Taktične predčasne volitve

Aktualno-politična novica
24. 7. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Na španskih predčasnih parlamentarnih volitvah je pirovo zmago dosegla konservativna Ljudska stranka, ki je s 33 odstotki glasov v spodnjem domu parlamenta pridobila 136 sedežev. Sledi ji vladajoča Socialistična delavska stranka s skoraj 32 odstotki glasov in 122 sedeži. Predčasne volitve je maja sklical premier Pedro Sánchez iz deklarativno socialistične stranke, ko je njegova stranka v večini regionalnih parlamentov izgubila volitve proti konservativni Ljudski stranki. Lokalne in regionalne volitve so konec maja potekale v 12 od 17 avtonomnih pokrajin. Ljudska stranka je po volitvah oblast v regionalnih parlamentih prevzela v petih pokrajinah, kjer so prej vladali socialisti. Socialisti so vodstvo regionalne vlade ohranili le v dveh pokrajinah od 12, v katerih so potekale volitve. Kot je dejal Sánchez, je odločitev o predčasnih volitvah sprejel takoj, ko je videl rezultate.

Potrditev prve koalicijske vlade v španski moderni zgodovini
 / 7. 1. 2020

Regionalne volitve so kazale na ponoven vzpon Ljudske stranke, ki jo je leta 2018 volilno in tudi sicer dotolkel korupcijski škandal. Najvišje špansko kazensko sodišče je namreč konec maja 2018 več ducatov članov Ljudske stranke in stranko samo spoznalo za krive prevare, pranja denarja in nelegalnega prejemanja denarnih prispevkov v zameno za dodeljevanje poslov njihovim prijateljem. Pedro Sánchez je po obsodbi iz opozicije uspešno sprožil glasovanje o nezaupnici vladi Mariana Rajoya in postal premier. 

Izid včerajšnjih predčasnih splošnih volitev je bil na koncu tesen, čeprav so predvolilne javnomnenjske ankete desnemu bloku napovedovale gladko zmago. Zakaj se je Sánchez kljub temu odločil za tvegano potezo in razpis volitev – redne bi bile na sporedu konec leta –, pojasnjuje José Javier Olivas Osuna z Londonskega inštituta za ekonomijo in politične znanosti. 

Osuna

Da je šlo za strateško potezo, se strinja tudi Javi Hernández Castro, študent iz Salamance.

Javi

Z razpisom predčasnih volitev je Sánchezu zaenkrat uspelo preprečiti popolno prevlado desnice, vendar kljub temu ostaja v težkem položaju. Največ glasov na volitvah je osvojila Ljudska stranka, s čimer je pridobila 136 sedežev v 350-članskem parlamentu. Njena zaveznica, fašistična stranka Vox, ima 33 sedežev v parlamentu. Vox je glede na prejšnje volitve izgubil 19 sedežev. Zaveznici imata tako skupaj 169 sedežev, kar je sedem manj, kot je potrebnih za sestavo vlade. Vendar tudi levi blok ne more sam sestaviti koalicije. Socialistična delavska stranka premierja Pedra Sáncheza je osvojila 122 sedežev. Njihovi zavezniki, koalicija levih strank Sumar, med katerimi je najbolj znan Podemos, so zbrali 12 odstotkov glasov, torej imajo v parlamentu 31 sedežev. Do večine jim manjka še 16 sedežev več kot desnici. Preostale stranke imajo skupaj 28 sedežev v parlamentu. Kako se bodo razporedili njihovi glasovi v parlamentu, bo odločilo, kdo bo sestavil vlado.

O tem, kaj je pripomoglo k padcu popularnosti vlade in posledičnemu vzponu desnice na regionalnih volitvah, ki so vodile k predčasnim splošnim, več pove Olivas Osuna.

Osuna

Drug problem je, da so se nekatere progresivne politike Socialistične delavske stranke izkazale za neuspešne. 

Osuna

Novinar časopisa El Publico El Confidencial, Alejandro López De Miguel, pojasnjuje, da je desnica pridobila podporo v Madridu, medtem pa je Sánchez na teh volitvah povečal svojo podporo v Kataloniji, ki je ena ključnih regij na španskih volitvah. Tako so kompromisi s separatističnimi strankami, ki so v osrednji Španiji nepopularni, Sánchezu morda tudi pomagali.

López

V več regijah sta po zmagi na majskih regionalnih volitvah koalicijsko vlado oblikovali Ljudska stranka in Vox. Vox je tako dobil priložnost, da udejani svoj desničarski program.

López

Kampanja pred včerajšnjimi volitvami se je zato zelo osredotočala na tako imenovani kulturni boj in grožnjo, ki jo progresivnim spremembam pomeni Vox.

López

Javi potrjuje, da je podpora Sánchezu zelo povezana z nasprotovanjem potencialni koaliciji med Ljudsko stranko in Voxom.

Javi

Med malimi strankami, za podporo katerih se bosta morala potegovati oba bloka, prevladujejo nacionalistične in separatistične stranke iz Baskije in Katalonije. Večina jih ne namerava podpreti koalicije, ki bi vključevala stranko Vox, ker gre za špansko ultranacionalistično stranko, ki kot taka očitno nasprotuje njihovim interesom. Del teh strank je že v zavezništvu z levico v osrednji Španiji, tako da lahko Sánchez nanje računa, vendar skupaj z njimi še nima dovolj glasov. Zaplete se z bolj desnimi baskovskimi in katalonskimi strankami. Več o tem Olivas Osuna.

Osuna

In kaj separatistične stranke zahtevajo v zameno za parlamentarno podporo? 

Osuna

Obstajajo tudi možnosti manjših koncesij, ki bi jih levi blok lahko ponudil separatističnim strankam.

Osuna

Možnosti za potrditev desne vlade se s tem zelo zmanjšajo. Ljudska stranka potrebuje glasove Voxa, ki pa je nesprejemljiv za velik del malih strank. Socialistična delavska stranka bo prav tako težko izpolnila zahteve separatističnih strank iz Baskije in Katalonije, ki jih zavrača večina preostale Španije. Španska politika se je tako znašla v pat položaju, zato niso izključene nove predčasne volitve. 

 

Vir fotografije: Fernando Calvo, La Moncloa, 7. april 2022

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness