Dolgotrajno je boljše

Aktualno-politična novica
24. 6. 2020 - 7.15

Raziskovalna skupina je v reviji Science objavila izsledke raziskave, v kateri so uspeli razviti cepivo, ki je izzvalo dolgotrajen imunski odziv proti virusu HIV v opicah makakih. Dolgotrajno imunizacijo so raziskovalke in raziskovalci dosegli z uporabo novega adjuvansa v cepivu, imenovanega - suhoparno - 3M-052. 

Cepiva so verjetno eden najpomembnejših dosežkov medicine. Vendar se različna cepiva med seboj pogosto razlikujejo po svoji učinkovitosti. Nekatera cepiva, ki temeljijo na vnosu oslabljenih patogenov v telo, lahko zagotovijo močen imunski odziv, ki traja celo življenje, že z enim cepljenjem. Pri nekaterih cepivih, pri katerih uporaba oslabljenega patogena ni mogoča, pa imunizacija traja le nekaj mesecev, nato pa počasi upade. Nezmožnost ustvarjanja dolgotrajne imunizacije je tudi pomembna ovira pri razvoju cepiv proti parazitu plazmodiju, bakteriji salmoneli in virusu HIV.

Za ojačanje imunizacije se poleg aktivne komponente v cepiva dodaja tudi adjuvanse - to je raznolika skupina kemikalij, ki pripomorejo k tvorbi protiteles in vzpostavljanju dolgotrajnega imunskega odziva. Znano je, da veliko adjuvansov posredno ojača imunizacijo z aktiviranjem prirojenega imunskega odziva - šele ta pa nato pripomore k razvoju močnega pridobljenega imunskega odziva proti tarčnemu patogenu. Avtorji in avtorice raziskave so se zato osredotočili na uporabo adjuvansa, ki bi uspel zadosti ojačati imunizacijo in vzpostaviti dolgotrajno imunost proti virusu HIV.  

V raziskavi uporabljeni adjuvans 3M-052 deluje kot specifični aktivator receptorjev TLR7 in TLR8, ki se nahajata v celicah prirojenega imunskega odziva in naravno skrbita za zaznavanje virusov. Aktivacija receptorjev TLR služi kot signal za vzpodbuditev prirojenega imunskega odziva, ki nadalje ojača pridobljeni imunski odziv - prav slednji pa je ključen za zagotovitev dolgotrajne imunosti proti določenemu patogenu. 

Opice makaki, cepljene s cepivom, ki je vsebovalo protein iz virusa HIV ter je imelo dodan adjuvans 3M-052, so uspele razviti protitelesni odziv proti virusnemu proteinu tudi leto dni po cepljenju. Imunski odziv je bil več kot stokrat močnejši kot pri cepivih, ki so uporabljala drugačne adjuvanse. Skupaj rezultati nakazujejo, da je uporaba novega adjuvansa uspela vzpodbuditi močno imunizacijo proti proteinu virusa HIV. Prav tako je cepljenje privedlo do razvoja dolgoživečih celic B, ki tvorijo protitelesa specifično proti virusnim proteinom. 

V raziskavi žal niso pokazali, ali cepljenje opic te zadostno ščiti pred uspešno okužbo z virusom HIV. Kljub temu adjuvans  3M-052 obeta razvoj zmogljivejših že obstoječih cepiv ter možno uporabo pri razvoju cepiv proti patogenom, proti katerim cepiva za zdaj še niso učinkovita.  

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.