Barvito celično krčenje

Aktualno-politična novica
20. 11. 2020 - 7.05

Teden zaključujemo z izsledki avstralske raziskovalne skupine o mlečnih žlezah pri sesalskih samicah. Te so aktivne le v obdobju laktacije in se grozdasto zbirajo okoli mlečnih kanalov, obdajata pa jih maščevje in vezivno tkivo. Mešički mlečnih žlez so grajeni iz različnih tipov celic, kar bomo natančneje spoznali danes. 

Mešiček gradijo celice povrhnjice, ki jih ločimo na zunanje oziroma bazalne in notranje oziroma luminalne. Luminalne celice se torej nahajajo na notranji strani mešička, ki se odpira v mlečni kanal. Ob sesanju mladiča se v hipotalamusu matere sprošča hormon oksitocin, ki se veže na pripadajoči receptor na zunanjih oziroma bazalnih celicah. Vezava oksitocina sproži mehanizem krčenja, ki omogoči, da mleko iz celic mešička steče po mlečnem kanalu do bradavice. 

S krčenjem bazalnih celic so povezani kalcijevi ioni. Raziskovalci in raziskovalke so s poskusi na transgenih miših v obdobju laktacije poskušali vizualizirati mehanizem krčenja mešičkov. Miši so v bazalnih celicah izražale genetsko kodirani fluorescentni indikator za biološko slikanje, ki ga poimenujemo z angleško kratico GECI. Uporabljeni indikator temelji na kalcijevih ionih – ob povezavi s kalcijem namreč odda fluorescentno svetlobo. To je raziskovalni skupini omogočalo spremljanje dejanske koncentracije kalcijevih ionov v celicah, hkrati pa je lahko opazovala fiziološki odziv celic. 

Kalcijevi ioni imajo torej pomembno signalno nalogo. Natančnejši mehanizem signalizacije, ki bi zajemal vse tipe celic v mlečni žlezi, še ni poznan. Znanstveni skupini pa je uspelo pokazati, da se zaradi delovanja kalcija poleg celic mešička skrčijo tudi posamezne preobražene epitelne celice, ki ga obdajajo. 

Na posnetkih je opazna tudi aktivnost zunanjih celic mlečnega kanala, kar kaže, da so – ravno tako kot celice mešička – dovzetne za signalizacijo s kalcijevimi ioni. Tudi mlečni kanal se na prisotnost hormona oksitocina odzove s povišanjem koncentracije kalcijev ionov, temu pa sledi krčenje celic. Tok mleka tako še dodatno spodbuja krčenje mlečnega kanala. 

Opisani genetsko kodirani fluorescentni indikator za biološko slikanje so do sedaj uporabljali predvsem za ponazoritev delovanja živcev. V tej raziskavi pa so znanstvenice in znanstveniki ubrali drugačen pristop in uspeli pokazati, kako celice delujejo v večceličnem okolju.

 

Na še več medpodročnega povezovanja upa Klara. 

 

Video: krčenje

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness