Neusklajenih akademskih 15

Oddaja
15. 2. 2017 - 14.00

Visokošolski sindikat Slovenije poziva Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, naj iz današnje skupne seje Sveta vlade za visoko šolstvo ter znanost in tehnologijo umaknejo izhodišča za prenovo Zakona o visokem šolstvu, krajše Zvis. Ta izhodišča naj ne bi bila usklajena in ne odražajo pričakovanja vseh udeležencev ožje delovne skupine, ki so jih pripravljali za nov zakon. Sindikat pa opozarja tudi na deregulacijo upravljanja javnih visokošolskih zavodov in izstop zaposlenih iz javnega plačnega sistema. Pojasnjujejo, da je ministrica črtala skoraj vse dogovorjene varovalke, ki ščitijo pravice zaposlenih. Te pa so povezane z delovno-pravno zakonodajo, plačilnim sistemom in normativi ter določajo demokratični način volitev organov. Na spornost izhodišč pa so opozorili tudi na Študentski organizaciji Slovenije. Predsednik ljubljanskega Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič nam je pojasnil, zakaj želijo, da ministrica umakne izhodišča za visokošolski zakon iz obravnave.

IZJAVA

V četrtek se je zaključila javna razprava o predlogu novele Zakona o skupnosti študentov, ki je potekala od 26. januarja. Novela zakona predvideva nadzor računskega sodišča nad študentskimi organizacijami ter jih zavezuje k posredovanju informacij javnega značaja, spoštovanju določil Zakona o javnem naročanju ter Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Prav tako pa naj bi novela urejala študenstko organiziranje na visokošolskih institucijah in postopke volitev v predstavniška telesa, omejevala pa naj bi tudi financiranje volilnih kampanj. Dodali pa so tudi klavzulo, ki bi prepovedala vodstveni ali nadzorni položaj osebam, ki so bile pravnomočno obsojene za naklepno kaznivo dejanje. Predlog je trenutno v medresorski obravnavi.

Zunanji minister Karl Erjavec in rektor moskovske Univerze Lomonosov Viktor Sadovični sta v soboto v Moskvi podpisala Memorandum med Vlado Republike Slovenije in Moskovsko državno univerzo Lomonosov o ustanovitvi Podružnice Lomonosov v Kopru v partnerstvu z Univerzo na Primorskem. Memorandum tako univerzama omogoča, da skupaj vzpostavita podružnico in oblikujeta sistematični institucionalni okvir za razvoj skupnega raziskovanja in izobraževanja za namen spodbujanja sodelovanja med državama, so zapisali na spletni strani Univerze na Primorskem. Začetek skupnega izobraževanja je predviden že oktobra, in sicer v sklopu magistrskega programa Ekonomija in finance, ki se bo izvajal na Fakulteti za management Univerze na Primorskem in Moskovski šoli ekonomije. Evropski, ruski in drugi študentje bodo s študijem na koprski podružnici lahko pridobili diplomi obeh univerz.

Včeraj so pred državno vlado avstrijske Koroške v Celovcu protestirali proti izpodrinjanju slovenskega jezika iz nove koroške deželne ustave. Konservativna Ljudska stranka je sprva nasprotovala besedilu ustave, ki je določal enakopravnost avstrijsko in slovensko govorečih deželanov, vendar so ta teden le dosegli kompromis. Tako so ohranili besedilo o enakopravnosti narodnih skupin, a so dodali določilo, da je na avstrijskem Koroškem edini uradni in zakonski jezik nemščina. Temu določilu so nasprotovali tudi mladi, zato so različni študentski klubi pripravili protest pred državno vlado. Jana Trap, predsednica Kluba slovenskih študentk in študentov na Dunaju, nam je povedala, zakaj so pripravili protest.

IZJAVA

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Sindikat Mladi Plus pripravlja Potujočo šolo sindikalizma. S to šolo potujejo po Sloveniji in organizirajo brezplačna izobraževanja, delavnice in druge aktivnosti na temo sindikalizma, delavskih pravic, aktivnega državljanstva, zaposlovanja in podobno. V mesecu februarju se bodo ustavili v Kranju, natančneje v Medgeneracijskem centru Kranj. Uvodno srečanje bo danes ob 18.00, vse ostale aktivnosti pa se bodo nadaljevale do 28. februarja. V tokratni šoli se bodo osredotočili predvsem na sindikalizem in družbena omrežja, predavala pa bo tudi Sanja Leban Trijar, sindikalistka, strokovnjakinja za družbene medije in ena od ustanoviteljic spletne skupnosti IgSlovenija. Za več informacij o dogodkih in o prijavi obiščite njihovo spletno stran.

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani razpisuje literarni natečaj Rdeča nit 2017. Vsi študentje, ki radi pišete, lahko svoje pesmi in kratko prozo pošljete na elektronski naslov ff.rdeca.nit@gmail.com do 28. februarja. Tema besedila je prosta.

Bolj usklajene pogovore podpira Amadeja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness