Sveti Štefan, prosi ti, da bi naši konji zdravi b’li

Oddaja
26. 12. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Malo znano dejstvo je, da je predsednik DEMOS-a Jože Pučnik namerno izbral 23. december 1990 za datum plebiscita o neodvisnosti Slovenije, da bi lahko za vse večne čase mediji temu prazniku - v času božičnega mrtvila - namenjali neskončne paragrafe in minute radijskega in televizijskega etra. 

No, resnični razlog za datum referenduma je bil drugačen. Če parafraziramo Rosvito Pesek: Ob koncu leta so namreč lahko domov prišli slovenski zdomci, "gastarbajterji" pa so odšli v svoje kraje. Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov - ali 88,5 odstotka vseh. 

26. december, dan razglasitve končnega rezultata referenduma o neodvisnosti Slovenije, je bil leto kasneje razglašen za državni praznik. Prost dan ob svetem Štefanu pride še kako prav konjem in njihovim lastnikom, ki jih neprekinjeno že od leta 1858 blagoslavljajo v Dolenji Stari vasi pri Šentjerneju. Včasih je blagoslov potekal na prvo nedeljo po prazniku, zahvaljujoč političnim igricam Jožeta Pučnika pa lahko dogodek zadnjih 28 let poteka ob dnevu zaščitnika konjev. Govori domačinka in avtorica diplomskega dela Štefanovo v Dolenji Stari vasi - najstarejši neprekinjen običaj blagoslova konj v Sloveniji Nuša Frančič.

Prvi in drugi jutranji BritOFF nove sezone
 / 1. 10. 2019

Izjava

Tovrsten običaj sicer poteka še v mnogih krajih po Sloveniji - med drugimi v Gorenjih Sušicah pri Dolenjskih Toplicah, v Semiču, Šentrupertu na Dolenjskem, Štefanu pri Trebnjem, Goriški vasi pri Škocjanu, Kapelah, Pišecah, Harijah v Brkinih, Vipavi in v Zanigradu na Primorskem - a nikjer nima takšne tradicije. Blagoslov je nenazadnje potekal tudi med prvo in drugo svetovno vojno, četudi v znatno skrčeni obliki.

Izjava

V Dolenji Stari vasi dogodek organizirata lokalno prostovoljsko gasilsko društvo in občina Šentjernej. Konjeniki so se danes zjutraj zbrali na hipodromu, konjeniška povorka, ki je letos štela 168 konj, pa se je odpravila proti cerkvi, kjer se je ob 10.00 začel obred. 

Grem lahko s ponijem na pivo?
 / 26. 8. 2019

Izjava

161. zapored so tako konjeniki obiskali cerkev sv. Frančiška Ksaverja, ki stoji na mestu nekdanje cerkve sv. Štefana. Frančič.

Izjava

Štefanovo v Dolenji Stari vasi - kljub zmanjšanemu pomenu konja v moderni dobi - ne rabi skrbeti za svoj obstoj. Število konjev nikakor ne upada, v Šentjerneju, kjer domuje tudi klub za konjski šport, pa ima konjereja še kako pomembno mesto. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness