampanjo vodila z izrazito kritiko prej vladajočih struktur ali, če hočete, elit. 

Običajna korupcija in neodvisni volivci v Slovenski republiki.
 / 2. 3. 2020
Uslugo opoziciji je pred dvema letoma storilo pravosodje, ko je v enem od protikorupcijskih postopkov obtožilo tudi takratnega premierja Roberta Fica, sicer tudi predsednika nominalno levosredinske vladajoče stranke Smer. Mafijski posli države so bili razkriti po umoru slovaškega raziskovalnega novinarja Jána Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kuširove februarja 2018. Novinar Kuciak je v svojih člankih razkrival korupcijo državnih instucij. Umoru so sledili množični protesti, največji v zadnjih tridesetih letih, katerih rezultat je med drugim bil tudi odstop Fica, ne pa tudi predčasne volitve, saj je premierski stolček zasedel Ficov strankarski kolega Peter Pellegrini. Umor raziskovalnga novinarja je pomembno vplival na politični in družbeni razvoj države. Kuciakovo delo in preiskava njegove smrti sta pokazala, da so politiki in državni funkcionarji vodili državo v slogu Joeja Pescija v Scorsesejevih filmih. 

Dve leti po smrti Kuciaka in njegove zaročenke je posebno slovaško sodišče v kraju Pezinok za njun umor na 23 let zapora obsodilo nekdanjega vojaka Miroslava Marčka. Vojak je bil zgolj izvrševalec “dolžnosti”, krivdo pa je med preiskavo priznal in trdil, da je umor izvedel ob pomoči drugega obtoženca v primeru Tomáša Szabója, ki krivdo zanika. Domneva se, in po poročanjih utemeljeno, da je bil naročnik umora podjetnik Marian Kočner, organizatorka pa Alena Zsuzsova, ki sicer tudi zanikata krivdo, njun primer pa bi se naj zaključil v nekaj tednih. Lani so na petnajst let zapora že obsodili posrednika pri umoru Zoltana Andruska, ki je s tožilstvom sklenil dogovor in policijo pripeljal do domnevnega naročnika umora. 

Novinar pisal o na Slovaškem znanih poslih s stanovanji
 / 26. 2. 2018
Na začetku preiskave umora se je sicer govorilo, da je Kuciak umrl zaradi njegovega raziskovanja povezav italijanske mafije s slovaškimi politiki, vendar so te domneve hitro zavrgli, pravi slovaški novinar časnika Denník, Mirek Toda

Izjava

Zdaj lahko skoraj z gotovostjo trdimo, da je imel glavno vlogo pri umoru zlogasni biznismen Marian Kočner, ki je imel v takrat vladajoči stranki Smer pomembnega podpornika, njegov zaščitnik je bil namreč sam premier Fico. O Kočnerju in njegovih vplivih Grigorij Mesežnikov, predsednik bratislavskega Inštituta za javne zadeve:

Izjava

Kočner je imel svoje ljudi na vseh nivojih državnega aparata, ustvaril si je mrežo zaupnikov v različnih državnih institucijah in tako postal imun na vsakršno policijsko preganjanje. Mesežnikov:

Izjava

Kuciak je kot novinar, ki je raziskoval korupcijo, zaradi očitne vpletenosti v državne posle začel preiskovati Kočnerja. Toda pripoveduje, kako je on osebno vpleten v zadevo, kako se je Kuciak soočil s Kočnerjem in kako je na prijavo Kuciaka reagirala policija.

 Izjava

Zaradi preiskave, ki jo je začel Kuciak, so se pokazale nepravilnosti na več področjih. Preiskava je posledično povzročila veliko menjavo kadrov tako v sodstvu kot drugih institucijah. Toda:

Izjava

Dogajanje na Slovaškem je odprlo pomembno debato o položaju novinarjev. Toda pravi, da so politiki pred umorom Kuciaka večkrat ustvarili sovražno atmosfero za novinarje, premier Fico jih je večkrat tudi psoval. 

Izjava

S takšnimi socialdemokrati sploh ne rabiš desničarjev.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.