AKADEMSKIH 15 POČITNIŠKIH NOVIČK

Aktualno-politična novica
12. 7. 2021 - 16.00

Znani so rezultati spomladanskega roka mature. Državna komisija za splošno maturo je z rezultati dijakinj in dijakov zadovoljna. Meni tudi, da je zahtevnost letošnje in lanske mature primerljiva. Z letošnjo maturo je bila na preizkusu informacijska tehnologija, dokončno se je tudi uvedlo elektronsko ocenjevanje izpitnih pol. Slabih 5500 dijakinj in dijakov je splošno maturo opravilo, nekaj manj kot 300 se jih je odjavilo, okoli 150 pa ni bilo uspešnih. Od 34 možnih točk so dijaki na splošni maturi v največjem deležu dosegli 20 točk, kar je višje od lanske koncentracije okoli 17 točk. Prav tako se je v primerjavi z lani povečal delež maturantov, ki so na splošni maturi dosegli najvišje število točk.

Od dobrih 10.400 prijavljenih dijakinj in dijakov, ki so opravljali poklicno maturo, se jih je okoli 1500 odjavilo, skoraj 8300 pa jih je bilo uspešnih. Pri poklicni maturi je prav tako višji delež kandidatov kot leta poprej ー vključno z leti pred epidemijo ー dosegel rezultate v zgornji polovici od skupaj 23 točk. V primerjavi z letom 2018 se je delež dijakov z najvišjim rezultatom na poklicni maturi skoraj podvojil.

Na ljubljanski občini bodo še za eno študijsko leto sklenili pogodbo s Študentskim domom Ljubljana za najem prostorov v Baragovem semenišču ob Vilharjevi cesti. Študenti bodo lahko torej še eno leto bivali v študentskem domu Akademski kolegij, usoda stavbe in njenih stanovalcev po oktobru 2022 pa še ni jasna.

Pričela se je 30-dnevna javna razprava o predlogu Raziskovalne in inovacijske strategije Republike Slovenije 2021ー2030. Gre za ključni strateški dokument na področju raziskav in inovacij, ki bo po besedah ministrstva za izobraževanje osnova za oblikovanje politik, vezanih na področja družbenega in gospodarskega razvoja ter aktualne družbene izzive. Predlog temelji na izhodiščih in usmeritvah, ki jih je 20. januarja letos sprejel Svet za znanost in tehnologijo RS. Povezava do predloga bo po oddaji objavljena na naši spletni strani.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v četrtek prvič v vlogi predsedujoče Svetu EU nagovorila udeležence na virtualni konferenci predsedstva Genderaction. Osrednja tema dvodnevnega srečanja je bila zmanjševanje neenakosti med spoloma na področju raziskav, kar je tudi ena izmed prioritet slovenskega predsedstva. V sodelovanju s Portugalsko in Nemčijo je ministrstvo pripravilo Ljubljansko deklaracijo, ki postavlja enost spolov v središče prenove evropskega raziskovalnega prostora.

Senat Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je na ministrico za izobraževanje naslovil odprto pismo glede novele Zakona o tujcih, ki študentkam in študentom iz držav izven EU po mnenju senata postavlja nerazumne birokratske ovire za študij v Sloveniji. V pismu so se pridružili javnim pozivom študentskih organizacij, sindikatov, rektorskih konferenc in kritične javnosti ter ostro obsodili nov način preverjanja zadostnih finančnih sredstev za bivanje v Sloveniji, ki nekaterim tujim študentkam in študentom predstavlja takšno oviro, da bodo morali predčasno zaključiti s študijem in se vrniti domov.

Vlada je sprejela sklep o soglasju k omejitvam vpisa za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav nečlanic EU v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe univerz v Ljubljani in Mariboru za študijsko leto 2021/2022. Univerza v Ljubljani je v primeru šestih študijskih programov, Univerza v Mariboru pa v primeru štirih, ugotovila povečan interes tujih državljanov. Univerzi sta sprejeli predlog omejitve vpisa s povečanjem vpisnih mest. Na podlagi sklepa vlade bo pristojno ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport do 30. septembra pripravilo spremembo predpisov, po kateri bo najmanj polovica dodatnih vpisnih mest namenjena Slovencem brez slovenskega državljanstva, ki bodo imeli v izbirnem postopku za ta mesta prednost pred ostalimi kandidati.

Upravni odbor zasebne Evropske pravne fakultete Nove univerze Petra Jambreka je dr. Andraža Terška razrešil nosilstva predmeta ustavno pravo. Po pojasnilu Nove univerze naj bi Teršek zaradi osebnih razlogov sam odpovedal izvajanje predmetov na Evropski pravni fakulteti. Teršek je navedbo odločno zanikal in poudaril še, da so stališča fakultete o odločitvah ustavnega sodišča glede ustavnopravnih vprašanj epidemije covida-19, pravnih aktov in ukrepov diametralno nasprotna njegovim.

Na Nacionalnem inštitutu za biologijo so obeležili začetek gradnje biotehnološkega stičišča, ki bo po njihovi oceni omogočilo nadaljnji razvoj in napredek na področju bioznanosti ter spodbudilo prenos znanja v industrijsko prakso in povečalo konkurenčnost slovenskih znanstvenikov v mednarodnem okolju. Novo stičišče bo v neposredni bližini Biotehniške fakultete, Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakultete za računalništvo in informatiko, kar naj bi omogočilo še tesnejše povezave z znanstveniki sorodnih disciplin in souporabo infrastrukturne opreme.

V sklopu projekta ‘(Od)govor ー Zoperstavljanje sovražnemu govoru v Jugovzhodni Evropi: Učenje in delovanje proti sovražnemu govoru na spletu’ je potekala spletna delavnica. Namenjena je bila srednješolskim profesorjem iz Slovenije, Srbije in Hrvaške. Udeleženci so govorili o naslavljanju problematike sovražnega govora v srednješolskih učnih vsebinah in gradivih. Projekt izvaja Mirovni inštitut v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede, Centrom za mirovne studije Hrvaška ter Novosadsko novinarsko šolo. Cilji projekta so med drugim anazliza in prepoznavanje dobrih praks na področju zoperstavljanja sovražnemu govoru na spletu ter dvig kompetenc srednješolskih učiteljev za delo z učenci pri obravnavanju sovražnega govora na spletu.

TUJINA

Ameriški javni kolidži beležijo velik upad vpisa študentov med pandemijo. Nedavno objavljena raziskava je pokazala, da se je število vpisov na študij v lokalnih izobraževalnih institucijah, ki pogosto predstavljajo edini dostopen prehod na raven visokošolskega izobraževanja, znižalo za skoraj 10 %. Podatki kažejo zgolj na eno izmed zaskrbljujočih disproporcionalnih dolgoročnih posledic pandemije na nebele študentke in študente ter tiste z nizkimi dohodki.

Nemčija je podvojila financiranje kitajskih študij v visokošolskem izobraževanju in raziskovanju. Že predvidenim 12 milijonom evrov, ki so bili za obdobje med letoma 2017 in 2024 namenjeni razvoju neodvisnega raziskovanja in poglabljanja znanja o Kitajski, je ministrstvo dodalo še 12 milijonov. Odločitev naj bi bila del vladnega načrta za sistemsko tekmovanje z Ljudsko republiko Kitajsko. Sredstva bodo med drugim namenjena poglabljanju jezikovnih znanj, poznavanja zgodovine, kulture in pravnih, političnih ter ekonomskih okvirov z namenom razvoja specifičnih znanj in veščin, ki bodo omogočili boljše sodelovanje s Kitajsko. 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Objavljen je razpis za subvencionirano bivanje študentk in študentov v študentskih domovih in pri zasebnikih ter razpis za bivanje študentov s statusom osebe z mednarodno zaščito za študijsko leto 2021/2022. Študenti morajo vlogo oddati preko spletnega portala eVŠ najkasneje do 16. avgusta. Višina subvencije bo za javne dijaške in študentske domove znašala 21,5 evra, za zasebne študentske domove in bivanje pri zasebnikih pa 32 evrov.

Mladinski svet Slovenije vabi k sodelovanju pri projektu Reaktiviraj in poveži skupnost. S svojo projektno idejo se lahko na razpis prijavijo posamezniki, skupine ali organizacije, ki bi radi reaktivirali in povezali pokoronsko domače okolje. Mladinski svet sodelujočim med drugim nudi povezovanje z lokalnimi akterji, financiranje delnih stroškov izvedbe in usposabljanje o prijavi projekta ter vodenju prostovoljske akcije.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness