Gotovi smo

Mnenje, kolumna ali komentar
27. 3. 2014 - 15.00

Spoštovani- svet je iz tira- vsi globalni mediji na čelu z BBC, so se tri tedne cele dneve ukvarjali z izginotjem nekega letala; kaj dramatična nova opozorila o globalnem segrevanju, kaj Ukrajina ali milijonski španski protesti; celo krvava Sirija je nekam izginila.

Kaj pa tale naša kura ali »dober kos raja«, kot je dejal Bush? Predsednica vlade, od pusta jo nekateri kličejo županova Micka, za stanje nacije ni uporabila prilike o iztirjenju, ampak je ob prvi obletnici svojega vladanja skočila v reaktivno letalo in rekla: «Verjamem,da lahko zdaj vsi skupaj ugotovimo,da nam je uspelo tik pred tlemi letalo stabilizirati in ga obrniti nazaj v pravo smer«.

Lahko bi se zapičil v »nazaj v pravo smer«- kdaj v zadnjih desetih ali kar 20 letih pa je letalo sploh letelo v pravo smer? A bom raje nekaj drugega: vedno bolj je jasno, da gospa v zlatih čeveljcih ni pilotka v letalu, kvečjemu glavna stevardesa. Res pa je tudi najbolj aktivni finančni minister samo drugi ko-pilot, ki le izpolnjuje ukaze iz Bruslja, Frankfurta in Wall Streeta, poleg lokalnih stricev, interesnih skupin, lobijev in drugih roparjev javne blagajne in sprevračevalcev javnega v zasebno dobro.

Pravo sporočilo naše stevardese, njenih tablet za stabilno letenju in praznih obljub 60.000 novih delovnih mest je torej - prikrivanje lastne opravilne nesposobnosti, brez-idejnosti, neodločnosti in torej de facto držanja štange koruptnemu statusu quo in potapljanju v dolžniško odvisnost, ki vodi v razprodajo javnega.Pa saj je vse že kristalno jasno, lepo transparentno – vemo, kaj bi bilo treba narediti- vlada pa nič; nič proti nadaljevanju vsesplošnega ropanja zdravstvene blagajne in javnih natečajev, nič proti uničevanju podjetji in goljufanju delavcev; nič proti posmehovanju belo-ovratniških kriminalcev pravosodnemu sistemu- nazadnje s strani vzajemnega županovega farmacevta Jakliča, ki da ima 450€ mesečnih dohodkov in nobene lastnine; jasno, saj jo je prepisal na družinske člane tako kot vsi, ki jih brezzobi tiger pravosodja le dobi v šibke čeljusti. To je slabše kot v mafijski Italiji. »boj proti korupciji pa postaja (še večja) predstava za javnost.A vse to se vlade ne tiče, to je druga veja oblasti. Kaj pa spodbujanje gospodarstva ali spodbujanjem dokapitaliziranih bank, naj začno opravljati svoje delo? Malo ali nič. a ne bi o stanovanjski politiki, industrijski politiki, upravljanjem z energijo, gozdovi, z vodo…vse to bo, po polomu takšne države, bolje opravil zasebni sektor, po možnosti tuji. Skoraj vse je usmerjeno v njegovo korist in v škodo javnega. »Leva vlada«? Ne me fukat, ne ga srat-,kot smo nekoč. Ampak tudi to že dolgo vemo.

Kam torej stabilno in tik nad tlemi leti to naše letalo? Ja, kam drugam kot v južni indijski ocean. Nič ne kaže na kako novo vstajo potnikov - seveda, saj nismo 11.septembra in letalo ne leti proti TR3, ampak na morje. Še malo, in lahko bomo rekli: »gotovi smo«– ampak, ampak: kdo smo to pravzaprav »mi«, in ali nas je res 99%., kot trobi globalna floskula skozi lap-tope na kolenih naših medijsko-teoretskih ultralevičarjev? Pa poglejmo: od teh 99% je treba, če smo pošteni, odštet kar lepo množico: z oblastjo povezanih oseb, lobistov, podjetnikov-vladnih klientov, pa kvazi-podjetnikov, lastnikov nepremičnin, več stanovanj, davčnih utajevalcev, špekulantov in rentnikov vseh sort, pa kot sedaj vemo, tudi pol ali vsaj 1000 zdravnikov, pa državnih birokratov, pa en del javnega uslužbenstva, vključno z univerzo, pa del medijskih pisunov in urednikov, tudi del upokojencev itd.itd. Morda vsem tem ne gre izvrstno, lahko jim gre le v redu, znosno, pa vendar stabilno in varno, vsaj dokler je oblast ta in taka. Vsi ti niso en razred, in tu je še en problem teoretskih levičarjev; vsi pa imajo interes za ohranjanje statusa quo in privida »stabilnega letenja«, pa četudi so lani nekateri morda špancirali po Trgu republike. Koliko jih je? takole preko prsta bi rekel - vsaj tretjina Slovenije, najbrž več.

Kaj pa mi ostali, ki bomo če ne takoj, pa na koncu tega letenja zagvišno »gotovi«, skupaj z državo kot javno zadevo in javnim dobrom nasploh? No, prva preizkušnja vsaj študentske volje bo 16. aprila,ko bo protest proti novemu zakonu o vis.šolstvu.Četudi zadeva ni enoznačna- kot ne pri vseh drugih »socialnih«zadevah: zakaj bi bilo šolanje zastonj tudi za bogato deco? Nisem še slišal dobrega odgovora na to vpršanje.

Lahko noč in srečno.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness