Zatišje pred nevihtnih 15

Oddaja
15. 5. 2019 - 14.00

V pripravah so spremembe Zakona o visokem šolstvu, ki jih bo minister za izobraževanje, Jernej Pikálo predlagal, ko bodo usklajene z vsemi deležniki. Delovna skupina za pripravo novele ZVIS se je prvič sestala prejšnji ponedeljek. Pikalo pravi, da predlog novele: “rešuje odločbo Ustavnega sodišča iz leta 2011 o opredelitvi javne službe v visokem šolstvu, pomaga univerzam pri vključevanju v mednarodne tokove, ureja vključevanje študentov s posebnimi potrebami, ureja vpisne pogoje ter odpravlja administrativne stroške za študente ob vpisu.” V delovni skupini, ki pripravlja novi ZVIS so poleg predstavnikov z ministrstva med drugim: dva člana Študentske organizacije Slovenije, predstavniki primorske, mariborske, ljubljanske univerze ter Univerze v Novi Gorici, predstavnica iz samostojnega visokošolskega zavoda Alma Mater Europaea, predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije, predstavnica NAKVIS-a, predsednik SVIZ-a in generalni sekretar Gospodarske zbornice.

Na Filozofski fakulteti so prejšnji četrtek organizirali posvet o predlogu novega Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti. Predlog zakona je delovna skupina na Ministrstvu za izobraževanje dala v javno razpravo od osemnajstega aprila do osemnajstega maja. Več o vsebini zakona nam pove prodekanja za doktorski študij in znanstvenoraziskovalno dejavnost na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani Jasna Mažgon: izjava.

Na posvetu so prejšnji teden razpravljali rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič, z Ministrstva za izobraževanje je sodeloval državni sekretar Jernej Štromajer, z Visokošolskega sindikata na Univerzi v Ljubljani pa je predstavljal njegov predsednik Gorazd Kovačič. Mažgon povzame njihove poudarke: izjava.

Ko smo vprašali rektorja ljubljanske univerze Igorja Papiča, kaj meni o očitku sindikatov, da se z novim zakonom lahko ruši enotni plačni sistem, je odgovoril: izjava.

Sicer pa je izpostavil do zdaj neuravnovešeno financiranje raziskovalcev na inštitutih v primerjavi s tistimi na univerzah, kar bi se z novim zakonom izenačilo: izjava.

Za zaključek Mažgon izpostavi da na Filozofski fakulteti v zadnjem času namenjajo veliko pozornosti zaposlovanju prekarnih raziskovalcev in da je za nadaljevanje te prakse potrebno natančneje določiti način razporejanja sredstev za znanstveno raziskovanje.

Nadaljujemo z zakonodajnimi podvigi, tokrat v sferi študentskega dela. Ob dvanajsti uri danes se je odvila novinarska konferenca poslanca Levice Mihe Kordiša, na kateri je predstavil predlog za izboljšanje finančnega stanja študentskih delavcev: izjava.

Visokošolski sindikat je skupaj s Konfederacijo sindikatov Slovenije PERGAM objavil Javni poziv Univerzi v Mariboru in Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport k spoštovanju pravic univerzitetnih delavcev. V njem podpisnika zapišeta, da “je bilo v zadnji stavkovni sporazum z vlado decembra letos prvič doslej vključeno določilo, da mora vlada za zvišanja plač zagotoviti proračunska sredstva.” V sindikatih so bili seznanjeni, da so na Univerzi v Mariboru pred prvomajskimi prazniki začeli s pripravami rebalansa finančnega načrta za leto 2019, ki nekaterim članicam ne zagotavlja niti sredstev za zvišanje plače, niti dodatnih zvišanj, ki so bila univerzi namenjena v proračunu. Od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in od Univerze v Mariboru zahtevajo, da finančni načrt na prihodkovni in odhodkovni strani uskladita z veljavnim sporazumom. Poleg tega ocenjujejo, da “državna univerza ne more delovati po logiki podjetja.” V sindikatih pravijo tudi, da država v sedanjem sistemu v celoti ne financira niti akreditiranih študijskih programov, kaj šele materialnih stroškov znanstvenega dela, ki je, kot poudarijo, bistvo univerze.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture sporoča, da je ravnateljica Vrtca Jarše prejšnji četrtek eni od zaposlenih vzgojiteljic vročila sklep o izredni odpovedi delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, in ji prepovedala opravljanje dela. Ravnateljica zaposleno obtožuje nasilja nad otroki, ogrožanja njihove varnosti in šikaniranja sodelavk. Omenjena vzgojiteljica je sicer predsednica Sindikalne konference predšolske vzgoje SVIZ ter članica Izvršilnega odbora SVIZ. Sindikat glede na dostopne informacije meni, da so obtožbe izmišljene in zgolj posledica dejstva, da ravnateljica ni dobila zadostne podpore v svetu zavoda za ponovno izvolitev. Tudi starši otrok v vrtcu so prepričani, da so vsi očitki ravnateljice zoper vzgojiteljico neutemeljeni in neresnični. Pravijo, da nad njenim delom nimajo niti ene pripombe, same pohvale. Danes zjutraj je bila vzgojiteljica vabljena na razgovor v pisarno ravnateljice Vrtca Jarše, razgovora pa se bo udeležilo med drugim vodstvo SVIZ-a, pred upravo vrtca pa so podporo prišli pokazat tudi starši otrok iz vrtca.

 

TUJINA

Na kratko se oglasimo v tujini, tokrat v precej bližnji Srbiji, kjer je Ministrstvo za visokošolsko izobraževanje uvedlo nove kratke študijske programe, ki jih študenti lahko zaključijo v  treh ali osemnajstih mesecih. Pomočnik ministra Bojan Tubić pojasnjuje, da je njihov namen povezati visokošolsko izobraževanje in trg dela. Tekom programa, ki obsega od 300 do 600 ur, naj bi študenti po hitrem postopku pridobili kompetence, primerljive s sposobnostmi študenta, ki je opravil običajen 3- ali 4-letni program v Srbiji. Do zaključka redakcije žal nismo dobili odziva študentov, ki se v Srbiji organizirano borijo za dostopno in kakovostno visoko šolstvo. Vsekakor je pričakovati njihovo upravičeno skeptičnost do novih programov.

 

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK

Kult.co in Akademski kolegij študentom vabita na ustvarjalni dogodek spontanosti v zeleno zavetje atrija Akademskega kolegija, kjer se prostor odpira za fluidno mešanje različnih umetniških pristopov. Udeležba na dogodku je brezplačna, bar bo deloval po principu simboličnega nadomestila za vsa okrepčila. Zbrani prispevki bodo namenjeni Avtonomni tovarni Rog, ki dogodku prispeva domače pivo, hkrati pa bodo pobirali tudi donacije, ki bodo namenjene za izvajanje nadaljnjih dogodkov v Akademskem kolegiju.

Kulturna redakcija Radia Študent danes vabi v Slovensko kinoteko na filmski večer z začetkom ob petih popoldne. Cikel filmov bo predstavil dva sklopa dokumentarcev, ki se vežeta na vlogo in delovanje Radia Študent ter izrisujeta kartografijo slovenskega kulturnega in medijskega prostora ter njegovih alternativnih praks skozi zadnjih petdeset let. Vstopnice so brezplačne, prevzamete jih lahko na blagajni kinoteke, v kolikor še niso pošle.

Sindikat Mladi plus vabi na delavnico "Kaj moram vedeti, preden podpišem pogodbo o zaposlitvi?", ki bo potekala danes, 15. maja, ob šestih popoldne v Domu sindikatov. Z delavnico želijo ozavestiti dijake, študente in mlade brezposelne, na kaj naj bodo pozorni pri podpisu pogodbe o zaposlitvi in kakšne pravice imajo, ko slednja začne veljati. Prijava na delavnico je brezplačna.

V [A] Infoshopu, anarhističnem socialnem prostoru na Metelkovi, ta petek ob osmih zvečer nadaljujejo z lahkotnimi petkovimi večeri, ko se ob hladnih pijačah družijo in pogovarjajo o resnih in manj resnih stvareh v tovariškem vzdušju. Tokrat se bodo vprašali, kje bomo spali in živeli jutri in čigavo je zares to vse bolj gentrificirano mesto.

V tišini pred nevihto čilira Hana R.

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness