Črtaste mutacije

Aktualno-politična novica
6. 10. 2021 - 8.00

Največji pripadniki mačk, tigri, se zaradi vzorca svojega kožuha preprosto skrijejo v okolju, tovrstna kamuflaža pa je otežena, če pride do spremembe vzorca. V današnji raziskavi bomo slišali o psevdomelanizmu – drugačnem tipu pigmentacije, ki se fenotipsko izrazi kot širše in pogostejše črne proge na tigrovem kožuhu. Pri tigrih je to sicer redek pojav, relativno pogosto pa so ga opazili v še prosto živeči populaciji tigrov v rezervatu Similipal v Indiji.

Mednarodna skupina raziskovalcev in raziskovalk je delo pričela z neinvazivnim pridobivanjem genskega materiala za nadaljnje analize. Pridobljene vzorce so posekvencirali in določili, da je za drugačen tip pigmentacije pri izbrani populaciji tigrov odgovorna mutacija na genu Taqpep. 

Znanstvena skupina je nato nadaljevala z določanjem porazdelitve izbranega fenotipa v populaciji – drugačne pigmentacije kožuha. Širši in obsežnejši črtasti vzorec pri tigrih je v rezervatu pogostejši, kot bi pričakovali, sploh ker se deduje kot recesivna lastnost. 

V populaciji tigrov v rezervatu je torej prišlo do spremembe v pogostosti alela za izrazitejšo pigmentacijo, ki ni značilna za naravno selekcijo ne za populacije, v katerih prihaja do zadostnega pretoka genov. Omenjeno neznačilno porazdelitev sicer na podlagi izvedenih simulacij pripisujejo začasnim upadom populacij, ko se je izgubil velik del genetske variabilnosti. Predvidevajo, da je to posledica krivolova in gozdnih požarov, ki so v daljšem časovnem obdobju pripomogli k temu, da je populacija postala maloštevilna, fizično izolirana in genetsko monotona.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.