Podhranjenih akademskih 15

Oddaja
21. 2. 2018 - 14.00

Prejšnji teden je minil v znamenju stavk. Najprej so stavkali policisti, dan kasneje socialni delavci in delavci v zdravstvu, v sredo pa je sledil štrajk zaposlenih v vzgoji, izobraževanju in znanosti, ki ga je pospremil protest, ki je napolnil kongresni trg. Več o razlogih za stavko, stanju v šolstvu pri nas ter o nadaljnjem postopanju nam pove Branimir Štrukelj:

 

Izjava

 

Kot smo slišali, je finančna podhranjenost v vzgoji, izobraževanju in znanosti velik problem. Na to so opozorili tudi znanstveniki z odprtim pismom, naslovljenim na Mira Cerarja, v katerem zahtevajo obljubljena dodatna sredstva za raziskovalno sfero. Skoraj 400 podpisanih raziskovalk in raziskovalcev opozarja, da tako opevani gospodarski rasti ni sledilo temu primerno zvišanje povprečne bruto plače v znanosti. Omeniti je treba, da se povečuje intenzivnost dela in da se tudi v mednarodnih krogih opozarja na nujnost menjave razvojne paradigme, ki naj temelji na rasti in produktivnosti, podprti z raziskavami in inovacijami. Ali kot sami odlično izpostavijo problematiko: “Opevana gospodarska rast ni posledica novih spoznanj in iz njih izhajajočih tehnoloških inovacij ter novih rešitev, temveč slabo plačanega dela.”

 

Kar precej pa se je začelo premikati v študentski politiki. V četrtek Levica sklicuje nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide z obravnavo naslednje točke: Pravično vrednotenje študentskega dela in zagotavljanje primerljivega obsega delavskih pravic študentskim delavcem. Več o tem nam pove poslanec Levice Miha Kordiš:

 

Izjava

 

V Zagrebu pa se bližajo volitve za novega rektorja tamkajšnje univerze, ki pa jih bodo pospremili študentski protesti. Študentke in študenti so večkrat opozorili na neprimernost in grobe kršitve aktualnega rektorja Damira Borasa. Za informacije o tem, zakaj so se odločili za organizacijo protestov in kako ter kdaj bodo potekali, smo poklicali študenta zagrebške filozofske fakultete Denisa Gaščića:

 

Izjava

 

študentski obvestilnik

 

V Mladinski postaji Moste bodo jutri razpravljali o možnostih študija in dela v tujini. Na delavnici z naslovom Zaposlitveni kompas doma in čez mejo bodo lahko mladi spoznali možnosti podpore pri iskanju zaposlitve, izkušnje tistih, ki so odšli v tujino, in pasti dela v tujini.

 

Senatorji študenti s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani vabijo na prvo predavanje v ciklu izobraževalnih dogodkov, ki bo v torek, 27. februarja, ob 17. uri v Modri sobi Filozofske fakultete. Marjan Šimenc bo predaval o ločitvi med zasebnim in javnim šolstvom, dogodek je odprt za vse, predavanju pa sledi splošna razprava.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.