Akademskih 15 telefonov

Oddaja
20. 11. 2019 - 14.00

 

Prejšnji četrtek, 14. novembra, se je na Brdu pri Kranju odvila mednarodna letna konferenca CIDREE, konzorcija razvojno raziskovalnih evropskih institucij, ki se ukvarja z raziskavami v izobraževanju, na kateri je bila osrednja tema glas učenca ali učenke v procesu izobraževanja in poučevanja. Dodaten poudarek so govorke in govorci namenili tudi tako imenovanemu formativnemu spremljanju, pri katerem učiteljice učenke v obliki povratnih informacij spodbujajo k razmišljanju, soustvarjanju in sodelovanju. 

Konference so se udeležili predstavniki 13 držav, tovrstno posredovanje nasvetov za izboljšanje šolskega dela pa po besedah dijakov in profesorjev različnih slovenskih gimnazij in srednjih šol krepi medsebojno zaupanje, sproščeno komunikacijo in izražanje mnenj, obenem pa razvija občutek lastne vrednosti in samozaupanja v lastne sposobnosti. 

Študentke in študenti, ki bivajo v Akademskem kolegiju, bodo tam lahko ostali še vsaj dve študijski leti, so sporočili z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Po pretečenem roku bo Baragovo semenišče deležno obnove, MIZŠ pa bo v sodelovanju s Študentskimi domovi Ljubljana iskal nove rešitve za namestitev študentk in študentov. Mestna občina Ljubljana je v pogovorih o stanovanjski politiki študentk in študentov izpostavila še prostorske načrte, v katerih je predvidena izgradnja študentskega kampusa že v naslednjih desetih letih ali celo manj - ko bi temu le lahko verjeli … 

O boljših pogojih za študij je ob mednarodnem dnevu študentov, 15. novembra, spregovoril tudi Klemen Peran, predsednik Študentske organizacije Slovenije. ŠOS je pripravil predloge za nov študentski zakon, med drugim želijo državne štipendije zvišati za 70 odstotkov, zdravstveno zavarovanje zagotoviti tudi za študentke in študente nad 26. letom starosti, subvencionirano prehrano zagotoviti tudi med 15. julijem in 15. avgustom in čim prej začeti z gradnjo novih študentskih domov. O predlogu zakona nam nekaj informacij poda še Peran. 

IZJAVA

Študentska organizacija želi predlog sama vložiti v parlamentarni postopek, za kar bo morala zbrati 5000 podpisov. Peran dodaja, da želijo zakon spisati do konca januarja 2020, marca zbrati podpise in predlog aprila posredovati Državnemu zboru. 

Včeraj je združenje Študentska lupa na Facebooku delilo zgodbo o kraji telefona Matiju Jenku, predsedniku Študentskega sveta Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, ki naj bi jo 16. novembra izvedla Aleksandar Spremo, generalni sekretar ŠOS-a, in njegov kolega Saša Pjanović. Omenjena tatova naj bi se Jenku in njegovim prijateljem brez povabila priključila na večernem druženju na Kosovelovem trgu v Kopru, nato pa jim sledila do stanovanja nekega prijatelja. Ko je Jenko želel pred vhodnimi vrati poklicati prijatelja, naj bi mu Spremo izpulil telefon, Pjanović pa ga odrinil. Povzročitelja incidenta sta za tem pobegnila. 

Citiramo zapis Facebook objave Študentske lupe: “Želimo, da širša javnost razume, da se je napad nad Matijo najverjetneje zgodil zato, ker so člani ŠOUP-a in ŠOS-a zmotno prepričani, da za Študentsko lupo stoji on. Naj vas nikoli več ne zavedejo z manipulativnim diskurzom o “sumljivosti” naše anonimnosti - sobotno dogajanje je dokaz, da študentje z minimalnim javnim nasprotovanjem koruptivnim praksam študentskih organizacij niso več varni na ulicah domačega mesta, kar v popolnosti legitimizira našo odločitev o nadaljevanju anonimnega delovanja”.

Lupa je oblikovala 4 zahteve: Spremov odstop, javno opravičilo, takojšen odziv Študentske organizacije Slovenije na omenjen dogodek in odstop Jureta Ciglarja, predsednika ŠOUP-a. Proti Spremu že poteka policijski postopek. 

V preteklih mesecih smo že poročali o načrtih za uvedbo predmeta državljanska vzgoja oziroma aktivno državljanstvo v srednje šole. A ravnatelji srednjih šol sedaj soglasno zavračajo idejo o novem predmetu, ki bi se naj izvajal v 3. letniku. Eden izmed razlogov naj bi - po besedah Hermana Pušnika, ravnatelja I. gimnazije Maribor - bilo prestopanje zakonsko določene obremenitve dijakinj in dijakov s številom ur na teden, obenem pa bi to bil 14. predmet, ki se ocenjuje, kar bi pri srednješolkah in srednješolcih povzročalo še dodatno stisko. Na letnem srečanju ravnateljic in ravnateljev v Portorožu so še izpostavili, da bi predmet lahko širil določene ideologije, ravnatelj gimnazije Slovenj Gradec Stane Berzelak pa meni tudi, da dijakinje in dijaki vsebine s področja aktivnega državljanstva že usvajajo pri več predmetih. 

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Karierni centri Univerze v LJubljani so november posvetili mednarodni mobilnosti in za vse študentke in študente organirajo več delavnic. Med drugim se lahko udeležite osrednjega dogodka Izzivi v tujini, predstavitvi štipendij in jezikovnih certifikatov ali delavnic v angleškem jeziku. Več informacij o dogodkih najdete na spletni strani Univerze v Ljubljani. 

Mladinska mreža MaMa 9. in 10. decembra vabi na zaključno konferenco ob zaključku projekta mladinskega dialoga Vsi smo EU, ki so ga na Mreži izvajali skozi celotno leto 2019. Na dogodku bodo predstavili možnosti in priložnosti za mlade ter izpostavili pomen različnih ukrepov za spodbujanje mladih k aktivni participaciji in vključenosti v družbo. Rok za prijavo je 3. december, povezavo do prijavnice pa najdete na spletni strani Mladinske mreže MaMa.

 

Telefonirala in tipkala je Hana. 

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.