PETNAJST AKADEMSKIH, PET OTROKOVIH

Oddaja
10. 10. 2018 - 14.00

Teden, ki se je končal v ponedeljek, je bil Teden otroka, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije. In prav v tem tednu, ironično, so mediji razkrili hudo zlorabo otrok v enem izmed nezakonitih zasebnih varstev v državi. V današnjih novicah se ne bomo ukvarjali s kriminalnostjo dejanj ter raziskovali ali izpostavljali dejstva, da je v primeru neregistriranega zasebnega zavoda za ustvarjalno varstvo otrok šlo za očitno zlorabo. Raje bomo izpostavili, da je kakovosten vrtec nujen za ugoden razvoj tako otroka kot družbe. Andreja Hočevar:

IZJAVA
 

V istem tednu je tednik Demokracija objavil razpis za novo slovensko pravljico. Pravljic ni nikoli dovolj, hitro pa jih je preveč, če promovirajo sovražno vsebino. V razpisu za novo slovensko pravljico je namreč navedenih več zaskrbljujočih idej. Avtorji razpisa sicer pravilno izpostavijo idejo, da, citiramo,  “povemo, kaj beremo, in izvemo, kdo bomo postali”, vendar to idejo izkoristijo za podpihovanje sovraštva.

Razpis namreč zelo podrobno nalaga bodočim avtorjem, naj, citiramo, “pravljica obravnava nevarnosti, ki jih prinašajo multikulturalizem in ilegalne migracije. Mora krepiti narodno zavest in v otroku spodbuditi domoljubje, pripadnost tradicionalni družini, ki je temelj in branik slovenstva. Pravljica mora imeti pozitivne junake, med katerimi so izpostavljeni otroci, starši, družina, in negativne junake - teh niso izpostavili. Pravljica naj ima srečen konec ali naj vsaj daje upanje, da pravica in resnica ter narodna zavest, domoljubje in družina na koncu vedno zmagajo.” Konec citata.

Pri Demokraciji tudi natančno usmerjajo avtorje, natančno nakažejo, katera sporočila naj pravljica vsebuje. Lahko se, na primer, dogaja med tradicionalnimi slovenskimi prazniki, izmed katerih sta izpostavljena božič in velika noč. Ena izmed idej, ki naj jo nova pravljica promovira, je tudi to, da je lepo živeti obkrožen s svojo vrsto. Kaj naj bi ta vrsta bila, lahko samo ugibamo - na Demokraciji razpisa namreč niso hoteli komentirati. Škoda, res bi bilo dobro ugotoviti, kaj je po mnenju Biščaka in snovalcev programa tradicionalna družina, kdaj je nastala in na podlagi katerih širših družbenih sprememb se je ustoličila kot tradicionalna. Zanimalo bi nas tudi, ali lahko k tuji kulturi štejemo tudi kulturo sosednje pokrajine - kako kompatibilni sta denimo gorenjska in primorska kultura? Kaj pa francoska kultura? Je nevarna? Kateri so še drugi slovenski prazniki, poleg božiča in velike noči, na katere se lahko naslonijo snovalci pravljic? A Prešernov dan šteje?

V tem tednu je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije po uspešno prestanih pogajanjih z Ministrstvom za izobraževanje napovedal nadaljevanje pogajanj z novo vlado. V sindikatu ne pristajajo na nov začetek pogajanj iz ničte točke. Govori Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata:

IZJAVA

Štrukelj opozarja, da vlada glede odgovorov na stavkovne zahteve nima razčiščenih stališč.

 

Štrukelj je na kratko povzel tudi obete za nadaljevanje stavke.

IZJAVA

“Znanost potrebuje ženske” je slogan letošnjega razpisa za ženske v znanosti. V prihodnjem tednu se namreč odpira 13. razpis za ženske v znanosti, ki mladim raziskovalkam nudi letno štipendijo v višini 5000 €. Več o tem pove dr. Alenka Malej, predsednica nacionalnega odbora.

IZJAVA

Več o prijavi lahko kandidatke preberejo na spletni strani ministrstva. Prijava mora biti oddana v elektronski obliki na e-naslov: barbara.urbanija(at)gov.si s pripisom v zadevi elektronskega sporočila “POZOR: Nacionalne štipendije ‘Za ženske v znanosti 2019’”.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Vse do 14. oktobra na več lokacijah še vedno poteka festival stripa Tinta. Nocojšnji dogodki so debata v Trubarjevi hiši literature z začetkom ob 18:00 in znanimi stripovskimi navdušenci Nejcem Gazvodo, Mašo Ogrizek in Žigo Valetičem. Pogovor vodi Pia Nikolič. Temu striparskemu dogodku sledita še dva. Eden prav tako v Trubarjevi hiši literature, ob 20:00: striparska risanka v živo, s Cirilom Horjakom, Dr. Horowitzem in Rokom Kušlanom.

Zadnji s črnilom podčrtan dogodek dneva pa bo ob 21. uri v Pritličju premierna predstavitev stripa Mateja Kocjana “Drug drugemu drug”.

V Vodnikovi domačiji Šiška bo prav tako danes ob sedmi uri in sedem minut potekalo predavanje Iča Vidmarja z naslovom Kind of Blue - fragmenti iz zgodovine bluesa.

V soboto se začenja ŠUS, prvi študentski umetniški festival, na katerem bodo svoja dela prodajali študentke in študenti različnih smeri Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v sodelovanju z Akademijo in Študentskim svetom ALUO. Festival bo potekal na dvorišču Akademije za likovno umetnost, na Erjavčevi cesti 23, med 11. in 17. uro. Naprodaj bodo dela, ki so nastala tekom študija, ter dela iz osebnih arhivov avtoric in avtorjev. Slednja imajo še posebno vrednost, saj ponujajo najbolj avtentično sliko naših korakov do lastnega izraznega stila in individualnega ustvarjalnega procesa. Celoten izkupiček od prodaje del bo namenjen podpori mladih umetnic in umetnikov, ki vztrajno prodirajo v svet sodobne umetnosti.

 

Novice je nabrala

Zala

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness