Tuskov zgled za Goloba

Aktualno-politična novica
tusk
17. 1. 2024 - 17.00
 / OFFsajd

Proces vladne depolitizacije Radiotelevizije Slovenija se vleče vse do danes. Drugače od slovenske liberalne koalicije se je poljska liberalno-konservativna koalicija, ki je oblast od desničarjev prevzela decembra, čistke lotila odločneje. Prejšnji četrtek je v Varšavi po pozivu poljske opozicijske stranke Zakon in pravičnost več deset tisoč ljudi protestiralo pred parlamentom. Stranka, ki je na oktobrskih volitvah po osmih letih izgubila oblast, je organizirala protest, ker nasprotuje ukrepom nove koalicije pod vodstvom Državljanske platforme, s katerimi se je spravila nad vodstva javnih medijev.

Vlada Donalda Tuska se je po prevzemu oblasti lotila menjave prejšnji vladi lojalnih kadrov, po pravnih zapletih se je odločila celo za likvidacijo državnih medijskih podjetij. Razlog za protest sta bili tudi nedavni aretaciji nekdanjega notranjega ministra Mariusza Kamińskega in sekretarja Macieja Wąsika, sicer zaradi z mediji nepovezanih očitanih primerov zlorabe oblasti. V opozicijski stranki vladi očitajo ogrožanje svobode govora in nedemokratično delovanje.

Poljski premik s skrajne na zmerno desnico.
 / 16. 10. 2023

Zagotovitev nepristranskosti javne radiotelevizije je bila ena od predvolilnih obljub novoizvoljene koalicije, saj so v času dveh zaporednih vlad pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost javni mediji poročali izrazito provladno. Aleks Szczerbiak, profesor politologije na Univerzi v Sussexu, opiše spremembe, ki so se zgodile pod prejšnjo vlado.

Izjava

Kulturni minister Bartłomiej Sienkiewicz je že v drugi polovici decembra, manj kot teden dni po zaprisegi nove vlade, odstavil nadzorne svete in direktorje javnih medijev ter imenoval nove. Naslednji dan so poslanci opozicije in zaposleni okupirali sedež Televizije Poljske in blokirali vstop novemu predsedniku nadzornega sveta, Piotru Żemłi. Novi direktor televizije Tomasz Sygut je oznanil, da bo zaradi prestrukturiranja programa potrebno prekiniti oddajanje. Nekateri javni televizijski kanali informativnega programa niso oddajali devet dni in so preoblikovan program ponovno vzpostavili pred novim letom. Dogajanje med prekinitvijo opiše Aleksandra Krzysztoszek, poljska novinarka portala Euractiv. 

Izjava

Nova koalicija trdi, da bo z novim programom zagotovila pluralnost, neodvisnost ter posredovanje verodostojnih informacij preko javnega radija in televizije. Poljski sociolog in novinar Gavin Rae ocenjuje domnevno nepristranskost novega programa.

Izjava

Delovne izkušnje in politično ozadje novega kadra, ki so ga v vladajoči koaliciji spravili na javno televizijo, opiše Szczerbiak.

Izjava

Menjavam direktorjev so sledile menjave drugih zaposlenih, ki so bili lojalni stranki Zakon in pravičnost.Tako Krzysztoszek. 

Izjava

Predsednik države Andrzej Duda, nekdanji član stranke Zakon in Pravičnost, je kot odgovor na čistko v medijih vložil veto na proračun za 2024 in s tem suspendiral financiranje javnih medijev. Kulturni minister je zaradi tega naznanil postopek likvidacije treh državnih medijskih podjetij, torej tiskovne agencije, televizije in radia. Minister je lahko po predsednikovem vetu na proračunu likvidacijo upravičil s kriznim stanjem ob negotovem financiranju, vendar so o likvidaciji kot načinu, kako zaobiti staro upravo, politiki razmišljali že prej. Postopek likvidacije lahko vlada kadarkoli prekine. Szczerbiak pojasni, kaj je predsednik želel z vetom doseči.

Izjava

Med prestrukturiranjem so člani nadzornega sveta izvolili drugega direktorja televizije, Macieja Łopińskega, vendar je Zemła odločitev zavrnil in potrdil, da funkcijo opravlja Sygut. Upravno sodišče je nato v začetku tega meseca nova imenovanja zavrnilo. Premestitev direktorjev lahko po odločitvi sodišča izvede samo Nacionalni svet za medije – organ, ki je bil vzpostavljen leta 2016 pod vodstvom stranke Zakon in pravičnost, katere člani še vedno sestavljajo večino sveta. O legalnosti postopkov nove vlade, Szczerbiak.

Izjava

Tudi po mnenju sogovorke vlada nima namena dejansko likvidirati javne radiotelevizije.

Izjava

Če bo Tuskovi koaliciji uspelo preoblikovati program javnih medijev, bodo s poljskega medijskega prostora odstranili močan glas desničarskih politik. Opozicijski stranki tako grozi izguba največje medijske platforme, s katero so dva mandata propagirali krščansko obarvane reforme. 

Izjava

 

OFFsajd je pripravila vajenka Brina, mentoriral je Matej.

Fotografija je modificirana po fotografiji Evropskega sveta.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness